SİAD’ta, Bulgaristan’da yatırım gündemi

SİAD’ta, Bulgaristan’da yatırım gündemi

8.02.2016 11:15:06

Hakan Kocabaş ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı, üyelerin geniş katılım gösterdiği toplantıya Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Emniyet Müdürü Hakan Er, Başkan Yardımcıları Emine Tarin, Mehmet Has ve Bora Balcıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Rıfat Kutlu ve yönetim kurulu üyeleri, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil ile yönetimi, Demokrat Parti İlçe Başkanı Halide Avlu, MHP Başkan Yardımcısı Zafer Yalçın ve yönetim kurulu üyesi Gökhan Daşgın, Kültür Müdürü Duygu Kartal, Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Çetin, Kariyer ve İstihdam Ofisi yetkilileri, Silivri Belediyesi geçmiş dönem başkanı Selami Değirmenci, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Aynur Süleymanoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, belediye meclis üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Yörük, Danışma Meclisi Üyesi Esma Işıklar iştirak edenler arasındaydı.

KOCABAŞ: SİLİVRİ'NİN AYRI VE ÖNEMLİ BİR YER BULMASI GEREKİR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Hakan Kocabaş, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Silivri SİAD'ın 2016 yılı ilk genel toplantısına hoş geldiniz. Bu akşam, hem Başkonsolos Angel Angelov'un vizyon ve gayretleriyle, hem de Yaman Koç'un aktaracağı bilgilerle iki önemli girişim için bir yol açacağız kanaatindeyim. Başkonsolosun teşriflerinden dolayı mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Çünkü Angelov takip ettiğim kadarıyla çok dinamik ve işbirliklerine çok önem veren bir kişiliğe sahip. Bu da işbirliğimiz konusunda beni ümitlendirmekte. Misafirlerimize bir Bulgar atasözünü hatırlatarak sözlerime giriş yapmak istiyorum. Komşularımız; “Büyük ambar, küçük ölçekle dolmaz” diyor.
Dünyanın 19. büyük ekonomisine sahip ülkemiz Bulgaristan'ın işbirliğinde de artık büyük ölçeklere geçme zamanı gelmiştir. Bu büyüyecek ölçek içinde de her iki ülke için fırsatların değerlendirilmesinde Silivri'nin ayrı ve önemli bir yer bulması gerekir. Bildiğiniz gibi Sarten firmamızla başlayan, Albayrak Tente gibi üyelerimizle devam eden; Türkiye sermayeli yatırımların artması, ticari ilişkilerin her iki tarafında menfaatleri yönünde gelişmesi Bulgaristan Birlikler Akademisi ve TÜBİTAK'ın formatladığı projelerin geliştirilmesi, AB-Bulgaristan ve Türkiye devlet bütçelerinde gelen eş finansman ile oluşan fondan yararlanabilecek.

