SALAK

Yoksa siz kaliteleştirdiklerimizden misiniz?

Üretim yapan bir firmanız var ve işler çok iyi. Hatta ihracat yapıyor veya ihracata göz kırpıyor; tabiri caizse bir yabancı müşteri buldunuz. Müşteriniz size yaptığınız iş türüne göre kalite belgelerinizi, çevre yönetim sisteminizin, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminizin sertifikasyonlarınızı istedi ve şirket audit (denetim) planını gönderdi.
Eyvah şimdi ne yapacağız!? Hemen “Bir firma bulup bunu yaptıralım” arayışına girdiniz bile… Yalnız bir eksikle kalite, çevre, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri öyle 30 günlük çaba, sihirli değnek ile kurulacak bir düzen değildir. Eğer 30 günde bir danışman tarafından oluşturulmuş dosyalar (firmanızı incelemeden bilmeden copy-paste sayfalar) ve uydurma denetimler ile hemen alınıp duvarınıza asılan evraklarınız varsa ve entegre yönetim sistemi mantığıyla işe bakmıyorsanız geçmiş olsun. Tahribatsız evraklarınızı astınız duvara. Müşteriniz bunu bilecek, hiçbir zaman size bunu söylemeyecek ve her zaman tedarikçi listelerinde ucuz ürün alabileceğini düşündüğü bir firma olarak en üst sıralarda olacaksınız. Çünkü kayıt üzerinde bir sisteminiz var ve bunu bir yönetim sistemi olarak benimsemeyeceksiniz.
Geçenlerde şahit olduğum bir olayda, danışman TÜRKAK akreditasyonlu firmadan alacağım sertifikalarınızı diyor. Hoppala!!! Zaten bu kurumun denetimi olmadan kurulmuş sertifikasyon firması olamaz ki… Sonra firma sahibi dönüp etraftan tasdik bekliyor. Durup kalıyorum.
Bir de eğer tabakane iseniz Leather Working Group (LWG); gold, silver, bronz yetkilerinden hangisine sahipsiniz diye bakarlar. Entegre yönetim sistemi a'sı, b'si olur işin. Eğer tekstil veya tekstille bağdaştırılacak, giyim sektöründe, sarraciye ve ayakkabı sektöründe iseniz işiniz daha da zorlaşır, BSCI ve SEDEX-SMETA çalar kapınızı; sosyal uyum denilen bir denetim geçirirsiniz ve firmanız A-B-C-D olarak seviyelendirilir. C-D iseniz vay halinize. D iseniz ürün satmak hayal olur. C iseniz geliştirilmeye açıksınızdır.
Bazı tekstil, giyim, sarraciye ve bunların konulduğu kutuları üreten firmalar bile yeni bir denetim türüyle karşılaşır. “INDITEX”, 1985 yılında İspanya'da bulunan ve hazır giyim şirketlerini bünyesinde bulunan kuruluş; denetimiyle karşılaşırsınız.
Eğer otomotiv sektöründe iseniz kalite standardınız olur; 16949 Otomotiv kalite belgesi, gıda ve gıda ambalajında Helal ve BRC, kimyasal ve türevlerinde Ecopass, talaşlı imalat yapıyorsanız tuz deneyinde, geri dönüşüm üreticisiyseniz GRS, GOST denetçisinin önünde bulursunuz kendinizi.
Bunları sürekli anlatıyorum sizlere, demek ki yetememiş ki bana; yazıyor olarak buldum kendimi. Sayenizde beni yazar yapan bu hayat sizlere ne yapmaz…
Aslında entegre yönetim sistemleri sizden bir düzen, sistemli üretim, izlenebilirlik ve şu internet sitelerinizde yazdığınız büyük kelimeleri olan politika ve liderin taahhüdü (yani kurucunun veya yöneticinin bu işi ne şekilde yapacağına dair bizlere verdiği söz… ) Şimdi sizlere soruyorum, kaçınız en azından verdiğiniz taahhüdün ne olduğunu biliyor ve birkaç kez okumuş. Bilmediğiniz ağırlığını hissetmediğiniz imzaları atmak kolay olsa gerek…
Sosyal uyum ise genç işçi çalışıp çalıştırmadığınız, zorla çalıştırma olmadığı, adil ücreti, etik değerler ve sır saklamaya olan hassasiyeti, zaman doğrulamanızı, iş sağlığı ve güvenliği sisteminizi, çevre yasal zorunluluklarınızı kontrol eder. Siz siz olun bu denetimlerde İSG uzmanınızı ve çevre görevlinizi atmayın denetçinin önüne çünkü bu kişiler sizin yasal zorunluluk kısmınızı yerine getiriyor.
Ve denetim günü gelir, unuttuğumuz bir şey vardır; müşteriniz size denetime gelirken, üçüncü taraf bir denetim firmasının bağımsız, parça başı denetçisi ile anlaşmıştır. Bizler gibi ve denetim başlar, yine bir haftada doldurulmuş mavi tükenmezi hiç değişmeyen gıcır gıcır sayfaları görmeye… 30-40 yaş bandındaki kişiler başlıyor birbirlerini kandırmaya oldu mu, şimdi bu…. E ne oldu o politikanızdaki ve taahhüdünüzdeki ağdalı laflara…
Siz müşteriniz istedi diye mi; entegre yönetim ve belgelendirme sistemlerinin artı değerini benimseyip, işletmenizde bir düzen ve yönetim sistemi bilinci kazandırmak amacıyla mı yapıyorsunuz bunu önemli olan buna karar verin…
Şimdi yanınızda bulunan kahve veya çayınızdan bir yudum alın ve kendinize gerçekleri itiraf edin, alın su sizin vermeniz gereken fakat sizin için başkasının yazdığı liderin taahhüdünü okuyun bir ne sözler vermişsiniz. İğneyi başkasına çuvaldızı kendinize batırıp….

YORUM YAP