Hüseyin Kuru

Durum tesbiti...

Yılsonu yaklaşırken inşaat sektörüne yönelik sayısal veriler ve rakamlar da açıklanıyor. Dikkat edilirse bu tür dönemlerde dahi sektörün inançla ve azimle çalışması takdire şayandır.
Ülkenin son 15 yılına bakarsak; bunca yaşanan krizler, sıkıntılar ve badirelere rağmen neredeyse tüm sektörlerde de yaşanan büyüme ve dinamizm tamamen istikrara bağlıdır.
***
Özellikle ülkemize yönelik 2013 yılından beri çok ciddi şekilde ekonomik saldırılara ve operasyonlara maruz kalmıştır. Son 4 yılda şehirlerimize yönelik 55 büyük terör saldırısı ve hadisesi yaşanmış!
Uluslararası bir girişim olduğu tescillenen darbe teşebbüsü, hendek siyaseti, terör, tedhiş, bombalamalarla bu ülke saldırı yedi.. Bu kadar melanet, mel'unluk ve ihanet hangi ülkenin başına gelse çöker. Tabi ki ülke olarak zor ve sıkıntılı bir dönemlerden geçiyoruz.
Hem içerde, hem de dışarda yaşanan bunca sıkıntılara rağmen inşaat sektörü ise hız kesmiyor ve büyüme rakamları ile de şaşırtmaya devam ediyor.
***
Türkiye'de ise birileri her zaman ve her devir de olduğu gibi iyiye ve güzele hep karşı!
İyi de iddia sahibi ispatla yükümlüdür kaidesi geçerli de olmuyor. İddia edilen konuya yaklaşım gösterirken hadi tedbir desek, değil temkinlilik hiç değil.
Her dönemde olduğu gibi halâ daha emlak balonundan bahsediliyor ya, samimi olarak söylüyorum realiteden uzaktır.
Uzağa gitmeyelim, bundan 8 sene önce de yaşanan bir kriz döneminde de aynı şekilde söylem ve teraneler vardı.
İyi de Silivri bölgesinde bile kat karşılığı oranları %45-50 seviyelerine gelmiş, konut fiyatlarına bakıldığında satış rakamları ise maliyetin bir tık üstünde... Neyin balonu!
İnsanlar kendi idraklerine giydirdiklerini hakikat zannediyorlar. Her defasında da çuvallıyorlar!
Büyük resim ortadadır, kimse de maval okumasın.
Defaatle de yazdım, tekrarlamakta da fayda var. Bu tür kaotik ve olağandışı dönemlerin akabinde olduğu gibi –1994, 2001, 2008, 2011 yıllarında yaşanan krizlerden sonra- gayrimenkul fiyatları inanılmaz artış göstermiştir.
İşin özeti şudur; şehrin geneline bakıldığında bir taraftan tükenen arsa stokları, bir taraftan döviz fiyatlarında yaşanan artışlar, artan malzeme fiyatları ile işçi, arsa vb. gibi birçok kalem de girdi maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatların normal dönemlerde ciddi şekilde artması kaçınılmazdır.
Demir ve çelik ürünlerine son bir yılda yüzde 56.2, çimentoya yüzde 10 zam gelmesine karşın maliyet artışlarını, aşırı rekabet, yüksek kredi faizi ve ani döviz dalgalanmalarıyla yavaşlayan tüketici talebini etkilememek için fiyatlara yansıtmayan konut geliştiricileri bu dönemde fedakarlık yaparak yolunda ilerliyor.
***
Tabi bir de konut faiz oranlarında düşme yaşanmaması, piyasalarda yaşanan likidite sorunu vb. gibi nedenlerle de piyasalarda bir daralma söz konusudur.
2. el emlak verisi olarak her bir portalda ortalama 600 bin ilan var. 4 büyük portalı düşündüğümüzde ise bu sayı 2-3 milyon mertebelerinde seyrediyor!
***
1994 krizinde dolar fiyatı 15 liradan 40 lira mertebesine çıktı, ancak 3 ay sonra emlak fiyatları da döviz bazında aynı seviyeye geldi.
2001 krizinde dolar 680 liradan 1.200 lira seviyesine geldi, bu sefer kriz 2 yıl sürdü, lakin emlak fiyatları resmen uçtu.
2008 krizi sonrası gene aynı şekilde emlak bu serüveni yaşadı ve arttı.
Olaylar hep tekerrür ediyor.
Artan döviz fiyatlarına bakıldığında şu anda arza sunulan mülklerin fiyatlarını özellikle döviz bazında hesaplarsak çokta ehvendir.. sadece bu nedenlerle bile gayrimenkul almanın tam zamanıdır.
Geçmişte olduğu gibi gene aynı böyle dönemler yaşanmıştı... Tarih hep tekerrür ediyor!
Aslında bu durum tesbitidir!
***
Gelelim diğer konuya, bu sene ülke dışından gelenlerin yatırımlarına bakarsak yabancılara konut satışlarında Ekim'de 2.677 ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70,9'luk artış yakalanırken, bu rakam aylık bazda en yüksek seviyeye işaret etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları ekimde bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,7 azalarak 122.882 oldu.
Konut satışları Ocak-Ekim 2017'de ise 1.153.610 ile geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,2'lik artış kaydetti.
Böylece konut satışlarında 10 ayda 87.525 artış yaşandı.
Öte yandan yabancılara konut satışlarında Ekim ayında 2.677 ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70,9'luk artış yakalandı.
Bu rakam, TÜİK'te Ocak 2013'ten itibaren yer alan yabancılara konut satışı verilerinin tarihsel seyrine bakıldığında en yüksek aylık rakama işaret etti.
Geçen yılın 10 ayında 14.776 düzeyinde bulunan yabancılara yapılan konut satışları ise 2017'nin aynı döneminde 17.918'e yükseldi.
Böylece bu yılın Ocak-Ekim döneminde yabancılara konut satışlarında yüzde 21,3'lük artış görüldü. İyi haftalar..

YORUM YAP