“LOJİSTİK FIRSATLAR DOĞABİLİR”
Yeni projelerin üretilmesi ve bu yolların gözetilerek açılması görevi, bir bakıma hem başkonsolos Angel Angelov'un, hem de Silivri SİAD Yönetim Kurulunun, bu andan itibaren omuzlarına yüklenmiştir. Bulgaristan aynı zamanda AB Birliğine açılan iki kapımızdan biri olması hasabiyle de; lojistik açıdan fırsatlar doğurabilir. Belediye Başkanımız Özcan Işıklar mutlaka konuşmasında Silivri hakkında önemli ve geniş bilgiler aktaracaktır.
Silivri'mizin ekonomik dinamiklerinden özellikle bizi ilgilendiren kısmından birkaç not aktarmak istiyorum. İrili-ufaklı, tanınan-tanınmayan 206 devletten oluşan bir dünya içinde, ilk 20 ekonomi içinde yer alan Türkiye'nin bir parçası olan Silivri; 3 milyar dolarak yaklaşan ihracat miktarı ile ülke ekonomisine önemli bir değer katıyor. Bunun Başkonsolos tarafından dikkate alınacağından eminim. Ayrıca Silivri'nin girişimciliğini göz önünde serecek bir başka veri de; 4317'dan işveren sayımızdır. Bunlardan 426'sı sanayi kuruluşudur. Bu sanayi kuruluşlarının %61'i fabrika, %23'ü atölye, %11'i imalathane ve %4'ü depo büyüklerindedir.
Sektörel olarak %27'si metal ve makine, %15'sı kimya, %12'si mobilya, %10'u gıda, %6'şarlık payı da Tekstil ve Plastikte üretim yapmaktadır. Bu kuruluşlar arasında;
1-9 arasında çalışanı olan 121, 10-49 arasında çalışanı olan 163, 50-99 arasında çalışan olan 77, 100 ve üzeri çalışanı olan 65 adet firmamız vardır.
Yıllık olarak 480 milyon kilovatlık elektrik tüketimi ile önemli bir sarfiyatımız vardır. Kullanılan enerjinin %78'ine denk gelen bu rakamla birlikte, enerjinin geri kalanı % 14 oranla doğalgazdan, %11'i LPG ve LNG'den sağlanır. Firmalarımızın tamamında 4a SGK'lı statüsünde 43484 kişi çalışmaktadır. Özellikle metal, plastik ve ambalaj sektörlerinde önemli firmalarımız vardır. Bu verileri Başkonsolosa vererek oluşabilecek projelere bir temel olsun istedim. Umarım önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerde önemli yollar kaydederiz.
Bulgaristan ile işbirliği yolları ararken, bir diğer yandan da Yaman Koç'tan bir demonstrasyon alacağız. Koç, daha önce İSO'nun katkıları ile bir tam gün alacağımız ama en az iki gün alınması gerektiğine inandığım “Dış Ticarette İstihbarat Kanaları” eğitiminin kısa bir anlatımını yaparak, ufkumuza yeni hedefler açacak. Hedefim sizlerin yeni pazarlara açılabilmeniz için çalışanlarınıza bu yolları göstermeniz olacaktır. Ankara'dan gelerek bizimle burada bu gece bilgilerini paylaşacak olan Yaman Koç'a ve bu eğitime bize öneren üyemiz Hakan Söylet'e teşekkür ediyorum.

KOÇ VE ARIKAN UNUTULMADI
Konuşmamı hazırladığımda Türk Sanayisine büyük emeği geçmiş merhum Mustafa Koç'a da Allah'tan rahmet dilemek için birkaç satır kaleme almıştım. Bugün öğle saatlerinde maalesef yine acı bir haber aldık. Üyemiz, çok değerli insan, hem ekonomiye, hem sosyal hayata ve özellikle de Silivri'ye emekleri geçmiş büyümüz, hocamız İbrahim Arıkan'ı kaybettik. Silivri SİAD için önemli bir kayıptır. Hepimizin başı sağ olsun. Hayat böyle kah iyi haberler alıp seviniyoruz, kah kötü haberlerle üzülüyoruz. Kaybettiğimiz dostlarımıza üzülürken, kazandığımız yeni dostlara seviniyoruz.
Derneğimize yeni katılacak üyelerimize sertifikalarını vermeden önce, şimdiden aramıza hoş geldiniz diyorum. Silivri SİAD olarak bir aileyiz. Ama esas; biz sizlerle birlikte büyük bir aileyiz. Burada toplantımızda bizi yalnız bırakmayan herkesi, Büyük Ailemizin parçası olarak görüyorum ve hepinizi muhabbetle selamlıyorum.”


