Silivri iki üniversiteye merkez olmaya hazırlanıyor

Silivri iki üniversiteye merkez olmaya hazırlanıyor

2.11.2017 12:45:11

2019'a kadar olan hedeflerini ve gündemdeki konuları Hürhaber'e değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Eylül 2018'de iki üniversitenin, Fenerbahçe ve İbni Sina'nın, ana merkezlerini ilçemizde oluşturmak suretiyle eğitime kapılarını açacağını söyledi.

Alt geçit sorunundan, alt yapı hazırlıklarına, trafik ile otopark sıkıntılarına yönelik çözüm girişimlerini değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, 2019'a kadar olan zaman diliminde Silivri'de yapmayı hedefledikleri çalışma ile düzenlemeleri anlattı.

“ALT GEÇİT SORUNUN YILBAŞINA KADAR ÇÖZÜLMESİNİ UMUYORUZ”
Sevginar SALİ: Geçtiğimiz hafta yaşanan talihsiz kazanın ardından ‘alt geçit sorunumuz'un acil çözümü bir kez daha çözüm beklentisiyle gündemde? Bu sorun niye çözülemiyor?
Özcan IŞIKLAR: Buradaki olay alt geçidin fiziksel durumundan ziyade gerçek anlamda bir kaza, araçtan kaynaklı bir durum meydana gelmiş. Ama yine de vesile veya sebep olduysa biraz bile bundan zül, büyük üzüntü duyarız. Aileye başsağlığı, hayatını kaybeden vatandaşımıza rahmet diliyorum.
Alt geçit konusuna gelince beklentimiz bir an önce viyadüğe başlanması. Karayollarıyla protokol yaptık. Onun onayı gelecek. Viyadük probleminin yılbaşına kadar çözülmesini umuyoruz. İBB ile protokolü yaptık, Karayollarından onay aldık. Düzenlemeyi İBB'nin yapacağına dair protokol tekrar Karayollarına gitti onun onayını bekliyoruz. Onay çıkar çıkmaz hemen çalışmaya başlanacak.

“DERE YATAĞI BİTMEDEN ŞEHİR İÇİ TRAFİĞİ TEKE DÜŞÜREMİYORUZ”
Trafik sorununu büyük ölçüde çözeceğiz. Ama en önemli ayak dere yatağının bitmesi lazım çünkü Silivri'de trafik akışını teke düşüremiyoruz. Dere yatağının bitmesini takiben teke düşürebileceğiz.

“ ‘ELLE TUTULUR İŞ GÖRMEYEN' ARKADAŞLARA SÖYLEYEYİM; DERE YATAĞI GİDİYOR…”
Şu anda İSKİ gitsin baksın, dere yatağında yaptıkları duvarlar yıkılmaya başladı. ‘Elle tutulur iş görmeyen' arkadaşlara söyleyeyim; dere yatağı gidiyor… Bir an önce benimle uğraşacaklarına gidip yaptıkları işlere baksınlar; dere yatağının sahil kısmını bitiremiyorlarsa onlara teklifimi yaptım. Rıfat Bey bana “Cemevini bitiremiyoruz deyin biz yapalım Başkanım” demişti Kaymakam Bey'in yanında. Ben de ona şöyle cevap verdim; ‘Siz de Boğluca Deresini bitiremiyoruz' deyin ben orasını üç ayda bitireyim.
En kısa zamanda trafik akış planı Silivri'de hayata geçecek. Onay aşaması tamamlanmak üzere İBB'nin alt geçide başlamasını bekliyoruz.

“FEVZİ ÇAKMAK CADDESİNİ TRAFİĞE KAPATMAK İSTİYORUZ”
Boğluca Deresinin üstünde yapılan yol, Sanatkarlar Caddesine giden yol dikkat ederseniz hala tek şerit. İkiye çıkmadığı için bütün Silivri'nin trafik akışını teke düşüremiyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde Fevzi Çakmak Caddesinde bir toplantı yapacağız bütün esnaflarla. Caddeyi trafiğe kapatmak istiyoruz.

