XXXXX

Çarşı Meydanı

Kendisini "Silivri Aşığı" olarak tanımlayan, Silivri Belediye Başkanlığı için iki defa yarışan, Belediye Meclis Üyeliği yapan, Silivri'nin aktif ve "renkli" kişilerinden Eczacı Aydın Keskinocak ağabey, Saygıdeğer Üstat Cihangir Davutoğlu'nun internet sitesinde bir yazı yazmış.
Keskinocak'ın şikayeti, yakında başlayacak olan Çarşı Meydanı düzenlemesiyle ilgili.
Bir kaç ay içinde, Park Otel'in köşesinden, Değirmen Durağı'na kadar olan cadde, aşamalar halinde yenilenmeye başlanacak. Çarşı Meydanı elden geçirilecek. Cadde, ayni sahilde, Atatürk Caddesi'nde olduğu gibi, doğal taş malzeme ile döşenecek. Yol kenarına araç park etmek, önce sahildeki gibi sınırlandırılacak, daha sonra orta vadede, şimdiki Alibeyspor Otoparkı (eski belediye binası) altına yapılacak kat otopark ile tamamen sonlandırılacak. Park Otel'den Değirmen Durağı'na kadar olan kısımda, kaldırımlar genişletilecek. Yayalar özgürce yürüyebilecekken, sağlı sollu o caddede yer alan onlarca restaurant, lokanta, Silivri'nin en işlek caddesinde, kaldırımlara masalarını çıkartacak, yaz-kış daha çok, daha rahat iş yapabilecek. Çarşı Meydanı yeniden düzenlenecek, ışıklandırılacak, peyzaj çalışması yapılacak. Meydanı kesen ara sokaklar da bu düzenlemeden nasibini alacak. Kısacası Uğur Mumcu Meydanı'nın ve o caddenin çehresi, bir anda değişecek.
Keskinocak, işte bu anlattığım manzaraya "yok olmaz" demiş, "istemem" demiş... İtirazının asıl sebebi maddiyat, yani klasik, beylik cümleyle "ne gerek var o kadar masrafa?" diyor. Oysa, o caddenin modern bir hale gelmesi, esnafların kaldırımlara masa çıkarması, yayaların o yolda serbestçe yürümesi, insanın o meydana çıkmasının, gezmesinin gelmesiyle esnafın ve doğal olarak Silivri'nin kazanacağını, parayla satın alamazsın.
İkinci şikayeti, yine "ne gerek var?" ile karışık, şu anki asfaltın sökülmesinin gereksizliği yönünde. Oysa dünyada, modern ülkelerde artık asfalt yol kalmadı. Sadece otobanlar, onlar da bizim "duble yol" dediğimiz, güçlendirilmiş, metal iskelet ile kuvvetlendirilmiş, beton ile takviye edilen asfalttan... Avrupa'nın hangi sokağına, hangi caddesine giderseniz gidin, artık asfalt bulamazsınız. Hele hele, hiç bir kent meydanında, asfalt gibi ilkel bir yöntem yoktur. Neden? Birincisi, asfalt insan sağlığına zararlı; kanserojen... İkincisi, asfalt görüntü ve kullanılabilirlik açısından uygun değil. Çöker, yamalanır. Kazmak gerekir, delik deşik olur, yamalanır. Hem masraflıdır, hem kötü durur.
Haberin devamı 18.10.2011 tarihli Hürhaber Gazetesi’nde…

YORUM YAP