“Silivri’yi, İstanbul’un çöplüğü haline getirdiler”

“Silivri’yi, İstanbul’un çöplüğü haline getirdiler”

5.08.2019 10:30:42

İYİ'lerin Silivri'nin sahip olduğu değerlerle markalaşması ve Seymen'de kurulan çöp istasyonunun zararları ile mücadele kararlılığı içinde olduklarını belirten İYİ Parti İlçe Başkanı Av.Ozan Ersaraç, önümüzdeki dönemde Ekrem İmamoğlu başkanlığında İBB desteğinin ilçemizde önemli ölçüde olumlu yönde hissedileceğini savundu. 

İYİ Parti İlçe Başkanı Av.Ozan Ersaraç ile 31 Mart yerel seçim süreci ve önümüzdeki dönemde çalışma takvimlerinin gündemini konuştuk.
Sevginar SALİ: Sizce Millet İttifakı Silivri'de neden başarılı olmadı?
Ozan ERSARAÇ: Bunun tek bir etmeni olmaz. Seçimlerin birden fazla etkeni oluyor. Biz İYİ Parti olarak, seçim sürecinde, çeşitli tercihlerde çok müdahale edebilir değildik. Genel Merkez'in vermiş olduğu kararı destekledik.

Sevginar SALİ: Meclis Üyesi ve başkan adayı konusunda hiç mi müdahil olamadınız?
Ozan ERSARAÇ: Kendi meclis üyesi adaylarımızı biz belirledik. Onun haricinde bizim bir etkimiz olmamıştır.

Sevginar SALİ: Aday doğru muydu?
Ozan ERSARAÇ: O, CHP'nin inisiyatifinde olan bir şeydi. Doğru veya yanlış demem doğru olmaz şu anda. CHP öyle uygun gördü. Biz de zaten aday belirlenmeden önce Genel Merkez'imizin vermiş olduğu kararla ‘kim aday olursa olsun' destekleyeceğimizi söylemiştik. Nitekim CHP Özcan beyi aday olarak destekledi. Ben, arkadaşlarım ve İYİ Partililer de bilfiil yanında bulunduk, elimizden geleni yaptık fakat halkımız sonucu böyle takdir etti.

“SİYASETİN GELDİĞİ NOKTADA İNSANLAR ARTIK YENİ YÜZLER ARIYORLAR”
Sevginar SALİ: Bunun muhasebesini mutlaka yapmışsınızdır. İktidar hedefinizin gerçekleşmeme sebepleri nelerdi sizce?
Ozan ERSARAÇ: Türkiye'de siyasetin geldiği noktada insanlar artık yeni yüzler arıyorlar. Ekrem beyin sağladığı başarıda da bunu gördük. Keza mevcut Belediye Başkanımız Volkan bey, siyaseten çeşitli vazifeler yapmış olsa da yerel yönetim manasında yeni bir yüz olarak toplum karşısına çıktı. Artık siyaset yeni yüzler üzerinden gidecek gibi. En büyük faktör o bence.

Sevginar SALİ: İYİ Parti Meclis Üyeniz kısa bir süre önce CHP'den ayrılıp İYİ Parti'ye geçti. Nasıl bir süreç izleyeceksiniz? Partinizin kararı nedir bu aşamada? Millet İttifak'ı yerel yönetimlerde devam ediyor mu?
Ozan ERSARAÇ: İttifak devam ediyor tabi ki. Ana kaideler üzerinde ittifakımız devam ediyor. Meclis üyemiz Ümit Seçkin bey partimize geri döndü artık çalışmalarını İYİ Parti'nin vereceği yönlendirmelerle, İYİ Parti'nin izleyeceği politikalar çerçevesinde yapacak. Bu CHP Grubuyla irtibatta değiliz demek değil. Onlarla da yine irtibat halindeyiz. Aynı minvalde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Fakat Ümit bey artık İYİ Partili oldu. Partisine geri döndü. CHP ile bir işbirliği yaptık ittifak bu seçimde söz konusu değildi. İttifak hadisesi genel seçimlerdeydi. O işbirliği de Türkiye genelinde hala devam ediyor.

“ESASINDA VOLKAN BEYİN ŞAHSİ BAŞARISI BURADA DAHA YÜKSEK”
Sevginar SALİ: Yerel seçim sonucuna tekrar dönecek olursak Silivri'de MHP'nin adayı, Cumhur İttifakı çerçevesinde seçimi kazandı. Bu başarıda en önemli pay kimin?
Ozan ERSARAÇ: MHP'nin tek başına değil tabi ki. Hem MHP'nin hem Cumhur İttifakı'nın. Esasında Volkan beyin şahsi başarısı burada daha yüksek. Bu benim görüşüm. Çizmiş olduğu profil, almış olduğu şahsi oyların ona başarıyı getirdiğini düşünüyorum.