“MUHALEFET ‘ELLE TUTULUR HİZMET BEKLERKEN' BİZ DE SİLİVRİ'NİN KONULARINA SEYİRCİ DEĞİL YARDIMCI OLMALARINI BEKLİYORUZ”
Çarşıdaki otopark için 5 sene Anıtlar ve Arkeoloji 'Ye bekledik. Muhalefet elle tutulur hizmet beklerken biz de Silivri'nin meselelerine seyirci değil yardımcı olmalarını istiyoruz. Silivri'ye hizmet ise dertleri gündemimizde çözüm bekleyen işleri ‘belediyenin görevi' gibi görmemeleri lazım. Bütün halkı ilgilendiren işleri siyasileştirmemeleri lazım.

“BOĞLUCA'YI ARTIK BİTİRSİNLER; İKRAH GELDİ, BİR PROJE 8,5 SENE SÜRMEZ”
Aracılığınızla bir kez daha söylüyorum; Şu Boğluca Deresini artık bitirsinler! 8 tane taşeron değişti, artık ikrah getirdiler, kazıp kazıp orayı, 2 gün çalışıp 20 gün yatan bu sistemin üzerine gidip bu işleri bitirmelerini rica ediyorum.

“TARİHİ KÖPRÜ YENİDEN YAPILARAK YAYALARIN KULLANIMINA AÇILMALI”
Tarihi köprünün yıkılıp yeniden yapılarak, yayalara açılması gerekiyor. 8,5 sene bu proje sürmez! Böyle bir proje yok!

“5 SENE OLDU 32 KÖPRÜ BİTMEDİ”
32 Köprünün 5 senesi oldu hala restorasyonu bitmedi. Bu nasıl olur? Olmaz! Bunların bir an önce bitirilmesi lazım. Bu konuda AK Partili arkadaşlara çağrı yapıyorum.

“SİLİVRİ'NİN TRAFİK MASTIR PLANINI HAZIRLIYORUZ”
Biz şehrin trafiğini mutlaka rahatlatacağız. 4 otoparkı yapacağız. Ama bunlar da yetmez. Silivri'yi yayalaştırma projesini, Silivri'nin trafik mastır planını hazırlıyoruz. İstanbul Teknik Üniversite ile böyle bir çalışma yapıyoruz. Bu bittikten sonra Silivri'yi araçsızlaştırmak gibi gelecek projesini oluşturmamız lazım. Bu konuda muhalefet ve diğer sivil toplum kuruluşlarımızın desteğini bekliyorum. Fatih Mahallesinde, meydanına araç girmesin diye kontrollü bir giriş yaptık orada bile vatandaşın tepkisiyle karşılaştık. “Ben arabamı evimin önüne çekeceğim” diyor vatandaş. Kale Parkın yanında aydınlatarak, 200 araçlık otopark oluşturduk. 150 metre mesafesi var evlerle, vatandaşımız aracını oraya bırakacak. Alışkanlıklarımızı değiştirmek zorundayız. Şehrimizi yayalaştırmak, yürüyüş yolları, bisiklet yollarına yönelmemiz gerekiyor. 130 bin dönüm park yaparak, özellikle kentin Kuzey kısmını araçsızlaştıracağız. Bu zamana dayalı bir proje olacak. Her ay ortalama 700-800 araç Silivri trafiğine girdiği yerde bunu trafik ve park sorununu çözmek kolay değil.

