Kaya Kankaya, Kale Kayışlarını anlattı

Kaya Kankaya, Kale Kayışlarını anlattı

19.03.2020 10:14:57

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM işbirliğinde yürütülen “İş Dünyası” programının bu haftaki konuğu Kale Kayışları Yönetim Kurulu üyesi Kaya Kankaya oldu.

Kankaya, Silivri Kınalı'da hizmet veren Türkiye'nin önde gelen kuruluşları arasında yer alan, bant imalatı yapan, üretiminin yüzde 50'sini Avrupa ülkelerine ihraç eden, 400 işçi çalıştıran, Kale Kayışları Firması hakkında Küpe FM dinleyicilerine bilgi verdi.

Yaptıkları işi “Bizi terzi gözüyle görebilirsiniz” yaklaşımıyla anlatan Kaya Kankaya, kendilerinin ve bölgemiz sanayicilerinin yaşadığı nitelikli eleman sorununun da eğitim kurumlarıyla iş birliği içerisinde çözülebileceğini ifade etti.

Küpe FM'de dün yayınlanan Turhan Alyakut tarafından hazırlanıp sunulan programda sohbet şöyle gelişti:

Turhan ALYAKUT: Kale Kayışları'na geçmeden önce sizin profesyonel özgeçmişinizi, firmayla yol kesişinizi merak ediyorum…

Kaya KANKAYA: Ben 1971 Silivri doğumluyum. İstanbul Fatih Ticaret Meslek Lisesi Bankacılık Bölümü'nden mezun olduktan sonra profesyonel iş hayatına 1991 senesinde İstanbul Mercan'da Zücaciye ve Mutfak eşyaları sektörüyle başladım. 1994 Senesine kadar bu firmada finans ve idari yönetimle ilgili çalışmalar içinde bulundum. İstanbul'da yaşamak benim hayalim ve hedefim olmadığı için 1994 senesinde Silivri bölgesinde bir iş imkânı bularak temelli dönüş yapmış oldum. Silivri'de çeşitli firmalarda üst düzey yöneticilikler yaptıktan sonra 2005 yılında Kale Kayışlar'da mali ve idari işlerden sorumlu yönetim kurulu üyeliği yapmaya başladım. Halihazırda bu görevimi sürdürüyorum.

 

“KONVEYÖR BANT İMALATI YAPIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Kale Kayışları hakkında bilgi verebilir misiniz? Neler üretiyor, kaç kişi çalıştırıyor?

Kaya KANKAYA: Firma 1975 Yılında kuruldu. Unvanının içinde “kayış” ibaresi geçmesine rağmen biz aşağı yukarı 2003 yılından bu güne kadar ana ürünümüz olan konveyör bant imalata yapıyoruz. Kayış, yüzde 5'lik bir üretim potansiyelimizi oluşturuyor. Unvan olarak da yeni bir değişikliğe gideceğiz. Kayış değil de konveyör bant firmasıyız. İsim olarak Kale Konveyör olarak geçecek.

 

“FİRMAMIZ TÜRKİYE'NİN ÖNDE GİDEN KURULUŞLARINDAN BİR TANESİ”

Firma, 1975 yılında Topkapı Davutpaşa'da kurulan bir tesis. Orada çok küçük çapta eskiden Anadolu'ya patos kayışı ve elevetor kayışı üreterek başladı.  Her geçen gün kapasitesini arttırarak, 2004 yılından itibaren de Silivri Kınalı bölgesinde bulunan 60 bin m2 dış alan ve 40 bin bin m2'lik kapalı alana sahip tesiste 400 kişi çalışmakta. Üretilen mamullerin yüzde 80'i, 70'ten fazla dünya ülkesine ihracat ediliyor. Firmamız Türkiye'nin önde giden kuruluşlarından bir tanesi.

 

“AVRUPA ÜLKELERİ SATIŞIMIZIN YÜZDE 50'SİNİ ÖNGÖRÜYOR”

Turhan ALYAKUT: Ağırlıklı olarak çalıştığınız bölgeler var mı?

Kaya KANKAYA: Bütün Avrupa ülkeleri satışlarımızın ve ciromuzun %50'sini öngörüyor. Onların dışında Amerika, Kuzey ve Orta Afrika, tüm Ortadoğu, İran, Arap Yarımadası belli başlı sevkiyatını gerçekleştirdiğimiz pazarımızı oluşturuyor.