“SİLİVRİ'NİN KENDİNE ÖZGÜ DEĞERLERİYLE MARKALAŞMASINI SAVUNUYORUZ”
Sevginar SALİ: Bundan sonraki süreçte İYİ Parti olarak Silivri'de yerel yönetim noktasında öncelikleriniz neler olacak? Hangi konular var gündeminizde?
Ozan ERSARAÇ: İYİ Parti olarak kurulup Silivri'de siyasete başladığımız günden beri bizim en büyük gündemimiz Ergenekon, Balyoz, kumpaslarından başlayarak ‘cezaevi', ‘mahkeme', ‘Silivri soğuktur' vs şeklindeki imajlarını yıkmak adına Silivri'nin kendine özgü değerleriyle markalaşmasını savunuyoruz. Yoğurdumuz meşhur Silivri yoğurduyla markalaşsın. Turizm gelişsin Silivri'de. Turizmiyle markalaşsın. Tarihi birçok eser ve kalıntı var. Silivri bunlarla markalaşsın diye uğraşıyoruz. Birincisi bunlar üzerinden gideceğiz.

“TARIM VE HAYVANCILIĞI TEŞVİK EDEREK ÇOĞALTMAMIZ LAZIM”
İkincisi tarım ve hayvancılığı teşvik ederek çoğaltmamız lazım. Şu an bitme noktasına gelmiş vaziyette. Bunun üstüne çalışmalarımız olacak.

“SİLİVRİ'Yİ, TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ŞEHRİ OLAN İSTANBUL'UN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GETİRDİLER”
Silivri'yi, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'un çöplüğü haline getirdiler. Dolayısıyla Türkiye'nin en büyük çöplüğü oldu Silivri. Bunun önüne geçmek adına da çalışmalar yapıyoruz. Daha evvel zaten bu konuyla alakalı bir basın açıklaması yapmıştık. Konu meclis üyemizin direk olarak uzmanlık alanı. Bu alanda çalışmalar yapıp Silivri'nin sağlıksız şekilde, çöplük ve cezaevi halinde büyümesini engellemeye çalışacağız. Silivri'nin şehrin merkezinin hemen yanı başında bir vaha gibi olmasını hayal ediyoruz. Ona yönelik çalışacağız.

Sevginar SALİ: Sadece Seymen'de değil, merkezde bile çöplükten gelen kokuyu zaman zaman alabiliyoruz. AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Sami Barlas'ın haberimiz üzerine yaptığı bir açıklaması vardı. “Çöpten elektrik üretilecek bir tesis yapılıyor ve bu tesis yarı yarıya tamamlandı” demişti. Orada olup bitenler halk için birazcık kapalı kutu. Böyle bir tesisleşme var mı? Bu tesis olduktan sonra koku gidecek mi?

“YENİ YÖNETİMLERİ BELİRLENDİKTEN SONRA BİZ BUNLARA ARTIK ÇÖZÜM ARAMAYA BAŞLAYACAĞIZ”
Ozan ERSARAÇ: Öyle bir projeden bahsediliyor fakat henüz başlangıç aşamasında bile değil benim bildiğim kadarıyla. Yani öyle bitmeye yakın falan değil. O tesisleri hep İSTAÇ işletiyor. Belediye iştiraki olan şirketler bunlar. Takip etmişsinizdir siz de o şirketleri yaklaşık 1,5-2 ay kadar bir süre bir türlü Büyükşehir Belediyesi devralamadı. Şirket yönetimleri istifa edeli yaklaşık 10 gün kadar oluyor. Bu şirketlerin Ağustos ayı içerisinde genel Kurulları yapılacak ve yeni yönetimleri belirlenecek. O şirketlerin yeni yönetimleri belirlendikten sonra biz bunlara artık çözüm aramaya başlayacağız.

“İŞİNİN EHLİ İNSANLAR İŞ BAŞINA GELECEKLER”
Sevginar SALİ: Etkili olabilecek misiniz?
Ozan ERSARAÇ: Etkili olabilecek misiniz derken bir siyasi parti faaliyeti değil bu. Hepimiz İstanbul'un paydaşı olan vatandaşlarız. Ekrem beyin de zaten şu ana kadar yaptığı atamalara bakarsanız pek fazla siyasi atama yok. Bu iştirak şirketlerinin de ben öyle şekilleneceğini düşünüyorum. Çok fazla siyasi atama görmeyeceğiz. İşinin ehli insanlar iş başına gelecekler. Biz de işinin ehli olan o insanlardan taleplerde bulunacağız.