“TARIM KOLEJİ GÜZEL BAŞLADI, İYİ GİDİYOR”
Sevginar SALİ: Tarım Koleji ikinci döneminizin en iddialı projesi olarak hayata geçti. Süreç nasıl ilerliyor?
Özcan IŞIKLAR: Çok güzel başladık. 55 öğrencimiz var, seneye 90 olacak; kapasitemiz 400 zaten. İddia ediyorum, yaptığımız protokoller de bunu gösteriyor; iki kozmetik fabrikası, bir gıda fabrikasıyla yaptığımız anlaşma ile çocuklarımız daha okulu bitirmeden tekniker olarak iş sahibi olacak. Gıda, ambalaj, farmakoloji, kimya sektörlerinde çok önemli bilim adamları yetiştireceğiz. Güzel başladık, iyi gidiyor. Türkiye'de tek, Silivri'de de eğitim kalitesiyle öne çıkan, hayata dönük bir eğitim kurumunu ilçemize kazandırdık diyebilirim. Çocuklarımızı hayata hazırlayan, meslek sahibi yapan geleceğin bilim adamlarının temellerinin atıldığı bir okulumuz var. Umarım Gıda ve Gıda Teknolojileri Üniversitesini kurarak bu süreci tamamlamış olacağız.
Bununla paralel olarak 2 teknopark projemizin kuruluşuna ilişkin çalışmalar da devam ediyor. Lise bunları ateşleyici, çeken katarına dönüştü. Tarım Kolejimizden çıkacak çocuklarımız yarın çok geniş bir vizyonla, birçok alanda gelecek sektörlerinin liderliğini üstlenecek.

“FENERBAHÇE ÜNİVERSİTESİ EYLÜL 2018'DE SELİMPAŞA'DA EĞİTİM HAYATINA MERHABA DİYOR”
Sevginar SALİ: Fenerbahçe, Silivri'de üniversite fikrine giderek daha çok ısınıyor diyebilir miyiz?
Özcan IŞIKLAR: Hafta sonu katıldığımız Fenerbahçe Divan Toplantısı, çok gururlandığımız ve onurlandığımız bir yer oldu. Fenerbahçe Üniversitesi Silivri'de başladı. Eylül 2018'de öğrencilerine kapılarını açıyor. Sadece Selimpaşa kampüsü değil Alipaşa'da 84 dönüm alanda Türkiye'nin en nitelikli, araştırma-geliştirme yanı yüksek üniversitesinin oluşumuna şahitlik edeceğiz. Sağlık alanı daha ağır basacak. Spor sağlığı elemanları ve antrenör yetiştirilecek bölümler açılacak. Divan Kurulunda kulübün sağlık alanında başka projeleri de olduğu ifade edildi, gelişmelere göre bunlar da şekil alacak. Selimpaşa kampüsü başladıktan sonra birkaç yıl içerisinde Alipaşa kampüsü de hayata geçecek. Fenerbahçe; Türkiye'nin çok prestijli, 30 milyon taraftarı olan ülkemizin en büyük sivil toplum örgütü; Silivri'yi merkez kabul etmesi, yatırımlarına başlaması bizim için ve geleceğimiz için çok önemli.

“FENERBAHÇE ANA KAMPÜSÜ ALİPAŞA'DA KURULACAK”
Sevginar SALİ: Selimpaşa'da başlayacakları kesinleşti de Alipaşa'da devam edeceklerine ilişkin konu netleşti mi?
Özcan IŞIKLAR: Edecekler kesinlikle. İstanbul'da başka yer seçeneği yok zaten. Planlara 4 üniversite alanını işleyen tek ilçe biziz. En şanslı biziz. Geleceğe taşıdığımız sürdürülebilir, korunabilir, eğitim sektörlerini çeken, davet eden bir Silivri var elimizde. Üniversiteyi bina olarak düşünmeyin. Yaşam alanı; Ar-Ge'leri, uygulama alanlarıyla beraber bakın. Sadece bir üniversite binası yapmakla iş bitmiyor. Çevre şartları açısından Silivri çok uygun bir yer. Onun için kaygı ve tasaya gerek yok; Fenerbahçe, Alipaşa'da devam edecek ve Silivri bir üniversite kenti oldu arık. Fenerbahçe de büyük bir kararlılıkla; o gün divanda da söylendi, üniversitenin esas, ana kampüsü Silivri'de Alipaşa'da 84 dönümde olacak. Ulaşımı kolay, Kuzey Marmara otoyolu da açılacak. Düşünün; raylı sistemi var (o tarihlerde), üç kara yolu, bir tane de İstanbul'a giden tren, Arnavutköy Hava Limanına 40 km, Çorlu Hava Yoluna 20 km mesafede bir üniversite ile bezenen bir merkez düşünün. Böyle bir gelecek Türkiye'nin hiçbir ilçesinde yok.
Divanda da konuşuldu Fenerbahçe Üniversitesi ana kampüsü Silivri, Alipaşa'da tahsis ettiğimiz 84 dönüm arazı üzerine olacak.