 

Turhan ALYAKUT: Fabrikanın Silivri Kınalı'da olmasının bir sebebi var mı? Lojistik sebepler dışında size getirdiği avantajlar söz konusu mu?

Kaya KANKAYA: Ambarlı gümrüğün bize yakın olması büyük avantaj. Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Faruk Dağlı 2000 yılından beri Silivri'de ikamet ediyor. Kendisini tamamen Silivrili olmasından kaynaklı olarak düşünüyorum. 2003 Yılında kendi evinden sonra fabrikasını da buraya taşıyarak, içimizden biri gibi hayatını Silivri'de devam ettiriyor.

 

“İŞ BİRLİĞİ YAPARAK BU SORUNU AŞARIZ”

Turhan ALYAKUT: Yetişmiş nitelikli eleman konusunda burada çok sıkıntı çekiliyor. Sizde durum nasıl?

Kaya KANKAYA: Tüm sanayi kuruluşlarımızın bölgede yaşamış oldukları nitelikli eleman sıkıntısını biz daha fazla yaşıyoruz çünkü sektörümüz gereği ağır sanayi ve endüstriye hitap ettiğimiz için şartlarımız biraz ağır olabilir. Okullar olsun, üniversitemiz, bundan sonra açılacak olan başka teknik liselerimizle işbirliği yaparak kendi elemanımızı kendimiz yetiştirebilecek düzeye gelemesek bile bu sorunu aşarız diye düşünüyorum.

 

“DÜNYA PAZARINA HİTAP ETTİĞİMİZ İÇİN ORADAKİ RAKİPLERİMİZİ ÖRNEK ALIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Sizin yaptığınız üretim, Türkiye'de çok fazla yapılmamakta.

Kaya KANKAYA: Bu işi yapan 8 tane firma var. Türkiye pazarından daha çok dünya pazarına hitap ettiğimiz için oradaki rakiplerimizi daha çok önemseyerek örnek alıyoruz. ‘Ne kadar daha çok ihracat yaparız'ın planlarını yapıyoruz.

 

“TALEBİ KARŞILAYAMACAK DURUMA GELEBİLİRİZ”

Turhan ALYAKUT: Corona virüsü sizi etkiliyor mu?

Kaya KANKAYA: Çin coğrafyası çok büyük bir ülke olduğu için 600 tane kendimize rakip olarak belirlediğimiz firmalar var. Bunların bir kışı şu anda üretimlerini durdurmuş, bir kısmı da üretimlerine devam ediyor. Şu anda inanılmaz sayıda siparişler alıyoruz, fakat biz Çin'den boşalan pazara yeni arayışlar içinde pazarlama stratejileri belirlerken bir de hammadde tedariki gündeme geliyor. Hammadde tedarikimizi Çin'den yaptığımız için, ileride talebi karşılayamayacak duruma gelebiliriz.

 

“BİZİ TERZİ GÖZÜYLE GÖREBİLİRSİNİZ”

Turhan ALYAKUT: Stoklu olarak çalışabiliyor musunuz, yoksa sipariş üzerine mi üretim yapıyorsunuz?

Kaya KANKAYA: Bizi terzi gözüyle görebilirsiniz. Mamul stokuyla değil, her zaman hammadde stokuyla çalışabiliriz, fakat bir terziye gittiğiniz zaman nasıl istediğiniz kıyafet için ölçü veriyorsanız, biz de konveyör bant imalatında bize gelen siparişler doğrultusunda terzi gibi çalışıp bantları imal ediyoruz. Belli bir stokumuz yok. İstenilen niteliklere göre bant imalatı yapıyor ve müşterilerimize bunları sevk ediyoruz. Farklı sektörlere hitap ediyoruz; çimento, tuğla, un fabrikaları, üretim hatlarında kullanılan bantlar bizim ana kalemlerimizi oluşturduğu için metrajından tutun, enine, kalınlığına, boyuna, niteliğine, aside ve yağa dayanıklı, madenlerin kullanmış olduğu yanmaz bantlar v.s. siparişe göre üretip sevkiyatını yapıyoruz.

 

Turhan ALYAKUT: Vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

Kaya KANKAYA: Bu vesileyle beni buraya davet eden size ve SİAD ailesine teşekkür ediyorum.

  • ETİKETLER
PAYLAŞ
« Önceki Akan Yemek dezenfekte edildi
Sonraki » Korona’dan sonra

YORUM YAP