“SİLİVRİ'YE İLGİSİ YÜKSEK BİR İBB BAŞKANIMIZ VAR”
Sevginar SALİ: Silivri'de Cumhur İttifakı, Büyükşehir'de CHP kazandı, genel iktidar AK Parti'de. Bu siyasi dağılım Silivri'ye nasıl etki edecek?
Ozan ERSARAÇ: Büyükşehir'de Millet İttifakı'nın Ekrem beyle birlikte sağlamış olduğu başarı, Silivri için çok değerli. Ekrem bey bölgeyi tanıyan bir insan. Ortaköy'de daha evvel evleri olduğunu, babasının 10 yıl kadar Ortaköy'de yaşadığını kendisi buraya geldiğinde bizlere bahsetmişti. Köy köy Silivri'yi bilen bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Silivri'yle ilgili alakası yüksek.

“EKREM BEY PARTİZAN DEĞİL, HİZMET ODAKLI BİR ANLAYIŞA SAHİP”
Ekrem bey partizan bir anlayışa sahip değil. Hizmet odaklı bir anlayışa sahip. 23 Haziran seçimleri için Silivri'ye geldiğinde gayet net bir biçimde, “Buradaki MHP'li Belediye Başkanı olan kardeşimizle gayet güzel çalışacağız” dedi. Ben Volkan beyin de bununla alakalı soğuk bir tavır alacağını düşünmüyorum. O da Silivri'ye Büyükşehir kanalıyla hizmet getirmeyi isteyecektir. Bizler de bu manada Milet İttifakı'nın siyasi temsilcileri olarak Silivri ile Büyükşehir arasında köprü olacağız. Buraya getirebileceğimiz kadar fazla hizmeti sağlamaya çalışacağız.

Sevginar SALİ: İYİ Parti'nin Büyükşehir'de Grubu ile irtibatınız ne durumda?
Ozan ERSARAÇ: Devamlı irtibat halindeyiz.

“TALEPLERİ NOT EDİYORUZ”
Sevginar SALİ: Şu anki çalışma takviminizde köy ziyaretleri var… Nasıl gidiyor ziyaretler?
Ozan ERSARAÇ: Geçtiğimiz hafta itibariyle teşekkür ve muhtarlarımıza hayırlı olsun ziyaretlerine başladık. Köyleri bitirdikten sonra merkeze doğru geleceğiz. Gittiğimiz yerlerde de gerek muhtarlarımızın, gerek ahalinin taleplerini de not ediyoruz. O talep listeleri birikmeye başladı. Bunlar çok basit talepler. Kimisi çeşmenin deposunun temizliğinin yapılmasını istiyor, kimisi top sahasına aydınlatma direği istiyor. Böyle ufak talepler var. O noktada inşallah hala işgali sonlanmamış bulunan Büyükşehir Belediyesi'ni tam olarak hizmete geçirebildiğinde Ekrem bey, çözüm için harekete geçeceğiz.

Sevginar SALİ: Bunlar ilçeden temin edilemiyor mu?
Ozan ERSARAÇ: İlçe bazında biz muhalefet partisi konumundayız. İktidar olan arkadaşlar bizim gibi gider de vatandaşa eksiklerini sorarlarsa muhakkak ki onlara da anlatacaklardır. İnşallah onlar giderir. Sonuçta hizmet gelsin de kimin getirdiği önemli değil. Biz kendi açımızdan yapabilirsek yapalım diye uğraşıyoruz.

Sevginar SALİ: Seçimin ertesinde siyasetçileri köyde gören vatandaşlar şaşırmıyorlar mı?
Ozan ERSARAÇ: Çok şaşırıyorlar. Hiç alışmamışlar. “Sizin ne işiniz var burada”, “Seçim bitti siz niye geldiniz ki?” falan diyorlar. ‘Gidelim istemiyorsanız' diyoruz; “Kalın çay söyleyelim içelim birlikte” diye sohbete başlıyorlar… Siyasetin böyle olması lazım. 35 mahallemizdeki ziyaretlerimizi bitirdikten sonra ertesi hafta yine birinci mahalleye gideceğiz. Sahadan hiç ayrılmayacağız. Buna dönüşümlü olarak devam edeceğiz.

