Hüseyin Kuru

Yeni yıl...

Yenİ yılın devletimize, milletimize ve Alem-i İslam'a Hayırlar getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum.
***
Yılın son deminde İnşaat sektöründe ki gelişmelere göz atmakta fayda var. Basında yayınlanan haberleri konunun önemine binaen buraya alıyoruz, okuyalım.

Hangi yapılar Enerji Kimlik Belgesi dışında kalacak?
Enerji Kimlik Belgesi alımında son bir haftaya girildi. Enerji Kimlik Belgesi vermekle yetkili şirketlerde ise büyük yoğunluk yaşanıyor, telefonlar kitlenmiş durumda. Peki Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınacak? Eski binada oturanlar nereye başvuru yapacak? İşte tüm merak edilenler...

Ortalama ücret 40-TL, istenen belgeler
Hürriyet'ten Kazım Ataer'e konuşan Ensa Enerji Verimliliği şirketinden Etüd ve Proje Yöneticisi Ekrem Çalışkan, yaptığı açıklamada vatandaşların nereye ve nasıl başvuru yapacaklarını anlattı:

1) Eğer yöneticide yoksa, bağlı bulunduğunuz belediyeye başvurarak Mimari Proje ve Yapı Ruhsatı'nı alın.
2) Alınan belgelerle birlikte; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın yetkilendirdiği şirketlere, EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlara başvurun.
Başvuru ücretiyle de ilgili bilgi veren Çalışkan, İstanbul'da daire başına ortalama
40-TL ücret ödendiğini söyledi. Normal şartlarda Enerji Kimlik Belgesi'nin bir günde tamamlanabildiğini aktaran Çalışkan, "Telefonlara yetişemiyoruz. Projeler dağ gibi birikti. İşleri dışarıdaki yetkili arkadaşlarımıza dağıtmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Hangi yapılar enerji kimlik belgesi dışında kalacak?
Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, yapımı üzerinden iki yıldan az süre geçmiş binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların Enerji Kimlik Belgesi alması gerekmeyecek. Münferit olarak yapılan sera ve atölyeler, içinde soğutma ve ısıtma sistemi kullanılmayan cephanelik, depo ve ahır gibi alanlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşlar, Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait binalara EKB alınmayacak.

Enerji kimlik belgesini
kimler verebiliyor?
EKB düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve serbest müşavir mühendis belgesine sahip mühendisler ile mimarlar ya da bünyesinde bu vasıflara haiz mühendis veya mimar bulunduran kurumlar yeni yapılacak olan binalara EKB verebiliyor.
***
Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda kiralama bile yapılamayacak!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; 1.Ocak.2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" şeklinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tüm ve sahibi ve kiracıları ilgilendiren açıklamalar yaparak "Enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak" diye konuştu.
Hürriyet'te yer alan habere göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Çatı ve cephelerde güneş üretimi için her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs'tan bugüne kadar sanayi tesislerimizden toplam 610 megavatlık üretim için 775, mesken abone grubundan toplam 12 megavat üretim için 1188 başvuru aldık." açıklamasında bulundu.
Enerji Tüketici Zirvesi'nde konuşan Dönmez, bu yılki toplantının temasının "iyi uygulamalar" olduğunu sözlerine ekledi.
Enerjinin dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olmadığını belirten Dönmez, bu durumun özellikle kaynak zengini olmayan ülkeler için öngörülebilirliği zorlaştırdığını söyledi.
Uluslararası para ve enerji piyasalarındaki konjonktürel oynaklık ve kırılganlığın maliyet bileşenlerinin yönetilmesini de zorlaştırdığını anlatan Dönmez, "Bu durumun etkilerini azaltmanın yolu da daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynağın sisteme dahil edilmesiyle mümkündür. Son üç yılda bu anlamda çok ciddi adımlar attık. Yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimimizi bu yıl yüzde 62 seviyelerine yükselttik." açıklamasında bulundu.
Gelecek 30-40 yıl boyunca elektrik talebinin sürekli artacağını belirten Dönmez, şunları söyledi:
"Dünyadaki dijitalleşme, yapay zeka kullanım seviyesi arttıkça ve elektrik kullanımının farklı alanlara yayılmasıyla, arz-talep dengesindeki hızlı değişimler yoğun olarak elektrik tarafında yaşanacak. Böylesi bir gelecekte ithal kaynaklara bağımlı yaşayamayız. Bu, hem maliyetlerin kontrolü hem de sürdürülebilirlik açısından imkansız. Bu gerçeğin bilincindeyiz. Bu nedenle 'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' mottomuzu dilimizden asla düşürmüyoruz. Tüm çalışmalarımızın merkezine bu anlayışı yerleştiriyoruz. Biliyoruz ki yerli ve yenilenebilir enerji olmadan bağımsız enerjiden asla söz edemeyiz. Bağımsız bir enerji sektörü olmadan da maliyetleri istediğimiz seviyelere getiremeyiz. Burada kamu ve özel sektör olarak ciddi bir yatırım sürecindeyiz fakat bizim için önemli bir nokta da enerjide bağımsızlığın mümkün olduğunca tabana yayılması."

Tasarruf önerileri
Tüketicilerin enerjide daha aktif olmasını arzu ettiklerini dile getiren Bakan Dönmez, "Bu durum, gelirin eşitlikçi dağılımı için de çok önemli. Bu sebeple çatı ve cephelerde güneş üretimi için her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yaptık.
Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs'tan bugüne kadar sanayi tesislerimizden toplam 610 megavatlık üretim için 775, mesken abone grubundan toplam 12 megavat üretim için 1188 başvuru aldık ancak bu daha ilk dalga." ifadelerini kullandı. Kendi elektriğini üretmeyi bir vatandaşlık hakkı olarak gördüklerini sözlerine ekleyen Dönmez, teknik olarak elektrik sistemi elveriyorsa tüm vatandaşların elektrik üretebileceğini kaydetti.
Maliyet kadar verimliliğin de önemli olduğunu anlatan Dönmez, ‘akkor flaman' yerine LED lambalara geçilerek yıllık 100 lira, kombiyi bir derece düşük sıcaklıkta çalıştırıp yıllık 120 lira ve akıllı termostat kullanarak yıllık 500 liraya varan miktarların vatandaşın cebinde kalacağını ifade etti.
***
Mutlu yıllar, İyi haftalar...

YORUM YAP