Hüseyin Kuru

Kanal İstanbul üzerine notlar...

Malumunuz üzere Kanal İstanbul'un inşa edileceği lokasyonun Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu hattı üzerinde olacağı açıklandı, tekrar hayırlısı olsun.
Bir önce ki yazıda detaylı olarak Kanal İstanbul konusunda bir yazı kaleme aldık ancak eksik kalan bazı notları tamamlayalım, yazmakta da fayda var.
***
Bu tür projelerin çevresel etkenleri çok olur ve neredeyse tüm coğrafyayı da etkilemesi kaçınılmazdır. Uluslararası boyutu olan bu projenin siyasi, ekonomik, doğal, toplumsal ve kültürel bir proje olduğu gibi aynı zamanda şehre yeni bir kader de yazacağını unutmayalım!
Aslında bu tür projeler bölgeyi ve siyaseti de etkiyeceği için ülkeye ve şehre çok değerli bir şerefiye katacaktır.
***
Tabi ki her proje de olduğu gibi mutlak surette artı ve eksi yönleri de olacaktır ancak çarpık yapılaşmaya imkan verilmeyecek olması çok önemli. Devam edelim ve başlıklar halinde detaylandıralım..

• Kanal İstanbul projesine start verildiği zaman şehrin genelinde emlak ve inşaat fiyatlarında çok ciddi artışlar olacaktır.. bugüne kadar kanal projesi hayal olarak adlandırıldı, şimdi ise hayata geçiriliyor. Bu durum sektörde ve piyasalarda ciddi bir hareketlenme yaratacaktır.
• Kanal İstanbul lokasyonu veya hattı üzerinde bulunan tüm bölgelerde bulunan -özellikle Kuzey bölgesinde ki- arsa/arazi fiyatları bağlantı yolları bitince daha da artacaktır.. ancak bu durum projenin inşa sürecine de bağlıdır! Sonuçta 45 km lik bir hattı 1-2 şirketle değil, en az 10 şirketle inşa edeceklerini düşünüyorum. Mücbir sebeplerle uzaması da ihtimal dahilinde!
• Yeni projeler için zamana ihtiyaç olacaktır.. Kanal İstanbul'un min.5-7 yıl sürecek olması ihtimalini göz önünde bulundurursanız spekülatörler tarafından koparılan yaygaranın boş olduğunu anlarsınız.
• Arsa stoğu olan şirketlerde dahil olmak üzere bölgesel projeler için belirli bir süreye ihtiyaç olduğu açık.. Kuzey bölgesinin şu an itibariyle bir albenisi yok.. ulaşım için yeni yollar, metro hatları vb. gibi yeni ulaşım araçları için yatırımların da bir sürece bağlı olduğunu unutmayalım.
• Şehirde ki trafik sirkülasyonunu göz önüne aldığınızda Kanal bölgesi alternatif yollar ve ilave ulaşım araçları ile desteklenmezse bu durum bir 5 yıl daha sürecektir.
• 3.havaalanının varlığı özellikle yabancılar açısından çok önemli.. uzun süreli ulaşımla şehirde yolculuk istemedikleri için kısa süreli yerleşkeleri tercih edeceklerdir. Bu düşünceyle bakıldığında boğaz hattı, kuzey bölgesi veya 30-40 dk ulaşım imkanlı eski yerleşkelerin/alanların prim yapma ihtimali daha yüksek olacaktır.
• Süreç içinde yeni alanlarda inşa edilecek özellikle rekreasyon, deniz ve eğlence alanlarına ihtiyaç olacak, yaşamsal tercihler bu yönde olacak.
• Heveslerinizi uzun vadeli tutarsanız amenna.. ancak eğer bölge için uygulanacak olan planlara sadık kalınırsa bu tür yeni bir şehrin kurulumu 15-20 yıllık bir projeksiyon olacağını da sakın unutmayın.
• Şimdiden açıklanan bazı projeler şehrin ortasında ve Küçükçekmece lokasyonunda kalanlar, bütçenize göre bunlar sizin ilginizi çekebilir.
• Ya da 3. köprü bağlantı yollarının açılması ile trafik sorunu olmadan gidilecek bölgeler dahi bundan nasibini alacaktır. Özellikle hem kuzey sahil yolu hem de Saray bölgesine ulaşımla yeni yerleşkeler ve yeni projeler oluşacaktır.
• Bu artışlar özellikle Güney bölgesi olarak adlandırdığımız Avrupa ve Anadolu yakasında ki düşük katlı evler için olacaktır. Özellikle Silivri bölgesi sahil kıyı şeridinde ki evler bundan nasiplenecektir.
• Silivri, 3. havaalanına da yakın olması nedeniyle de büyük avantajlara sahiptir.
• En önemli konu şudur; Kanal projesi ile şehrin merkezinde kalan dumansız sanayi tamamen Silivri, Ortaköy, Kavaklı gibi bağlantı yolları üzerinde kalan alanlar ile Çorlu ve Çerkezköy bölgelerine kayacaktır. Veya bu lejanta göre yeni alanlar açılacaktır.

Sonuç itibariyle bu konu daha çok su götürür... Biz Kanal İstanbul projesine yönelik şimdiden geleceğe matuf düşüncelerimizi yazdık ve yazmaya da devam edeceğiz.
İyi haftalar..

YORUM YAP