“İBNİ SİNA'NIN ANA KAMPÜSÜ SİLİVRİ'DE OLACAK”
Sevginar SALİ: İbni Sina Üniversitesi'nin Kadir Has'ın Selimpaşa'daki yerine gelmesi ile ilgili süreç ne aşamada?
Özcan Işıklar: İbni Sina Üniversitesi şu anda YÖK'ten onay bekliyor. Kadir Has, İbni Sina ile yaptığı bir görüşmede yerleşke devrini düşünmüşler. Biz de Belediye olarak bu devre onay veriyoruz. Yani 49 yıllığına üst kullanım hakkı Kadir Has'a verilmiş. 19 yılını kullandılar, geri kalan 30 yılda Kadir Has'ın da onayı ile belediyeye bırakıyor biz de İbni Sina ile protokol yapıyoruz. İbni Sina ile yaptığımız protokolün bir şartı var; Tıp Fakültesinin Selimpaşa'ya gelmesi. Zaten onlarında düşüncesi bu yöndeymiş. Tıp Fakültesi ve yanında sağlık okulları olacak. 2 bina var, 4 tane daha yapılacak. 6 bina ve 110 bin metre karelik bir kampüsten bahsediyoruz. İbni Sina'nın ana kampüsü Silivri'de olacak. Seneye, ki yetişecek gibi görünüyor, Eylül 2018'de Tıp Fakültesinin öğrencileri orada okumaya başlayacak.

“SİYASET YAPMIYORUM”
Sevginar SALİ: Hacı Bektaşi Veli Kültür Vakfı
Özcan IŞIKLAR: Yeni bir yönetim seçildi hayırlı olmasını temenni ediyorum. Her ne kadar Silivri'de bu tip kurumlara yönelik müdahaleci bir yaklaşımımdan bahsedilse de kongresine bile katılmadım. Ben o vakfın da derneğin de kurucusuyum, Bektaşi olmam asabiyle hem de üyesiyim. Siyaset yapmıyorum, orada öyle bir dahilim de yok. Bana “Siyaset yapıyor” diyenler ne vakfın yöneticisi, ne üyesi ne de Alevi veya Bektaşi olmamalarına rağmen orada siyasi bir beklentiyle bir şeyleri karıştırmaya çalışıyorlar. Onlara bakarak söylüyorum; siyaset yapmıyorum. Kongreye bile katılmadım. İnsanlar Cemevinin bir an evvel bitmesini bekliyor; tek istedikleri bu. Biz de belediye olarak bunun taahhüdünü veriyoruz. Süheyl Kırkıcı aday oldu ve seçildi, yeni başkan ve yönetimine başarılar diliyorum.