“DEVAMLI İLERİYE BAKIYORUZ VE VATANDAŞLA İÇ İÇEYİZ”
Sevginar SALİ: Birçok kişinin 2019 yerel seçimleri öncesi adaylık beklentileriyle partiye gelip, devamında ilginin azalacağı söylentilerine ne diyorsunuz?
Ozan ERSARAÇ: Şu an görüyorsunuz dinamik vaziyette devam ediyoruz. Hiçbir parti sahada yokken biz sahadayız. Her hafta yönetim kurulu toplantılarımızı yüksek katılımlarla yapıyoruz. Üye kayıtlarımız devam ediyor. Her hafta 10-15, bazı haftalar 20 yeni üye kaydı yapıyoruz. Bizim kadar hareketli bir parti şu an için yok diye görüyorum. Geçenlerde siz de bir yazınızda bahsetmiştiniz. Diğer partiler hala bir muhasebe süreci içerisindeler. Biz devamlı ileri bakan bir partiyiz. Siyasetin yeni yüzü İYİ Parti. 2'nci yılımızı tamamlamak üzereyiz. Devamlı ileriye bakıyoruz ve vatandaşla iç içeyiz. Durgunluk dönemine hiçbir zaman girmedik açıkçası.

“AKP GERÇEĞİ ORADAYKEN KAFA KARIŞIKLIĞI İYİ PARTİ TABANINDA OLMAZ”
Sevginar SALİ: MHP'den İYİ Parti'ye geçen insanların; CHP ile işbirliği konusunda kafaları Volkan Yılmaz'ın adaylığı ile biraz karışmadı mı?
Ozan ERSARAÇ: Bu soruya o tabandan gelen biri olarak şahsi olarak cevap vermek istiyorum. İYİ Parti olarak konuşursak bizim Silivri'deki İYİ Parti'nin yapısına baktığımızda üçte bir bile teşkil etmez MHP'den ayrılanlar. İYİ Parti yeni bir heyecan yeni bir umut. Bizim arkadaşlarımızın yarıdan fazlası daha evvel siyaset yapmamış kişiler.
Bu noktada bizim tabandaki partili arkadaşlarımızla birçok sohbetimiz oldu. Bizim arkadaşlarımız öyle bir ikileme hiç düşmediler. Volkan beyin şahsından ve MHP'den bağımsız olarak söylüyorum; orada bir AKP gerçeği var. AKP gerçeği oradayken öyle bir kafa karışıklığı İYİ Parti tabanında olmaz.

“İKİ DÖNEM ARASINDA BİR FARK GÖZÜKMÜYOR”
Sevginar SALİ: Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ozan ERSARAÇ: Geçen dönemle şu anki dönem arasında bir fark gözükmüyor. Aynı çalışmalar devam ediyor. Festival yapıldı. Her sene gördüğümüz festivalle aşağı yukarı aynı ayardaydı. TÜRAM'da çalışmalar devam ediyor. Volkan bey ilgileniyor orayla. Yani aynı vizyonu devam ettiriyor gibi şu ana kadar. Onun sütüne bir şey konmadı veya haricinde bir şey yapılmadı. Volkan bey bugüne kadar mevcudu muhafaza etti.

“PEK DE BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ SİLİVRİ'DE”
Sevginar SALİ: Bu iyi bir şey mi?
Ozan ERSARAÇ: Bana kalırsa iyi değil. Farklı iddialarla seçime girdi. Değişimin ismi var. Belediye Başkanı ve mensup olunan parti değişti ama baktığımız zaman pek de bir şey değişmedi Silivri'de.

