Engin Akın

Çıktığınız Yolda Dikenler Çoktur


 Buradan yazdıklarımı bir başkasına atfetmek basitliktir ve beni tanıyamamazlıktır. Bugüne kadar yazdığım tüm yazılarımın arkasındayım. Hepsine imzamı atmışım bundan sonra yazacaklarımın da altına imzamı atacağımdan kimsenin şüphesi olmasın. Vakti zamanında beni kullanmak isteyen fakat kullanamayacağını anlayınca da karalamaya çalışan zihniyet hortladı yine.

İşin açıkçası ben savaşa her zaman hazırım. Düşmanımın kim olduğunu bileyim yeter. Her zaman sporun ilçede gelişmesi için emek verdim ve bu emeklerimbundan sonrasında da devam edecektir. Kaldı ki inançlarım uğruna sevdiklerimi de kırmışımdır. Olabilir… Her zaman bir genci daha yeşil sahalara çekebilmenin verdiği huzur bana yetmiştir.

İlçede spor büyük bir kaosa gidiyor. Bunun tek bir sebebi var. Merak ediyorum ben ne zaman evimin kapısında bıçaklanacağım. Doğruları savunduğum için aldığım tehditler beni kamçıladığı gibi sevenlerimin de sayısını arttırmaktadır. Evet, bekliyorum evimin kapısının önünde bıçaklanacağım günü. Mevla'm bana güç versin. Buralara neden geldiğimi merak etmeyin. Vardır elbet bir sebebi. Neyse gelelim asıl konumuza…

Herkes kendince atıp tutuyor ya kulüp yöneticiliği konusunda… Şimdi bir dizi hatırlatmada bulunacağım kulüp yöneticiliği ile ilgili. Eğer aşağıda saydığım vasıflara uygun görüyorsanız kendinizi sorun yok.

Kulüpler, sporcuların eğitildiği ve yetiştirildiği ciddi kurumlardır bunun aksini iddia eden olamaz sanırım. Bu kurulan kurumların hava atmaktan ve makam mevkii gözetmekten ziyade topluma sporu sevdirmek, gençlere çeşitli spor branşlarını tanıtmak ve onlara uygulama alanı oluşturmak gibi önemli görevleri vardır. Spor kulüpleri, spor sisteminin ayrılmaz bir parçası olmazsa olmazıdır. Yani spor kulüpleri olmadan üst kurumlar bir hiçtir…

Özellikle amatör spor kulüpleri sunduğu imkânlarla, daha fazla bireyin spor yapma alışkanlığı kazanmasında etkin rol oynamaktadır. Ayrıca yetiştirdiği sporcularla büyük kulüplere ve milli takıma oyuncu desteği sürdürmektedir. Özellikle de bireysel yapılan spor dallarında da uluslar arası platformda kulüpler bazında elde edilen sportif başarılar ülkelere maddi ve manevi kazanımlar sağlamaktadır. Bugün alt yapınızda yetişen bir oyuncuyu profesyonel bir kulübe verdiğiniz de alacağınız yetiştirme bedeli en azından iki sezonunuzu kurtarır bedeldedir. Spor kulüplerinde görev alan yöneticilerin sahip olduğu özellikler ahlaki değerler ve yönetim şekilleri, toplumda spor kültürünün yerleşmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Her ne kadar karalama kampanyası devam etse de yılmadan yola devam etmekte fayda vardır.

Yöneticilik ahlâkının spor ahlâkı içinde özel bir yeri vardır.
Spor yöneticisi; Spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde çeşitli görev alan bu hizmet ve faaliyetlerinin yürütülmesinde emeği geçen görevlidir. Spor yöneticilerinin spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde bulundukları pozisyonlara ve yaptıkları işlere göre ikiye ayırabiliriz: Yani çok paran var diye görevden kaçamazsın. Elini taşın altına koyacaksın. Ya da daha önce yapılanlar gibi getirdiğin oyuncularla hocanla birlikte gidersin…

1- Resmi spor yöneticisi: Spor hizmet ve faaliyetlerinin, sevk ve idaresinde çeşitli şekillerde görev alan ve bu hizmetlerine karşılık, belirli oranda ücret alan kişidir. Aldığı ücrete de daha sonra ihanet eder! Ya da yemek yediğin kaba...!

2- Gönüllü (fahri) spor yöneticisi: Spor hizmet ve faaliyetlerinin sevk ve idaresinde hiçbir ücret almaksızın bu hizmetleri asıl mesleklerinin yanında gönüllü olarak yapan spor yöneticisidir. Olması gerekendir…

Bir spor yöneticisi için aranan özellikleri belirten kesin kurallar yok, ancak her alanda olduğu gibi spor alanında da spor yöneticiliği için gerekli bazı özelliklerden söz edebiliriz.

1- Sporu, sporcuları ve diğer spor görevlilerini sevmek.
2- Spora olan katkısını, amaç ve hedefini önceden tespit etmek.  
3- Sporla ilgili yayınları okumak ve kendisini bu alanda yetiştirmek.
4- Sporla ilgili yeniliklere açık olmak.  
5- Dürüst ve çalışkan olmak.
6- İyi bir organizatör olmak şeklinde sıralanabilir.

Anlaşılacağı üzere spor yöneticiliği yapmak, gözüktüğü kadar kolay bir şey değildir. Spor yöneticisi olarak görev yapmak isteyenlerin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.

Pek çok insan, spora hizmet için değil; tanınmak ve mesleki çıkar sağlamak amacıyla kulüp yönetiminde görev almaktadır. Çünkü günümüzde bir kulüpte başkan ve yönetici olmak önemli bir ayrıcalıktır. Tıpkı Cumhurbaşkanı veya Başbakan olmak gibi olur. Dolayısıyla Silivrispor Kulübü'nün başkanı olmak ayrıcalıktır.
Şu ana kadar ne zahmetler çektiğinizi çok iyi biliyorum. Her zaman doğru bildiklerimin değil, doğrunun yanında oldum. Bundan sonra da aynen devam edecektir. Ve inanıyorum ve biliyorum ki gittiğiniz yol dosdoğru bir yoldur.
Her ne kadar yolunuza engeller çıksa da bunları aşabilecek yüreklilikte ve güçtesinizdir… 

YORUM YAP