Hüseyin Kuru

Yatırımlar ve Silivri...

Sİlİvrİ bölgesi yeni yatırımlarla ve projelerle büyük bir merkez olma yolunda ilerliyor. Bunun en büyük adımlarından biri olan 1915 Çanakkale köprüsün 18 Mart tarihinde temeli atılacak. Bu yatırım 1915 Çanakkale köprüsü, otoyollar ve bağlantıları ile beraber toplam da 2.737 km otoyolun inşası demektir. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu, Kınalı-Çanakkale Arası Kesimi Otoyolu 2023 yılı hedefi projelerinden biri olup, gerçekleşmesi durumunda, İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak oldukça önemli bir proje konumunda. Bu yatırım ile hedeflenen ise Ege ve Akdeniz bölgelerine olan ulaşım hem kısalacak, hem de kolaylaşacak.
Bilindiği gibi İstanbul hem nüfus, hem de ekonomi bakımından Türkiye'nin en büyük şehri olduğundan, İstanbul'un ülkemizin tarım ve sonrasındaki sanayi bölgelerine otoyolla bağlanması, hem İstanbul'a, hem de bağlandığı şehirlere büyük değer katacak ve sosyo-ekonomik katkılarda bulunacak.
Proje konusu otoyolun, 2023 yılında işletmeye açılması öngörülmekte olup, ekonomik ömür yılı 2063 (41 yıl) olup standart bakım, onarım, işletmesi yapılacak. Proje kapsamında yatırım maliyetleri içerisindeki kredi ve öz kaynak oranı öngörülürken, kamulaştırma dışında kalan yatırım giderlerinin yüzde 20'sinin özkaynak, geri kalan yüzde 80'inin de kredi ile karşılanacağı öngörüldü.
Silivri'ye olan etkisi başta lojistik, ulaşım ve nakliye sektörleri başta olmak üzere neredeyse tüm sınai ve ticari yatırımları etkileyecektir.
Silivri'den başlayarak sırasıyla; Tekirdağ, Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara, Çanakkale Gelibolu, Lapseki, Çan, Yenice ve Balıkesir Balya ile Merkez hattı üzerinde yer alacak olan bu büyük proje Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi Malkara-Çanakkale (1915 Çanakkale Köprüsü dahil) kesimi, yap-işlet-devret modeli kapsamında ihale edildi.
Köprünün Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023 yılında açılması planlanıyor.
Toplam uzunluğu 3.869 mt, orta açıklığı 2.023 mt ile Dünya'nın en uzun asma köprüsü olacak.
Proje güzergâhı 3 geliş, 3 gidiş toplam 6 şeritli inşa edilecek olan 1915 Çanakkale köprüsü 2023 yılında hizmete girecek.
***
Diğer bir proje de Kınalı – Akyazı arasında ve halen inşası devam eden, toplam da 377 km lik Kuzey Marmara Otoyolu projesi. Yap-işlet-devret modeli ile 3 kesimli, bu büyük otoyol projesi ile Yavuz Sultan Selim köprüsü ile Asya-Avrupa 3. defa bağlanacak.
Asya – Avrupa trans otoyolu ile özellikle ağır tonajlı kamyon ve tırların transferi ve nakliyeleri sağlanacak, şehir trafiği rahatlayacak ve kesintisiz ulaşım daha da kolaylaşacaktır.
***
Gene bölgemizi ilgilendiren 2019 yılında faaliyete geçmesi öngörülen metrobüs seferleri ile hafif raylı sistem, yeni otogar ve çevre yolu ile bölgeye yapılan ulaşım yatırımları Silivri'yi farklı bir merkez haline getirecektir.
***
Böyle büyük projeler ve yatırımlar başta arsa ve arazi fiyatları olmak üzere emlak fiyatlarını artıracaktır.
Özellikle sanayi siteleri, osb, üniversite ve diğer sektörel kuruluşlar bölgeye yatırım kararı alacaktır çünkü Silivri, İstanbul'dur ve yatırım değeri taşımaktadır.
***
Bu tür projeler ve yatırımlar eğer bir bölge de başlamışsa mutlaka siyasi, ekonomik ve toplumsal etkileri olacaktır.. yani bir değişim ve dönüşüm süreci başlamıştır ve kaçınılmazdır.
İBB tarafından açıklanan 1/100 binlik planlar şehirlerin çağdaş yaşam normlarına göre şekillendirilmesi gayesi ile yapılmaktadır.
Tabi ki yetki yerel yönetimler kanalıyla binlik planlar şeklinde yön ve şekil verilerek uygulanacaktır.
Çok değil 10-15 sene evvel bir metrekare toprak birkaç liraya satın alınabiliyordu, bugün ise bu topraklar yüzlerle binlerle satılıyor.
Ticaretin temel kuralıdır ‘para zayıfı kovar' yani yatırım değeri artan bir mal artık gelen talep'e boyun eğer!
***
Sonuçta devletlerin geleceğe matuf projeksiyonları, yatırım kararları ve hedefleri her dönem de mutlaka vardır ve göreceli de olsa uygulanacaktır.
Bu süreçte Silivri yeni yatırımları değerlendirmelidir.

YORUM YAP