“İstanbul sonucu Türkiye’nin özetidir”

“İstanbul sonucu Türkiye’nin özetidir”

21.04.2017 10:06:07

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Referandumda İstanbul'da sandığa yansıyan %51,35 Hayır ve %48,65 Evet sonucunun siyasi açıdan mutlak suretle iyi analiz edilmesi gerektiğini savundu.

16 Nisan Referandumunda sürpriz sonuçlardan biri de İstanbul'du… Her ne kadar siyasi bir seçim olmasa da yapılan, uzun süredir AK Parti'nin etkisinde tercihte bulunan mega kentte seçmenin sandıkla buluşmasında yansıttığı son tercihi farkındalık yarattı. Buna Ankara'da da Hayır oylarının önde çıkması eklenince Referandumun sonucunu siyasi açıdan analiz etmek AK Parti için adeta farz haline dönüştü. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İstanbul'un Referandum sonucuna ilişkin görüşlerini şöyle yansıttı:

Sevginar SALİ: İstanbul sonucunu nasıl yorumluyorsunuz?
Özcan IŞIKLAR: İstanbul sonucu aslında, %48.65'nın nasıl okunması gerektiği konusunda bize mesaj verdi. İstanbul oyu kimsenin değil. CHP'nin değil. 1 Kasım'da %30,4 gibi bir rakam almıştı. Şimdi +20 puan var. Örneğin Üsküdar daha çok AKP'nin birinci olduğu bir ilçeydi. Sadece Evet veya Hayır'ın çıkması baki değil, iki oyun birbirine olan yakınlığı da çok önemli. İstanbul'da çok büyük fark yok ama Hayır çıktı.

“AK PARTİ OYU GERİLEME GÖSTERDİ, HEZİMET YOK”
Sevginar SALİ: AK Parti'nin yıllardır kalesi olarak biliyor. AK Parti ile MHP'nin ortak olarak Evet cephesinde mücadele ettiği siyasi sonuçlar açısından nasıl bir anlam taşıyor?
Özcan IŞIKLAR: AK Parti ile MHP'nin oyunu topladığınızda Evet'lerde 10 puan gerisinde bir sonuç var. İkisinde de erime, eleme olduğu kesin. Burada sevilecek ve üzülecek bir durum olarak görmemek lazım. Toplum tepki verdi ve bunu doğru okumak gerek. Siyasi davranılmaması gerektiğini, bu siyasetten çok ve ötesinde toplumsal bir mutabakat, günü birlik siyasete kurban etmeyelim, bunu daha iyi konuşmak için bir fırsat yaratalım diye birçok kişinin politik tercihlerinden bağımsız olarak Hayır oyu verildiğini düşünüyorum. AK Parti'nin oyu ciddi bir gerileme gösterdi. Hezimet yok. Büyük bir başarı da yok. İstanbul'un verdiği sonuç, Türkiye'nin özetidir. İstanbul'daki sonuç Türkiye olarak çıksaydı emin olun çok daha iyi bir mutabakat için fırsat sağlanırdı.

Bugün çıkan sonuçta da İstanbul, Ankara, İzmir, neredeyse nüfusun 5'te 3'ünün yaşadığı üç il çok ciddi bir mesaj verdi, çünkü bu illerde bütün kesimler var. İstanbul, resmin çok güzel bir tarafını verdi. İstanbul için sağlıklılık işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanı, basın bu Hayır oylarının kıymetini iyi bilmeli. Bu menfaat ilişkisi değil. Anlaşma uzlaşma ile yapılmış bir protokolle verilen bir oy değil, farklı kaygıların bir araya gelen ortak bir zemin. Türkiye'nin rengarenk halini, bir uzlaşmayı beraberinde getiriyor. Bu sese iyi kulak vermek lazım.

Haber Merkezi

YORUM YAP