Ferhan Tezcan

Başakşehir düşer mi?

1990 yılıydı. Prof .Dr. Nurettin Sözen İstanbul Belediye Başkanıydı. Sözen bir tıp uzmanıydı ama  topdan da anlıyordu. Belediye'ye mutlaka bir futbol kulübü kurdurmak istiyordu. Nitekim o tarihlerde  amatör kümede yer alacak İBB adıyla bir kulüp kuruldu. Bu arada 1991 yılında İskispor 3.cü lige  çıkmaya hak kazanmıştı. Sözen 3. lige çıkan İskispor 'un ismini değiştirerek İstanbul  Büyükşehir Spor  kulübü yaptı.

1991'de 7 Eylül'de İBB olarak ligin ilk maçına çıkan belediyenin takımı Vefa'yı 3-2  mağlup etmişti. O  yıl 3.cü ligde 9'uncu sırayı alan İBB bir sonraki yıl ikinci lige yükseldi.

İBB'nin ikinci lig macerası uzun sürüyordu. Hatta hatta Sakaryaspor  ile iki yıl üstüste  yapılan play-off  maçlarından bir başarı sağlanamamıştı. Doğru söylemek gerekirse  İBB'nin gittiği yol engebeliydi ve  başarı ışıklarını da yakmıyordu .

Bunun   üzerine  ikinci  ligde  Rizespor   forması  giymiş olan  Abdullah  Avcı   ve  Galatasaray'ın  eski  oyuncularından  Arif Erdem   takımın  başına  getirildi. Bir-iki de  iyi   transfer  yapıldı .2006 - 2007 sezonunda   takım   Süper Lige  yükseldi.

Belediye'nin  takımı sırasıyla 2008'de ligi 12 'inci , 2008-2009 'da 9'uncu , 2009 -2010 'da 6'ıncı oldu. 2010 -11 sezonunda  Beşilktaş ile  Türkiye  Kupası  finalinde karşı karşıya geldiler. Kayseri Kadir Has  stadındaki maçta  normal  süre 2-2 berabere  bitti.  Ama  penaltılar  sonunda  kupayı  götüren   Beşiktaş oldu. İBB  büyük isim yapmıştı. O sene  sonunda  Abdullah  Avcı  kulüpten  ayrıld. Takım   2013  yılında  ikinci lige düştü.

ADI BAŞAKŞEHİR OLUYOR

2014 yılını ikinci  ligde geçiren  İBB'nin adı o yıl değiştirildi ve Başakşehir'e  geçti. Başakşehir'e   sponsor'da  bulundu . Başkanlığa Galatasaray'da genel kurul üyesi de olan  Göksel  Gümüşdağ  getirildi.  Süper lige çıkınca da Abdullah  Avcı ile tekrar anlaşıldı. Ve Milli takımdan başarısızlıkla  ayrılan Abdullah Avcı bir kez daha kolları sıvadı.

Artık Başakşehir 'de sponsorlarla  birlikte büyük bir maddi  kaynak vardı. Avcı bana bunu alın diyor o   oyuncu hemen  geliyordu. Şunu  getirin diyor o oyuncu  geliyordu . Başakşehir sattığı oyunculardan  da para kazanıyordu. Tek hedef  vardı ; O da Süper lig şampiyonluğu.

2019  yılına kadar Süper ligde zirveyi  zorlayan ve şampiyonluğa ortak olan Başakşehir ligin son   haftalarında şampiyonluk  yarışından  çekiliyordu . 2019  Mayıs ayında Ali Sami Yen stadında   Galatasaray ile ligin son hafta maçlarından  birini oynayacaklardı .

Stad tıklım tıklımdı. Başakşehir  maça  çok  iyi başlamış ve  1-0'da öne  geçmişti. Ancak Sarı-Kırmızılı  takım  daha  sonra  toparlanacak ve  sahadan 2-1  galip ayrılarak şampiyonluk  yolunda  bir adım  atacaktı.

ŞAMPİYONLUK GELİYOR

Daha öncede  söylediğimiz gibi  Abdullah  Avcı  süper  kaliteli oyunculardan  şampiyonluk   çıkaramayınca  yönetim  Avcı ile yolları ayırdı. Yerine Okan Buruk  getirildi. Başakşehir başarılı bir  sezon geçirdi ve  şampiyonluk ile kucaklaştı. Okan hoca ile  bu  kez 2020-21  sezonunda  Şampiyonlar  Liginde yürümeye çalıştılar. Ama rakipleri çok  güçlüydü.

Tek tesellileri  Manchester United gibi bir takımı İstanbul'da  yenmeleri oldu.

Başakşehir 'ın  kadrosunda Mert  gibi, Volkan gibi Milli takım forması  giyen kaleciler  var. Savunmasında  Caıcara, Duarte, Ravil  Tagir, Rafael, Hasan Ali, Epureanu gibi yıldızlar, orta sahasında  Aleksiç, Berkay, Guılıano, Mehmet  Topal, Deniz  Türüç , Youseff, Chadli  forvetınde Visca , Crıvelli, Demba ba, Gullbrandsen  gibi ''çapı'' büyük  oyuncular  var.

Takımın başından ayrılan Okan Buruk'tan sonra  Başakşehirpor 'un  başına  Aykut Kocaman  geçti.

Geçti de ilk üç maçından puan alamadı.

Geçtiğimiz  sezonu  Süper  lig şampiyonu olarak tamamlayan kulüp  şimdi alt  sıralarda ligde kalma   mücadelesi veriyor.

Aklımıza gelen birçok  teori var. Kulüp acaba yanlız mı bırakıldı mali olarak  bir sıkıntı mı  var. Yoksa   şampiyonluk  onları “doyumamı “ ulaştırdı. Bunların hepsinin cevabını önümüzdeki  günlerde  göreceğiz.

YORUM YAP