Hüseyin Kuru

COVİD-19 ve Sektör...

Basından derlediğim haber özetlerini bilgilerinize sunuyorum.

***
Koronavirüs bahçeli yaşamda
negatif etkiye sahip..!
Koronavirüs salgını kapsamında illere göre salgın haritası yayınlandı. Ankara'nın koronavirüs haritası incelendiğinde apartman yaşamının yüksek olduğu yerlerde salgının daha hızlı yayıldığı görüldü.
HaberTürk köşe yazarı Muharrem Sarıkaya bugünkü yazısında koronavirüsün yerleşim birimlerinde nasıl yayıldığını kaleme aldı.
Sağlık Bakanı Koca'nın dün yayınladığı illere göre salgın haritası, sadece mikrobiyologlar, virologlar değil, aynı zamanda sosyologlar için de önemli çalışma alanını oluşturacak. Çünkü hastalığın yayılma alanları bundan sonraki dönemde şehir planlamasını dahi etkileyecek önemli doneleri önümüze koyuyor…
Bunların neler olduğuna geçmeden önce bir noktanın altını özenle çizmem gerekir…
Birçok eleştiri getirilebilir, geçmişte geç kalınan alanların olduğundan söz edilebilir.
Tedbirlere ilişkin sektör ve konu temelli bazı hayıflanmada da bulunulabilir.
Ancak şurası açık ki dünyada Fahrettin Koca gibi toplumsal güven kazanmış, Covid-19 mücadelesini bilim insanları ile birlikte kol kola girerek yürüten başka bir Sağlık Bakanı yok…

Apartman ilişkisi yayıyor
Halk sağlığı hekimi, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın bu düşüncemi destekledi, apartman yaşamının yüksek olduğu yerlerde salgının daha hızlı yayıldığını belirtti.
“Anlatmakta zorlandığımız, apartmanın sıkıntıda olduğu” diye başlayıp sözlerini sürdürdü: “Eğer Demetevler'de, Dikmen'de aynı sonucu gösteriyorsa bu apartmanda komşu ilişkilerinin, komşu ziyaretlerinin çok yüksek olduğunu da bize gösteriyor. Apartman ziyaretleri güzeldir ama bunun bulaşıcılığı var. Bunu bir türlü kabul ettiremiyoruz. Evde kalmak, hatta yapabiliyorsa ayrı odada yaşam sürmek yerine apartmanda sosyal ilişkiye devam ettiklerini gösteriyor. Temas yoğunluğu virüsün yayılmasını arttırıyor…”
Halk sağlığı alanının iyilerinden biri olan Prof. Dr. Levent Akın'ın da dün altını birkaç kez çizdiği gibi…
- Apartmanda komşu ilişkisi hasta ediyor, herkesin bundan hızla kaçınması gerekiyor.
- Örnek mi çok.. yüksek, geniş, iç içe geçmiş apartmanların bulunduğu semtlerde, sokaklarda yayılmanın yüksekliği…
- Unutulmasın ki bu virüsü, insan insana geçiriyor, ona geçer buna geçmez diye de kimseyi ayırmıyor…

Sonuçta, şehirden villalara ve köylere kaçış var.
***
COVID-19'un mülkiyet ve imar sorunlarına etkisi azaltılacak..!
Çin'in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını karşısında birçok tedbirler alınmaya devam ediyor. Vatandaşların sorun yaşamaması için yeni bir öneri mecliste sunuldu. Mülkiyet ve imar sorunlarına olası etkilerinin azaltılması için Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'de görüşülüyor.

Mağduriyet yaşanmayacak
Komisyonda görüşmeleri süren COVID-19 Salgınının Mülkiyet ve İmar Sorunlarına Olası Etkilerinin Azaltılması İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında;
- İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçelerinde yer alan Hazineye ait taşınmazlar
üzerinde hak sahibi olup söz konusu taşınmazları satın almak suretiyle
başvurarak taksit ödemelerine başlayan kişilerin taksit ödemelerinin süreli
olarak ertelenmesi
- 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına
Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi
- Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun hükümlerine göre
Sultanbeyli ilçesinde satışı gerçekleştirilecek taşınmazların satış bedellerinin, söz konusu Kanun hükümlerine göre indirim oranı uygulanmak suretiyle bulunan tutarın yüzde 50'si olarak belirlenmesi amaçlanıyor.

Taksitler 1 yıl ertelenecek
Kanun teklifinin mecliste kabul edilmesi durumunda, Hazineye ait Taşınmaz
Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna geçici bir madde eklenerek İstanbul ili Silivri ve Çatalca ilçelerinde yer alan Hazineye ait taşınmazlar üzerinde hak sahibi olup söz konusu taşınmazları satın almak suretiyle başvurarak taksit ödemelerine başlayanların taksitleri 1 yıl ertelenecek.
Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanuna geçici bir madde eklenerek söz konusu Kanun kapsamında hak sahibi olduğu taşınmazı satın almak için başvurarak taksit ödemelerine başlayanların taksitleri 1 yıl süreyle ertelenecek.

Hak sahiplerine satılabilecek
Sultanbeyli'de mülkiyet sorunları çözülememiş olan taşınmazlarla ilgili olarak 11.05.2018 tarih ve 7143 sayılı Kanunun Geçici 1.nci maddesiyle Sultanbeyli'deki taşınmazların kadastrolarının yapılarak belediye adına tescillerinin ardından hak sahiplerine satışı yapılabilecek.

***
Mart ayı satış raporu..!
Gayrimenkul satışlarına ilişkin uzmanların açıklamalarına göre "Covid-19 etkisi Mart ayında gayrimenkul sektörünü teğet geçti.. mart ayında tüm gayrimenkul türlerinde 182.689 satış gerçekleşti. Bu sürede web tapu üzerinden 29.748 konut satışı gerçekleşti. İlk üç ayda yapılan toplam satış sayısı ise 586.282 oldu" diye konuştu.

Yabancılara Satışlar Askıda Kaldı
Türkiye genelinde toplam yabancı mülkiyet sayısının 347.995'e yükseldiğini ifade eden uzmanlar, “yabancılara satış süreçlerine ilişkin işlemler virüs nedeni ile yapılamadı. Gerek seyahat engelleri, gerekse sokağa çıkma yasakları gibi birçok nedenle, çok sayıda satış iptal edildi. Yabancılara satış bu süreçte çok daha fazla etkilenecek" değerlendirmelerinde bulundu.

***
İyi haftalar, sağlık ve afiyetler..

YORUM YAP