Lerzan Öke

KOL DÜĞMELERİ


Rahmetli sanatçımız Barış Manço’nun meşhur şarkılarından biri olan "Kol Düğmeleri” sanki bizim için yazılmıştı. Yıllar sonra Başkanı olduğum Sanatçılar ve Sanatsevenler Derneği’ne konuk olarak davet ettiğim konuşmacılar arasında bulunan Türkiye radyolarının en efendi ve en yakışıklı haber spikeri Tarık Gürcan’la benim aramda sanki bir film şeridi gibi üyelerimin karşısında yaşanıyordu. Pera Palas Oteli’nin tarihi salonlarından biri de bu sahnenin sanki setini oluşturuyordu.

Senaryo ilginçti: Müzisyen üyelerim Yasemin Kumral, Vedat’ın çaldığı gitar eşliğinde şarkılarını, değerli şairimiz Bekir Sıtkı Erdoğan şiirlerini söylerken gözlerim bir an Tarık Gürcan’ın kol düğmelerine takılmıştı. Evet, bu kol düğmeleri ona 25 yıl evvel armağan ettiğim kol düğmeleri idi. O büyük bir nezaket ve incelik göstererek bu davete onları takarak gelmişti.

Yurtdışı sergilerim esnasında Viyana’da karşılaştığım yine Türkiye radyolarının bir diğer değerli spikeri Faruk Yener "Lerzan Hanım Türkiye’ye benden evvel dönüyorsanız Tarık Gürcan arkadaşımızın acil ilaçları var, acaba götürür müsünüz ?” dediğinde "elbette deyip” kendisi ile fazla samimiyetim olmadığı halde sesine, efendiliğine ve yakışıklılığına hayran olduğum bu müstesna insana hem ilaçlarını hem de Viyana’yı simgeleyen ve üzerinde vals yapan bir çifti resimleyen kol düğmelerini hediye etmek üzere getirip vermiştim.

Toplantıda yanı başımda bir prens gibi oturan ve hala yakışıklılığını muhafaza eden Tarık Gürcan’a gülerek bakıp; "Sayın konuklarım ve değerli arkadaşlarım, şimdi size bir günah çıkartacak ve bu zarif beyefendiye hayranlığımı dile getireceğim” diyerek alkışlar arasında "Kol Düğmelerinin” hikâyesini anlattım. Sadece erkeklerin kadınları değil, kadınların da erkekleri beğenebileceğini ve bunu cesurca söyleyebileceğini ispatlamaya çalıştım.

Toplantının şiirsel akışını takip eden tüm konuklar huşu içinde bizi izlerken muhatabım durumdan memnun ve yine kendine çok yakışan bir zarafet içinde;

- Ben de sizi çok beğenirdim Lerzan hanım, kalp kalbe karşıymış, dedi sessizce.

Türkiye Radyoları ve Türk toplumu için büyük kayıp olan bu müstesna insanı rahmet ve hiç eksilmeyen sevgi ve saygımla anıyorum.


YORUM YAP