Esra Gezeren Sarıahmet

Eğitimde Web 2.0 Araçları -1

Eğitimde Web 2.0 Araçları -1

Teknolojinin gelişmesiyle her alanda meydana gelen değişim ve gelişimin eğitim sistemimizde de çeşitli değişikliklere neden olduğunu belirtmiştik. Bu değişim sebebiyle öğrencilerimizin okulu; okuma yazma öğrenilen, sadece bilgi edindiği bir yer değil, eğlendiği, oyun oynadığı, aktif olarak içinde bulunduğu bir ortam olarak görmesi tüm meslektaşlarımızın önceliği haline geldi. Bunu yaparken de öğretmen merkezli geleneksel eğitim anlayışıyla değil öğrenci merkezli çağdaş eğitim anlayışıyla hareket etmemiz gerekti.

Öğrencilerimizin aktif olarak süreçte yer aldığı, eğlendiği ve fark etmeden bilgiler edindiği en güzel ortamı web 2 araçlarıyla sağlayabilmekteyiz.  LearningApps ve Wordwall uygulamalarımızdan dünkü yazımızda bahsetmiştik. Bugün de diğer web 2 oyunlarımızdan bazılarını tanımaya devam edelim.

  1. Wisc-online

Web 2 araçları arasında en sıra dışı oyunlar hazırlayabileceğiniz harika bir uygulama olan wisc-online öğrencilerin ilgisini çekmede 1. Sırada yer alır dersem yanlış olmaz herhalde. Wisc-online sadece öğrencilerin değil bizlerin bile ilgisini çekebilecek tarzda çalışmalar yapmamıza imkan sağlayan bir uygulama. Uygulama içerisinde çalışmalarınızı hazırlarken hangisini kullanacağınıza karar veremeyeceğiniz 20 farklı oyun bulunmakta. Uygulamada yer alan hazırlanmış oyunları kullanabileceğiniz gibi kendiniz de istediğiniz konularda oyun hazırlayarak öğrencilerinizle paylaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken üyelik başlatarak oyun oluşturmak. Farklı dersler için hazırladığım oyunları teneffüslerde dahi oynamak için yarışırdı güzel öğrencilerim. Sınıfta oynattığım oyunları akşam da ebeveynlerinin telefonunda oynamak için yollamamı isterdi çocuklarım. Bu sebeple,  bu aracı öğrenmeme ve öğrencilerimin faydalanmasına vesile olan Şule Eşgi öğretmenime ne kadar teşekkür etsem azdır.  Derslerde çok aktif olmayan öğrencilerinizin bile bu oyunlarda ne kadar istekli olduklarını sizler de göreceksiniz. J

https://www.wisc-online.com/

  1. Educandy

Oldukça eğlenceli çalışmalar hazırlayabileceğiniz bir uygulama olan Educandy 3 farklı kategoride 9 farklı türde oyun hazırlanabilen kolay bir web 2 aracıdır. Hemen hemen tüm dersler için oyunlar oluşturulabilir. Google Play ve IOS uygulamaları mevcuttur. Uygulamada üyelik oluşturduktan sonra bir etkinlik oluşturduğunuzda, otomatik olarak çalışmanız için bir kod oluşturulur. Oyunu kendi cihazlarında oynayabilmeleri için bu kodu ya da çalışmanızın linkini öğrencilerinizle paylaşmanız yeterlidir.

https://www.educandy.com/

  1. Jeopardlabs

Jeopardlabs aracı ile sınıf içerisinde her ders için grup yarışması yapabileceğiniz oyunlar hazırlayabilirsiniz. Eğer sınıfınızda akıllı tahtanız varsa bu uygulama benim gibi sizin de sık sık kullandığınız bir uygulama olacaktır. Uygulamanın içerisinde milyonlarca hazır oyun yer almakta. Üye olmadan isterseniz bunları kullanabilirsiniz, isterseniz de üyelik oluşturarak kendi konularınızla ilgili oyunlar hazırlayabilirsiniz. Uygulamanın en güzel tarafı ise istediğiniz sayıda öğrencinizin aynı anda bu oyunu oynayabiliyor olması. Özellikle konu sonlarında değerlendirme amaçlı bir oyun hazırlamak istiyorsanız bu araç sizin için oldukça yararlı olacaktır. Çoğunlukla ben de konularımız bittikten sonra genel değerlendirme amaçlı bu aracı kullanıyorum. Böylece çocuklarım eğlenirken ben de hangi konularda eksikleri olduğunu gözlemleme şansı buluyorum J

https://jeopardylabs.com/

Oyun hazırlayabileceğimiz daha onlarca web 2 aracımız var. Şimdilik oyun hazırlama araçlarına kısa bir ara verelim. Daha sonra farklı oyun hazırlama araçlarını tanıtmaya devam edeceğim. Pazartesi günü başlayacağımız uzaktan eğitim sürecinde sorun yaşamadan canlı ders yapabileceğimiz farklı araçlarımız mevcut. Daha çok öğrencimize ulaşabilmek için yarın ki yazımızda bu araçlarımızı tanıyacağız.

 

YORUM YAP