Esra Gezeren Sarıahmet

eTwinning Nedir? eTwinning Projesi nasıl oluşturulur?

 eTwinning Nedir? eTwinning Projesi Nasıl Oluşturulur?

Birçoğumuz için yabancı bir kelime olsa da her geçen gün eTwinning portalına katılan okullarımız ve eğitimcilerimiz artmaya başladı. Önceleri yüzlerde olan proje sayıları son yıllarda yüz binlere ulaşmış durumda. Bu sayıdan da anlaşılacağı üzere artık eTwinning duymayan okul ve eğitimci kalmayacak gibi. Bunda,  hiçbir karşılık beklemeden öğrencileri ve mesleki gelişimleri için emek veren eğitimcilerin rolü çok büyüktür. eTwinning yapan eğitimcilerimizin mesai saatleri dışında da oldukça emek sarfetmeleri gerekmektedir. Bu sebeple eTwinning projesi yapmadan önce iki kez düşünmeniz gerekli. 

Belli bir kesim tarafından gereksiz bir çalışma olarak görülen, farklı etiketlere maruz bırakılan eTwinning, uzaktan eğitim sürecinde kalitesini kanıtlamış oldu. Uzaktan eğitim sürecinde çeşitli web 2 araçlarına hakim olan etwinnerlar rahatlıkla bu süreçte çalışmalarına devam edebildi. Çünkü iyi bir etwinning projesi yapmak istiyorsanız web 2.0 araçlarına da hakim olmanız gereklidir.

Son dönemde hizmet puanlarında yapılan güncelleme ile eTwining tayin isteyen eğitimcilerin dikkatini çekti. Önceleri sadece Türkiye Ulusal Destek Servisi tarafından başarılı projelere kalite etiketi belgesi veriliyordu. Ve bunun da bakanlığımızca bir geçerliliği olmuyordu. Fakat 2020 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın almış olduğu kararla başarılı projelere hizmet puanı verileceği resmi gazetede yayınlandı. İşte bu tarih itibariyle eTwinning'e olan bakış açısı değişerek, ilgi gösterilmeye başlandı.  Peki nedir bu eTwinning?

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa'daki okullar arasında iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek için oluşturulmuş uluslararası bir topluluktur. eTwinning portalında sadece projeler yapılmamaktadır. eTwinning, Avrupa'daki okullar arası işbirliğini teşvik ederek, eğitimciler için çevrimiçi ve yerinde sürekli etkinliklerle Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar sunmaktadır. Çevrimiçi Seminerler, öğretmenlerin çeşitli konular hakkında bilgi edinme, konuşma ve tartışma şansını yakaladıkları bir saatlik canlı çevrimiçi video oturumlarıdır. Bu eğitimlerde,  alanında uzman kişiler tarafından sınıflarımızda uygulayabileceğimiz oldukça yararlı bilgiler verilmektedir.  Bu eğitimleri almak isterseniz “eTwinning online eğitimlere” kayıt olmanız gereklidir.

http://etwinningonline.eba.gov.tr/

 Bir eTwinning Projesi Nasıl Oluşturulur ?

eTwinning ile tanışmamı sağlayan değerli okul idarecimiz Aylin Aydın'ın teşvikiyle 2018 yılından itibaren 12 proje çalışmasına katıldım. Bazılarında kurucu bazılarında ortak üye olarak yer aldım. Her bir projede hem öğrencilerim hem ben ayrı ayrı kazanımlar elde ettik. Aylin Hanım, bana eTwinning'i anlatırken ne kadar uzak konular gelmişti oysa Canva, web 2.0, webinar kelimelerini ilk kez o zaman duymuştum ne kadar belli etmesem de “Acaba yapamaz mıyım?” diye geçirmiştim içimden Biraz merak biraz ilgi derken birkaç ay içerisinde bir çok web 2.0'ye hakim, başarılı bir etwinner haline gelmiştim. Tabi bunda ilk projem olan “Adım At, Sağlığına Sağlık Kat” projesinde birlikte çalıştığım Selçuk Şahin öğretmenimin rehberliği de yadsınamaz. Hala ne zaman sıkışsam yardımını esirgemez sağ olsun…

eTwinning'e yeni katılanlar için sıfırdan proje kurmak yerine,  halihazırda kurulmuş projelere katılarak işi öğrenmek daha faydalı olacaktır. Emeklemeden yürünmez değil mi?

Proje oluşturmaya başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey eTwinning üzerinden kaydolmak ve profilinizi oluşturmaktır. Kayıt işleminden sonra, gruplara katılabilir, projelerde yer almaya başlayabilir ve eTwinning eğitimlerine, mesleki gelişim programına erişim sağlayabilirsiniz.

https://www.etwinning.net/

Kayıt işleminden sonra yapmanız gereken en önemli şeylerden biri de “eTwinning Türkiye facebook” hesabına katılmanız. Burada sizlere her türlü konuda yardımcı olabilecek yüzlerce etwinner ve çeşitli konularda projeler bulabilirsiniz.

eTwinning projelerinde resmi olarak her hangi bir zaman sınırlaması yoktur. Yılın herhangi bir zamanında başlatılabilirler. Süreleri genellikle 6 ay ile 1 yıl arasıdır, ancak içeriğe göre daha uzun ya da kısa olarak planlanabilirler. Daha önceki yıllarda proje ortakları sayısı ile ilgili bir sınırlama yokken 10 Kasım 2019 tarihi itibariyle bir projede maximum 10 Türk olması sınırı getirildi. Ayrıca bir proje oluşturmak için, en az iki okulun bir araya gelmesi gerekir. Lütfen dikkat: Bir projenin Avrupa Kalite Etiketi veya eTwinning Ödülü almaya hak kazanabilmesi için, en az 2 farklı ülkeden okulların olması gerekir. Aynı ülkeden okulların bir araya gelmesiyle oluşturulan projeler sadece ulusal kalite etiketi ile ödüllendirilebilir.

2005 yılında başlayan eTwinning faaliyetine 2009 yılında dahil olan Türkiye, eTwinning faaliyetlerinde; kayıtlı öğretmen, aktif öğretmen, kayıtlı okul ile gerçekleştirilen projelerle Avrupa'da birinci sıraya yerleşmiş durumdadır. eTwinning'e olan ilginin artmasıyla da bu fark her geçen gün artmaktadır. Umarım sizler de başarılı projeler yapan birer etwinner olursunuz ve kim bilir belki ortak projelerde birlikte çalışabiliriz.

YORUM YAP