Ferhan Tezcan

Türkiye'de Yunan modası

1950'li yıllardı,Türkiye'de futbolun gelişmeye başladığı, 1954 dünya kupasına da katıldığımız yıllar. Aradan çok iyi futbolcular çıkıyor, bir yıldız futbolcu olarak halkın gönlüne konuyorlardı. Hele hele bunlardan biri vardı ki Türk futbolunun adını, Avrupa'da bile söz ettirmişti. Heybeliada'da doğmuş Lefter Küçükandonyadis. Lefter Rum asıllıydı ama bir Türk kadar Türk'tü. Askerliğini Diyarbakır'da dört sene yapmış, Türk millli takımında da oynamaya başlamıştı.

Hatta Türk milli takımı 50'lı yılların ortalarında Atina'da Yunanistan ile oynayacaktı. Yunanistan adeta ayağa kalkmış ve bu maçı ''Kurtuluş Savaşı'nın rövanşı gibi görmüştü. İstanbul'dan gelecek Lefter'e de ''Sakın buraya gelme'' diyorlardı.

Lefter Atina'ya gitti. Türk milli takımının kaptanı olarak sahaya çıktı. İlk golü de o attı. Türkiye bu maçı da 3-1 kazandı. Maç sonu kendisi ile röportaj yapan Yunanlı muhabirin sorusuna şu cevabı vermişti..:
'Ülkeme bir faydam olduysa ne mutlu bana ''

İşte Lefter böyle bir insandı. 1955'te bir gazete manşetiyle çıkan olaylarda bütün Rumların evleri ve işyerleri saldırıya uğramıştı. 1460'lı yıllarda Türkiye'ye gelen Fatih Sultan Mehmet'in ön ayak olduğu Rum nüfus 100 bin kişiden 10 bin'e düştü ama Lefter Fiorentina ve Nice formalarını giymesine rağmen bu ülkelerde kalmayacak ve ''vatanım'' dediği Türkiye'ye dönecekti. Jübilesini de Beşiktaş ile yapıp bu ülkede mezara kadar gidecekti.

GEKAS GİBİ FUTBOLCU
Türkiye'de Lefter dışında birçok Rum asıllı forma giymişti. İstanbulspor'da Kasapoğlu ve Dimitri, Beşiktaş'ta oynayan Sofyanidis bulardan birkaçıydı ama 1970 yılların ortalarında Vefa'dan yetişen Niko Kovis vardı. Niko'da adalıydı. Ben St. Georg (Avusturya Lisesi) 'da okurken o benden dört yaş büyüktü. Bizim okulun avlusunda öğle tatilinde yapılan maçlarda kendisini hayranlıkla izlerdik.

Niko sonra Beşiktaş'a transfer oldu. Hoop oradan milli takıma... Milli formayı başarıyla taşıdı ama o da 1980'lerin başında Panathinaikos'a transfer oldu. Ben de kendisini iki kez Atina'da ziyaret ettim. Sonra OFİ Girit'te futbolu bıraktı.

Türkiye'den Yunanstan'a giden futbolcular da vardı. Bir tanesi de şimdi Fenerbahçe teknik direktörü olan Erol Bulut'tu. 2003'den sonra başta Panionios ve Olimpiyakos olmak üzere Ofi Girit, PAE Vekia'da forma giymişti. Tümer Metin'i de Larissa transfer etmişti. Galatasaray'lı Fatih Akyel'de bir dönem PAOK forması ile top koşturmuştu.

Türk futbolcularında pek fazla Yunanistan'a giden yoktu. 2012 yılından sonra Samsunspor Yunan liglerinin gol kralı Theofilos Gekas'ı Alman Eıntracht Frankfurt'dan transfer etti, sadece 300 bin euroya. 2 Şubat 2012'de Sansunspor'un Fenerbahçe ile oynadığı maçta Gekas tam üç gol atarak tarihe geçti. Gekas bir ara İspanya'ya transfer oldu ama oralarda mutluluğu yakalamayıp tekrar Türkiye'ye döndü. Akhisar, Konya, Eskişehirspor ve Sivasspor'da oynayıp futbolu bıraktı ama arkasından Yunan futbolcu rüzgarı bırakarak.

TÜRKİYE'DEKİ SEKİZ YUNAN'LI
Yunan futbolcular için Türkiye umut kapısı olmuştu. En iyileri bile Avrupa'ya çıktıktan sonra Türkiye'ye koşarak geliyorlardı. Yunan halkında politikacıların aksine Türkiye'ye biraz sevgi biraz da hayranlık vardı. Eski başbakan Cipras bile Türkiye'yi dört kez ziyaret etmişti ama Miçotakis öyle değildi çünkü Türkiye'yi çok iyi tanıyordu. 1967 'deki Yunanistan'daki 'Albaylar Cunta''sında babası o zamanın başbakanı Mıçotakis Türkiye'ye kaçmıştı. Dişişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil tam 7 yıl Miçotakis'e sahip çıkmıştı, yani babasında ve oğlunda büyük hakkı vardı. Oğlunun bu tavrına rağmen Yunanstan'da futbolcular Süper Ligde oynamak için sabırsızlanıyorlardı.

2014 yılında Trabzonspor Avram Papadapulos'u transfer etmişti. Aynı yıl Kayserıspor'da Aleksandros Ciolis gelmişti. İkisi de çabuk döndüler.

Alanyaspor 2017 yılında Yannis Manietas'ı getirdi. O da kısa bir süre kaldı ama aynı yıl transfer edilen Georgıos Tzavellas hala takımda forma giyiyor ve kaptanlık yapıyor. Onlara bir de Emmanuel Sıopıs ve Anastasıas Bakesetas'da eklendi. Aytemiz Alanyaspor bu üç Yunanlı ile ligin tozunu atıyor.
Ankaragücü'nde Stelıos Kitsiu var. O da hep ilk onbirde.

Rizespor'da forma giyen Dimitrıos Chadzısuıs, Hataysporlu Aleksandr Katranis ve Kayserisporlu Dimitrıos Kolovetsıos bulardan bazıları.
Fenerbahçe'ye gelen Dımıtrıos Pelkas bunların içinde en etkllisi. PAOK'dan transfer edilen Pelkas takımın önemi bir yükünü taşıyor, gol atıyor asist yapıyor.

Bu arada Galatasaray'da çok kısa dönem forma giyen Kostas Mitroğlu'nu da unutmayalım.

Evet size Yunanlı futbolculardan bir demet sunduk ama unutmayin ki, Türkiye Süper Lig'de 2020-21 sezonun da forma giyen onlarca Afrikalı, Amerikalı, Alman, İtalyan, Rus, Portekizlı Güney Amerikalı, Fransız, Kanadalı, İspanyol futbolcular var.

YORUM YAP