2019'A KADAR YAPILACAK OLANLAR
Sevginar SALİ: 2019'a kadar yapılacak olanlar
Özcan IŞIKLAR: OHAL süreci bizi biraz yoruyor. Ama yine de hızlı bir şekilde çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz diye tahmin ediyorum. Kasım ayında Kaymakamlık yanındaki otoparkımız ihale çıkıyor. 45 günde yer teslimi yapılır ve inşaat başlar. Seneye bu zamanda otoparkımızı açmış oluruz diye düşünüyorum. Zor bir zemin ve çarşının ortası; inşaat aşamasında sıkıntılar çıkabilir ama aşarız. Yapımını ihale ediyoruz; o uzmanlık gerektiren bir iş, otoparkı belediye olarak kendi maddi imkanlarımızla yapıp, biz işleteceğiz. 2019'a kadar önemli projelerimizden biri bu.
Ama 1 otopark değil Silivrispor karşısı ve belediye yanında iki otoparkımız daha var; onları yap-işlet-devret modeliyle yapacağız. 2019'a kadar bu iki otoparkımıza başlanacak, bitirilmesi daha hızlı ilerler ama sonraki seneye sarkar muhtemelen. Boğluca Deresi bittiği gibi sahil düzenlemesini yapacağız. Viyadüğümüz bitecek.

SAHİLDE BAŞKA YIKIM OLACAK MI?
Sevginar SALİ: Sahilde başka yıkım olacak mı?
Özcan IŞIKLAR: Olacak. Deniz Çay Bahçesine gelene kadar 8 binanın kamulaştırılması da yapılacak. İBB'nin projesi bu; ne zaman olur bilmiyorum. Tarihi Yoğurthane ile Deniz Çay Bahçesi arasındaki binalar Boğluca'nın ıslah ve kamulaştırma projesinin devamı.

Sevginar SALİ: Mendirek üzerinde bir yıkım olacak mı?
Özcan IŞIKLAR: O bölge İBB'nin tasarrufunda. Nasıl bir yol izleyeceklerini bilmiyoruz. Bizim beklentimiz yapılacaksa daha çağdaş ve modern bir düzenleme. Bu demek değil ki mevcut olan işletmeciler mağdur edilsin. Orada güzel bir yapı oluştu, hizmet sektörü olarak dışardan da çok insan getiriyor. Başarılı işletmelerimiz var o bölgede. Bir düzenleme yapılacaksa da yerleşmiş yapıyı göz önünde bulunarak gerçekleştirilmesini diliyoruz.
130 dönüm üzerine yapacağımız 4 tane şehir parkımız var 2019'a kadar tamamlayarak hayata geçireceğiz. Şehir içinde aktif kullanılacak parklarımız oluşacak. Mayıs ayına kadar bunları tamamlamayı hedefliyoruz.
Çarşıda, Varnalı Un Fabrikası ile Özvarnalı okulunun bulunduğu iki adayı Fatih Mahallesi gibi entegre etmiş olacağız, tamamı birleşiyor. Şu anda Fatih Mahallesinden aşağı sahile doğru iniyoruz. Çarşı Meydanında yaptığımız taş uygulaması çok doğru. Çarşı Meydanı, Kaymakamlık ve otopark etrafını kaymayan taşlarla döşeyeceğiz. Önce önümüzdeki hafta 50 mt'lik bir yeri deneyeceğiz. Bu taşları dünya kullanıyor. Daha geniş, daha doğal otoparkın etrafını şehir parkları ile beraber bitirmiş olacağız. Gelecek yıl Silivri gerçekten görenin hakikaten çok beğeneceği bir yer olacak.

Sevginar SALİ: Yeni yapılan sokak düzenlemelerinde yeşilin az olması ile ilgili eleştiriler var?
Özcan IŞIKLAR: Ağaçlandırıyoruz bol bol büyük ağaçlar dikerek. İlçemizde meyve ağaçları dikiyoruz. Fatih Mahallesinde bunu denedik diğer mahallelerde de sürdüreceğiz. Fatih Mahallesi, Havuzlu Meydan çok güzel oldu.
Bir yıl içinde müzemiz açılmış olacak. Fatih Mahallesinde ikinci bir mübadele müzesini açacağız. Üçüncü bir müze de Aziz Nektarius'un evinin bulunduğu yerde oluşturulacak. Tarihimize tanıklık eden mirasları gelecek nesillere sergileyerek aktaracağız. Devam edecek...

YORUM YAP