Anatolia

8 Mart mı?

6 Şubat'ta yaşanan büyük felakettin yaralarını ülke olarak sarmaya çalıştığımız şu günlerde, bu sene 8 Mart'ı pas geçerek, yakın tarihimize hep birlikte bir bakalım.
2020 yılında 410 kadının, 2021 yılında 345 kadının öldürüldü… 2022 yılında 334 kadın öldürüldüğü, 20 günlük korona virüs karantinasında 21 kadının öldürülmesi…
Şaka; Kadınlar günü mü?
Ülkemde kadınlar günü için yapılan paylaşımları maalesef sitcom izler gibi izliyorum.
Sosyal medyada kadınlar gününe özel mesajlar yazanlar paylaşanlar gırla. Eşleri ile ilgili sokakta olsun tv'lerde olsun yapılan paylaşımlar… Allah'ım gözlerime, kulaklarıma inanamıyorum! Ne kadar değerli ve önemliymiş ülkemde kadınlar da bir tek ben fark edememişim demek ki!
Paylaşımları yapan erkeklerimiz, süslü cümlelerde kurmayı ihmal etmiyorlar, bilakis statü sahibi erkeklerin hizmet verdiği kesim daha geniş olduğundan cümleler daha zengin kuruluyor.
Peki ülkem erkeklerine şunu sormak isterim; eğer sizler kadınlarınızı, kız kardeşlerinizi, annelerinizi bu kadar önemsediyseniz bu kadın cinayetlerini işleyen, kadına sözlü ya da filli olarak şiddeti uygulayan, eşlerini aldatanlar kim? Eşim çok iyidir, çok!
8 Mart denildiğinde aklıma Milano'dan yola çıkan Pippa Bacca'nın ülkemde öldürülmesi, Özgecan'ın vahşice katledilmesi, Münevver Karabulut'u söylemeye bile gerek yok. Bakmaya kıyamayacağımız güzellikler ve daha niceleri. Çocuklarının gözleri önünde öldürülen kadınlar da cabası… O çocukların hayatlarına nasıl devam edecekleri ve şekillendirecekleri de önemli.
Tabi ki biz kadınlar, sizi yetiştiren anneler, özellikle eşlerinin (babalarımızın) yaptığı hataları yapmaması konusunda çocuklarımızı eğitseydik, ilişkilerde ben değil biz kavramının olması gerektiğini söyleseydik, birlikte bir şeyler inşa edebilseydik, şiddetin az da olsa önüne geçebilirdik. Cümle kuramayan insanların hakaret edici cümleler kurduğunu söyleseydik, belki! belki! biraz daha yaşanır olurdu ülkem.
Umarım bir gün sahip olduğumuz cinsel kimliklerimizle değil de karakter yapılarımızla değer gördüğümüz bir ülke oluruz.

YORUM YAP