“SİLİVRİ'NİN BİRKAÇ MERKEZE SAHİP OLMASI LAZIM”
Sevginar SALİ: İYİ Parti olarak peki siz Silivri'de nelerin değişmesini istiyorsunuz?
Ozan ERSARAÇ: Silivri'nin birkaç merkeze sahip olması lazım. Silivri'deki bizim bütün sorunlarımızın çözümünün temeli burada yatıyor. Eski Silivri olarak tabir ettiğimiz Piri Mehmet Paşa, Alibey Mahallesi buralarda oturmuş eski merkezi var Silivri'nin. Buranın esasında Silivri'nin nefes alınacak yeri olması lazım. Ana merkezin burada olmaması gerekiyor. Buranın yolları dar. İş ve idari merkezleri dışarı çıkarmamız gerekiyor. Yeni Mahalle, Alipaşa Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Selimpaşa'ya doğru yaymamız lazım. Silivri'nin en azından 4 merkez halinden teşkil edilmesi gerekiyor. Cumhuriyet Mahallesi'nde oturan bir insanın en basitinden elektrik faturası ödemek için buraya gelmek zorunda olmamalı. Faturasını orada ödeyebilmesi lazım. Veya Yeni Mahalle'de kahvehaneye gidecek bir insanın orada gidebileceği bir kahvehane, tıraş olabileceği bir berber olması lazım. Yeni Mahalle'nin daha üst taraflarını düşünerek söylüyorum. Bizim problemimiz bu. Bunları yaptığımız zaman çok ağır bir problem olan otopark problemi de çözülür. Trafiği de çözülür. Sıkışmışlıktan kurtarmamız lazım çünkü E-5 Silivri'yi ikiye bölüyor yani alanı daraltıyor. Kopuk hale geliyorsa merkezi fazlalaştırmak lazım. Bu çevre ve şehircilik, bilimsel olarak yapılan bir iş. Dünyanın birçok yerinde yapılmış, Türkiye'de de örnekleri var yapılan. Silivri'yi bu şekilde birden fazla merkezle teşkil etmek lazım. Eski Silivri'yi biraz daha otantik bir hale getirip turizme yönlenmek iyi olur. Mesela artık gastronomi turizmi var. İnsanlar yemek yemeye 2 günlüğüne kalkıp Gaziantep'e gidiyorlar. Balık yemeye de Silivri'ye gelsinler. Öyle bir hale getirelim burayı. Bütün imkanlarımız mevcut bunlarla ilgili. Merkezin dağılması gerekli. Silivri'nin problemlerinin çözümünün ana kaynağı budur.

“TÜRKİYE İÇİN DAHA FAZLA DEMOKRASİ İSTİYORUZ”
Sevginar SALİ: Olağanüstü kurultay hakkında eklemek istedikleriniz var mı?
Ozan ERSARAÇ: Cumartesi günü Olağanüstü Kurultay'ımız gerçekleşiyor. Daha önceki Tüzük Kurultay'ında Genel İdare Kurulu üyelerinin sayısı 80'den 50'ye düşürülmüştü. Şimdi yeniden Genel İdare Kurulu üyelerini seçeceğiz. Türkiye'deki diğer partilere örnek olacak şekilde Genel Merkez'imiz bu Genel İdare Kurulu seçimlerinin çarşaf listeyle yapılması kararını aldı. Yani isteyenler aday olacak ve delege aday olanlar içinden kimi istiyorsa Genel İdare Kurulu'na onlara oy verecek. O şekilde seçim yapılacak. Biz parlamenter demokrasi iddiasıyla ortaya çıkmıştık. Türkiye için daha fazla demokrasi istiyoruz. İstediğimiz bu daha fazla demokrasinin müjdecisi olarak parti içerisinde demokrasiyi yerleştiriyoruz. Genel Başkanımıza ve Genel Merkez yöneticilerimize teşekkür etmek istiyorum böyle bir karar alıp demokratik manada örnek halde bir partinin mensubu olmanın gururunu yaşattıkları için bize.

“YEREL BELEDİYENİN HANGİ PARTİLİ OLDUĞUNUN EHEMMİYETİ YOK, BÜYÜKŞEHİR KANALIYLA HER HİZMET YAPILIR”
Sevginar SALİ: Meral hanımla yerel seçim sonuçlarını değerlendirme şansınız oldu mu?
Ozan ERSARAÇ: Evet, oldu. Seçimlerden sonra Meral hanımla iki defa görüştüm. Silivri'de ortaya çıkan tabloyu da konuştuk, ağırlıklı olarak İstanbul'u değerlendirdik. İlk görüşmemiz 23 Haziran'dan önceydi. Çok büyük bir fark olacağını söylemişti. Ben o kadar iyimser değildim. Yine kazanacağımızı ama büyük farklar olmayacağını düşünmüştüm. İkinci görüşmemiz 23 Haziran'dan sonraydı. Daha çok İstanbul'un geneli üzerine konuştuk. Büyükşehir Belediyesi adeta bir devlet. Çok geniş imkanlara sahip, çok büyük bütçeleri olan, çok fazla sayıda çalışanı olan bir dev. O minvalde de Silivri Belediyesi'nin Millet İttifakı'nda olmaması bizim buraya hizmet etmemizi engeller bir şey değil.
Biz Büyükşehir Belediyesi'ni önceden bulunduğu çiftlik halinden çıkartacağız, verimli bir hale getireceğiz, israfı önleyeceğiz ve toplumun kaynaklarını yine toplum yararına kullanacağız. O zaman işte yapılmayan hiçbir hizmet kalmaz. Yerel belediyenin hangi partili olduğunun çok bir ehemmiyeti yok. Büyükşehir kanalıyla her hizmet yapılır.

YORUM YAP