SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Stres ile baş etme yolları

Stres; hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı ve gerilimli bir süreçtir. Genellikle kişinin bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkabilen bir durumdur.

STRESİN ETKİLERİ:

-Verimliliği düşürür.

-Kararsızlık, unutkanlık, hata yapmada artış yaşanabilir.

-Hayattan zevk almayı engelleyebilir.

-Duygusal ilişkilerinizden uzaklaştırabilir.

-Öfke patlamalarına, düşmanlığa, depresyona ve saldırganlığa  neden olabilir.

-Değersizlik, kaygı ve güvensizlik gibi duyguları yaşatabilir.

-Uyku düzensizliği, baş ağrısı, diş gıcırdatma, çene kasılması, kas ağrıları, yorgunluk gibi belirtiler yaşanabilir.

STRES İLE BAŞ ETMEDE ETKİLİ YOLLAR NELERDİR?

-Durumu değiştirebiliriz ya da duruma gösterilen tepkilerimizi değiştirebiliriz.

-Kendimize yaptığımız olumsuz konuşmalar veya düşünceler sürekli devam ettikçe olumlu hale dönüşmesi zorlaşır. Olumsuz düşüncelerimizin farkına varmak ve olumlu düşünmeye çalışmak hem stresi azaltmaya yardımcıdır hem de sağlıklı kararlar almamızı sağlar.

-Strese neden olabilecek bir duruma girmeden önce kendimizi hazırlayabiliriz.

-Yaşanan korku, tedirginlik, kızgınlık gibi duygular üzerinde odaklaşmak yerine, elde etmeyi istediğiniz sonuç üzerine yoğunlaşabiliriz. Sürekli yaşanan olumsuzlukları düşünmek stresi arttırarak daha da olumsuz hale gelecektir.

-Stresli durumlar, insanlar arası ilişkilerden kaynaklanıyorsa, sorunları bu kişilerle paylaşmalıyız. Sıkıntıları sürekli içimizde tutmak yerine paylaşmak çoğu zaman rahatlık verir.

-Herhangi bir sorunu nasıl söylediğiniz çok önemlidir. “Sen”li cümleler yerine “Ben”li cümleler kullanabilmeliyiz. “Sen böyle yaptın” demek yerine “Ben öyle hissediyorum” demek daha uygun olacaktır.

STRESTEN KORUNMA YOLLARI:

-Egzersiz ve meditasyon ile korunma; aşırı tepki vermeyi azaltır, sakin olmamıza yardımcı olur, kaygı ve gerginliğin azalması görülür, kişinin kendine saygısı artar.

-Sağlıklı beslenerek korunma; sabahları mutlaka kahvaltı etmelisiniz, akşam yemeklerini az yemeli ve geç saate bırakmamalısınız, kahve ve çay gibi strese yol açan içecekler yerine ıhlamur gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz.

-Uykunuzun düzenli olması için özen göstermelisiniz.

-Başkalarıyla özellikle çocuklarınızla ilgi, sevgi ve hoşgörüye dayanan iletişim kurmalısınız.

-“Hayır” demeyi öğrenmelisiniz. İstemediğiniz, size yeni yükler getirecek, sorunlar oluşturacak, sizi zorlayacak durumlara hemen boyun eğmemelisiniz.

Önemli olan, yaşadığınız stresin büyüklüğünden ziyade onu ne kadar zihninizde tuttuğunuzdur.

YORUM YAP