SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Kendi sınırlarımızı nasıl çizeriz?

Sınır çizmek, çoğu insana kolay ya da doğal bir eylem gibi gelmese de, aslında bütün ilişkilerimizde ihtiyacımız olan bir şeydir. Çünkü çizilen sınırlar, beklentileri düzenler ve karşımızdakinin bize istediğimiz şekilde davranmasını sağlar.

1-SINIRINIZI NET BİR ŞEKİLDE BELİRLEYİN:

Nasıl bir sınıra ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Annenizin sizi aramayı tamamen bırakmasını mı istiyorsunuz, yoksa bazı durumlarda aramasının bir sakıncası yok mu? Eğer net olmazsanız, beklentilerinizi dile getiremezsiniz. Belirsiz sınırlar etkili de olmayacaktır. Dolayısıyla harekete geçmeden önce neye ihtiyacınız olduğunu bulmak için biraz zaman harcayın.

2-NEDEN SINIRLARA İHTİYACINIZ OLDUĞUNU ANLAYIN:

Bu sizin sınır çizmeniz için gerekli olan motivasyonu sağlayacaktır. Eğer etkili bir nedeniniz yoksa, konfor alanınızdan çıkıp bir sınır çizmek de istemezsiniz.

3-KONUŞUN:

Başkalarını kırma korkusuyla içinizde biriktirdiğiniz kelimelerinizi özgür bırakın. Hoşunuza gitmeyen hareketlerde bulunanlara sınırlarınızın haritasını verin.

4-HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN:

İnsanlara hayır diyemiyor oluşunuzun altında yatan neden onların sevgisini kaybetmekten korkmanız mı? Peki ama istemediğiniz durumlara hayır demeyerek, kendinize haksızlık etmiş olmuyor musunuz? Gelin istemediğiniz şeylere hayır demeye başlayarak kendinize karşı adil olun ve insanlara sınırlarınızın ne olduğunu öğretin.

5-DUYGULARINIZA SAYGI GÖSTERİN:

Eğer siz duygularınıza saygı göstermezseniz, hayatınızdaki insanlarda sizin duygularınıza saygı göstermezler. Sınırlarınız ihlal edildiği zaman kendinizi kötü hissettiğinizde duygularınıza kulak verin ve sınırlarınıza sahip çıkın.

6-SINIRLARINIZI ÇİZERKEN KENDİNİZİ KÖTÜ HİSSETMEYİN:

Örneğin çat kapı evinize gelerek sınırlarınızı ihlal eden bir arkadaşınıza; ‘Bunu yaptığın zaman hoşuma gitmiyor' demekten çekinmeyin. Unutmayın bir insan olarak kendinizi korumaya çalışmanız sizin en doğal hakkınız. Sınır çizmekte kendimizi koruma şekillerimizden biri.

7-SINIR KOYMANIN KİŞİNİN KENDİNE DUYDUĞU SEVGİNİN BİR GÖSTERGESİ OLDUĞUNUN FARKINA VARIN:

Kendinize hak ettiğiniz saygıyı gösterin ve eğer bu konuda iyi değilseniz sınırlarınızı daha dikkatli bir şekilde çizmeye başlayın.

Kişisel sınırlarımıza sahip çıktığımızda kendimize ve özümüze de sahip çıkıyoruz demektir. Kişisel sınırlarımız sayesinde insanlara bize nasıl davranacaklarını öğretiriz. Sınırlarımız çok katı, çok gevşek ya da ikisinin ortası olabilir. Sınırların hiç olmayışı ise bizim güçlü bir benlik duygusuna sahip olmadığımızı gösterir.

 

 

YORUM YAP