Engin Akın

Dünden Devamdır

1984 yılında bazı girişim ve taahhütlerle kurulan 3. Lig Silivrispor’umuz profesyonel ligle tanıştı. İlk yıl düşmenin olmaması sonucu ligde devamını bir üst lige çıkarak getirdi. Rahmetli Akgün Silivrili ve yönetimi önce stadı devreye soktu. (Unutmadan İlçe Spor Müdürünün Stadı değil bu stat ilk olarak Silivrispor’un stadıydı.) Hemen ardından şampiyon olan kadroyu kurdu. Profesyonel ligdeki bu başarının arkası gelmedi.
Gelen yönetim kurulları iyi niyetlerine rağmen kulüp ve takım yavaş yavaş erimeye başladı. Önce 3. Lige düştü. Gün geldi sahipsiz kaldı. İyi niyetli Silivrililer sahip çıktı. Süper amatöre rötarlı çıktı. 3. Lige çıkmaya çalıştı, şampiyonalara gitti genellikle ilk turda elendi ve geri geldi.
Sonrasında ise yönetici tipleri değişti. Silivrispor değer olmaktan çıktı, ARAÇ oldu!!! Bu tipler çıkarlarını Silivrispor’un önüne koydu. Son yıllarda büyük paralar harcandı yine hüsran… Çünkü hiçbir zaman takım olamadılar. Oysa futbol bir takım oyunudur. Tercihlerde hep hatalar oldu. Bu arada da altyapı tamamen unutuldu. Hep kestirme yoldan gidildi. Belki iyi futbolcu alındı ama takım oyuncusu alınamadı. Kısacası takım olunamadı. Yine hüsran yine Silivrispor amatörde…
Sonrası daha vahim. Yönetim, teknik heyet, futbolcular hiçbir zaman bir olamadılar. Herkes kendi pozisyonunu, gücünü korumaya yöneldi. Yönetim teknik heyet futbolcu, yerel basın, hep bu aynı yolu denedi. Öncelikle kendi çıkarlarının peşinde koştular. Futboldaki başarısızlık, şiddetle öne çıkmaya başladı. Böyle bir şeyler elde edilmeye çalışıldı. Oysa şiddet denince önce İngilizler gelir. Doğru yolu bularak terk ettiler Premier Lige sahip oldular. Hep doğruya gideceğimize doğruyu kendimize göre uyarlamaya çalışıldı.
Silivrispor’un ayağa kalkması için sihirli değneğe ihtiyacı yok. Sadece Silivrispor araç olmaktan çıkarılıp hizmet edilen bir kuruma dönüşmesi yeterlidir. Bu olmadığı sürece amatöre devam. Yazımı popüler bir örnekle noktalamak isterim. Barcelona şeklen değil. Gerçekten, yarıştıran değil. Yetiştiren bir altyapı. Zaman ve sabır ilaçtır.
Donanımlı, yeterli uzun vadeli sözleşme ekonomik özgürlük olduktan sonra inanın Silivrispor’un dışarıdan futbolcuya ihtiyacı kalmaz. Sürekliliği olan bu kaynak Silivri’ye yeter de artar.
Bugün profesyonel liglerde Silivrisporlu ya da Silivrili oynayan kaç futbolcu var? Hiç merak ettiniz mi? Altyapısı güçlü olmayan takımlar temelsiz bina gibidir. Çarçabuk yıkılır. Bunun en iyi kavrayan takım şüphesiz ki Barcelona’dır. Bunun içindir ki dünya kulübüdür.
Özetle Silivrispor uzun vadede altyapı meselesini çözmeli. Ardından araç olmaktan çıkarılıp hizmet edilen kuruma dönüştürülmeli. Kuruma hizmet eden yönetici, antrenör, sporcu kalitesinin arttırılması donanım, yeterlilik, liyakat, portföy gözden geçirilmeli…
Bunu gerçekleştirecek bir yönetim kurulu inanın takımın 3. Lige çıkmasından daha büyük bir iş yapmış olacaktır. Silivrispor eskilerle, denenmişlerle vedalaşmalı kabuğundan çıkmalı, hırslı, akıllı, dürüst insanlarla buluştuğu an geleceğini kurtarmıştır…

YORUM YAP