Hüseyin Kuru

2019 yılından beklentiler...

Yenİ yılda beklentiler büyük... Özellikle Gayrimenkul sektörü, 2019 yılında yeni politikaların hayata geçirilmesini istiyor.
Emlak Katılım Bankası'nın konumlandırılması, ilk konut edinimine sağlanan teşvikler, alternatif finansman modelleri gibi konular sektörün 2019'daki gündem maddelerini oluşturuyor.
Gayrimenkul sektörü için 2018 yılının ilk yarısı oldukça hareketli olurken ikinci yarıyıl ise durağan geçti.
Stokların yeterince eritilemediği 2018 yılında yeni proje sayısı da azalış gösterdi.
Ticari gayrimenkul piyasasında da yavaşlama olurken, arza eklenen tamamlanan projelerle birlikte satış ve kiralama adetleri azaldı.
2017 yılında 1.409.000 adet olan konut satışlarının 2018'de 1.370.000 civarında gerçekleşmesi bekleniyor.. son veriler bunu gösteriyor.
2019 yılında ise bu rakamın 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 300 bin arasında olacağı öngörülüyor.

Umut yabancı' ya satışta..
Sektör yetkilileri, gayrimenkule ivme kazandırabilmek için yeni yılda farklı politikaların ve yeni finansman modellerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söylüyor.
2019'da KDV ve harç oranlarında sağlanan teşvikin sadece birinci el konut ve işyerlerinde sürekli olarak uygulanması da sektörün önemli beklentileri arasında yer alıyor.
2019 yılı, yeni konut projelerinin ilerleyen yıllara ötelendiği, var olan stokların eritilmeye çalışıldığı bir yıl olacak.
Sektör iç pazardaki daralmayı yabancılara odaklanarak hareketlendirmeye çalışacak.
2018'de 40 bin adet olan yabancıya konut satışının 2019'da 60 bine ulaşması hedefleniyor.

Sektörel beklenti..
Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, yerel seçimler sonrası döviz kurlarının görece daha stabil duruma gelmesi, alınan tedbirlerle bugünden dahi küçük küçük pozitif sonuçları görülen enflasyon ve faizlerde düşüş trendi beklentisiyle, Türkiye ekonomisinin olumlu yönde seyredeceği görüşünde olduklarını söylüyor.
Beklenen olumlu seyrin de gayrimenkul sektörüne pozitif katkı sağlayacağına işaret eden Atay, şöyle devam ediyor: "Sektörü canlandıracak yeni düzenlemeler ve kalıcı teşvikler konusunda adımların atılmaya devam edilmesi, hükümetimizin bu yönde sektörü desteklemeyi sürdürmesi, gerek tüketiciler gerekse yatırımcıların harekete geçmesi için tetikleyici olacaktır. Yılın ikinci yarısıyla birlikte, enflasyon rakamlarında ve faiz oranlarındaki olumlu yönde gelişmeyle, ertelenen taleplerin devreye gireceği, sektörü canlandıracağı görüşündeyiz" diye konuşuyor.
***
İnşaat teslim süreleri uzuyor..
İnşaat sektörü açısından bir diğer konuda piyasalarda yaşanacak olası daralmadan tüketiciyi korumak için harekete geçen hükümet, belirli kriterler çerçevesinde inşaat bitirme süresini 48 aya uzatmak için çalışmalar yapmaya başladı.
Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre hem inşaatçıyı rahatlatmayı hem de tüketiciyi korumayı amaçlayan çalışmanın ilk adımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı attı. Geçen yıl ağustos ayında inşaat sektörü temsilcilerinin bu yönde taleplerini alan bakanlık, gerekli düzenlemeleri yaparak konuyu asıl muhatabı olan Ticaret Bakanlığı'na sevk etti.

Yönetmelik Meclis'te..
Ticaret Bakanlığı'da talepleri ve piyasa koşullarını dikkate alarak hazırladığı kanun tasarısını Meclis'e sundu.
Buna göre, inşaat alanı 10.000 m2 nin altında olan inşaatlar için bitirme süresi 30 ay,
10 ila 15.000 m2 arasındakiler için 36 ay, 15 ila 20.000 m2 arası için 42 ay,
20.000 m2'nin üzerindekilerde yapı ruhsatının alınmasından itibaren 48 ay olarak belirlendi.
***
Gayrimenkul' de ekspertiz zorunluluğu..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ara formülle gayrimenkulde ekspertiz raporu zorunlu hale gelecek.. buna göre ekspertiz raporlarında gayrimenkulle ilgili her türlü sorunun rapor halinde değerlendirilecek.
Yeni Akit Gazetesi'nde yer alan habere göre, ev, arsa, iş yeri gibi gayrimenkul satışına ‘gerçek değer' zorunluluğu getiriliyor.
2022 yılında hayata geçirilecek uygulama öncesinde vergi kaybını önlemek için ara formül hazırladı.
Yeni dönemde yürürlüğe girecek formüle göre gayrimenkul satacak olanlar, değerleme şirketlerinden ekspertiz raporu alacak.. tahminen 250-300 liraya temin edilecek raporla tapuya gidip gerçek değer üzerinden satış gerçekleşecek.
Gayrimenkulünü hızlı satmak isteyenler için fırsat olarak görülen ekspertiz raporunun birçok avantajı bulunuyor.
Tapu satışında değerleme raporlarının zorunlu tutulması alıcı ve satıcıların hızlı ve güvenli satış yapmalarını sağlıyor.
Önümüzdeki yılın programda yer alan ve Aralık sonuna kadar iş birliği yapılacak kurumlar tarafından gayrimenkul değerleme sistemi geliştiriliyor.
Özellikle imar planları ve revizyonlarıyla ortaya çıkan toplu değerleme sistemine yönelik veri ve değerleme standartlarının oluşturulacağı sistemle gayrimenkul sektöründe dengeler değişecek.
***
Tek evi olan ev kadınlarına
vergi muafiyeti..
Emlak vergisi ödemelerinden kimi mal sahipleri muaf olabiliyor.
Muafiyet için aranan şartları taşıyan kimselerin belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.
Basın'da çıkan bir habere göre; ''Tek evi olan ev kadınının 2019 yılında emlak vergisinden muaf olabilmesi için 2018 yılındaki menkul sermaye iradı gelirleri sınırının kaç lira olması gerekiyor?'' sorusuna cevap aranmış.. haberden devam edelim;
“Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler ile geliri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik Kurumların dan aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, elde ettikleri ve yıllık tutan toplamı bina vergisi indiriminden yararlanılan yıldan bir önceki yılda geçerli olan gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü menkul sermaye iradı gelirleri, indirimli (sıfır) bina vergisi oranından yararlanmaya engel teşkil eden gelir olarak değerlendirilmemektedir.
Buna göre, ev kadınları ile emekli, dul ve yetim aylığı alanların, Türkiye sınırları içinde sahip oldukları brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenine ilişkin olarak 2019 yılında emlak vergisi ödememeleri için elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirlerinin yıllık toplam tutarının, 2018 yılı gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir dilimi tutarı olan 34 bin lirayı aşmaması gerekiyor.”
İyi haftalar...

YORUM YAP