Sosyolog ve Aile Danışmanı - Aleyna Çalış

Evlilik ve kültürel farklılıklar

Evlilik dediğimiz müessese son derece kıymetli ve devamlılığı için özveri gerektiren bir kurumdur. Evlilikte çiftler arası bulunması gereken en temel unsurlar; sevgi, saygı ve güvendir. Bunlar gerçek anlamda bulunduğu zaman, birbirini gerçekten çok seven iki insanın evliliği birçok farklılığa rağmen sapasağlam ayakta durabilmektedir. Sağlıklı bir evlilik için hem ailelerin hem evlenen çiftin son derece anlayışlı ve saygılı olması gerekir. Her iki taraf da biraz kendilerinden ödün vererek, biraz aile ve kültürlerinden ödün vererek iki tarafın da eşit derecede memnun kalacağı şekilde bu kurumu oluşturur ve yürütürler. Belirli bir yaşa belirli kurallar ve tarzla gelmiş olan kişi evlilikten sonra bambaşka bir kültürle karşılaştığı zaman çatışmalar yaşayabilmektedir. Sofra adabından, düğün dernek kültürüne, eğitim anlayışından, giyim tarzına kadar birçok farklılık boy gösterebilmektedir.

KÜLTÜR FARKLILIKLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

   Evlilik çok yönlü olan bir beraberliktir. Evlilikte duygusallık, cinsellik, ekonomik paylaşım, ev içi sorumlulukların paylaşımı, fikri beraberlik, anne – babalık farklı bakış açıları gerektirir. Bu bakış açılarının edinilmesinde içinde yaşanılan kültürün etkisi çoktur. Evlilikte kültür farklılığı en çok ailesinden ayrı yerde okumuş veya çalışmaya başlamış kişilerin evliliklerinde kendisini göstermektedir. Birbirine yakın yerlerde yaşayan kişiler, ailelerinin kültür farkının bilincinde olarak evlenir. Fakat aileler iyi tanımadığında yine bazı sorunlar çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalarda görüleceği üzere evlilikte sorunlar çoğu zaman basit görünebilecek konulardan çıkmaktadır. Zamanında çözülmeyen küçük sorunlar büyümekte ve başka sorunlarla birleşince de ilişkiyi zedeleyip bitmesine sebep olmaktadır.

KÜLTÜREL FARKLILIKLARIN NASIL ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR?

-Eş seçiminde kültür farklılığına dikkat etmek sorunların azalmasına yardımcı olur.

-Çiftin birbirlerine saygılı ve evlilikte kararlı olması gerekir.

-Sevgi ve hoşgörü kültür çatışması problemini azaltır.

-Eşlerin farklı bakış açılarına saygılı ve değişime açık olmaları gerekir.

-Geniş aile ile eş arasında sınırlar ve kararlı duruş sergilemek önemlidir.

-Eşin duygu ve düşünceleri ile empati kurmak gerekir.

   Kültürel özelliklerimiz zenginliklerimizdir. Hayatı başka açılardan görmemize yardımcı olur. Eğer çiftler birbiri ile sağlıklı iletişim kurar, birbirini anlamaya çalışırsa hoşgörü ve anlayış ile ortak noktada rahatlıkla buluşabilirler. Böylece kültürel farklılıklar hayata daha geniş bir çerçeveden bakmamızı sağlar.

YORUM YAP