IŞIKLAR: BULGARİSTAN VE YUNANİSTAN İLE İLİŞKİLERİMİZ DİĞER KOMŞULARIMIZ AÇISINDAN ÖRNEK OLMALI
Toplantıda söz alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, konukları selamlayarak başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni yıl ve bundan sonraki senelerde Silivri'nin katma değeri yüksek, coğrafi konumu ve bilgi birikimine açık yapı avantajlarıyla daha çok üretmeye gayretin devam edeceğinden kuşkum yok. Türkiye'nin 2,8 milli gayrisafi hasılasını Silivri üretiyor. Üretimimizin büyük bir kısmı inovatik özelliklere sahip ve dış satıma yönelik” dedi.
Günümüzde yeni bir devrime şahitlik edildiğini belirten Başkan Işıklar, yerel değerle birlikte büyümenin gerekliliğine işaret ederken, “Su ve buhar, elektrik ile bilgi teknolojilerinin ardından şimdi endüstriyel bir devrim yaşanıyor. Daha çok, teknoloji ve inovasyonla üretmenin çabası hakim günümüz sanayisi ile iş dünyasında. Büyük çarpan etkisi yaratan bilgi ve birikimle hızla yol alıyor üretim süreci. Bilginin ulaşım ve paylaşım kolaylığı var. Demokrasi ve hukukunu sağlam temeller üzerine oturtan toplumlarda bilginin hızı da artıyor” şeklinde konuştu.
Yunanistan ve Bulgaristan ile komşuluk ilişkileri örnek gösteren Işıklar diğer komşularımızla da aynı huzur/barış durumunu yakalamamız temennisinde bulundu. Demokrasinin işlemesinin üretim konusunda olmazsa olmaz olduğunu belirterek, “Adalet ve hukukun gelişimi çok önemli. Bize “Ya özgürlük ya sefalet” dediklerinde özgürlüğe sıkı sıkı tutunmalıyız” dedi. Bulgaristan ile inovatif gelişim hususunda ortak çabalara sahip olduğumuzu belirten Işıklar, “Benzer heyecanlarımız var iş hayatında. İşbirliği yakınlık ve kolaylık imkanını değerlendirmeliyiz. Ortak değerlerimiz, kader birliğimiz var. Ortak geleceğimizi bunun üzerine temellendirebiliriz. Sağlanan refah ve zenginliği toplumumuza adil bir biçimde yayarak gelişimimizi sürdüreceğiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.
SİAD'da ve Hakan Kocabaş'a imkan sunduğu diyalog ve bilgi paylaşımı ile yapıcı üslubu için teşekkür eden Işıklar, “Üretime vizyon katan tecrübeleri hayatımıza dahil edelim. Kent ve kent çevresi tarım dünyanın en önemli gelecek sektörlerinden biz yerel yönetim olarak bunun üzerinde ısrarla çalışıyoruz. Ortak yönümüz ve gidecek yolumuz var” dedikten sonra Bulgaristan'ın Aytos, Velingrat ve Vırbitsa belediyeleri ile dostluk ilişkilerini de anarak komşu bağlarına verdikleri önemi belitti.

BAŞKONSOLOS SİAD ÜYELERİNİ ÜLKESİNDE YATIRIM VE İŞ YAPMAYA DAVET ETTİ
Toplantıda SİAD üyelerine seslenen Başkonsolos Angel Angelov Bulgaristan'daki yatırım ve tatil fırsatlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. “Silivrili sanayici ve iş adamları büyük bir potansiyel, bir kısmının bile Bulgaristan'ı görmesi ve yatırım fırsatlarını değerlendirmesi bizim için değer” dedi.
Bulgaristan'da yatırım ve iş koşullarını verilerle destekleyerek aktaran Angelov, “Bütün kolaylıklar sağlanıyor. Neden Bulgaristan'da yatırım ve iş yapalım derseniz çok yakın, komşuyuz. Dünya globalleşti ulaşım ürünün değeri ve piyasaya erişmesi için çok değerli. Bulgaristan'ın bu coğrafik imkanı var. AB'nin tam üyesi oldu bu kanaldan AB pazarıyla iş yapabiliyorsunuz, gümrüksüz direkt ulaşım imkanından yararlanabilirsiniz” diyerek sözlerini sürdürdü.
Bulgaristan'da yatırım yapanların AB hukuk değerleri, sabit dolar kuru, levanın değer kaybetmesi gibi avantajlara sahip olacağını belirten Başkonsolos, “Ülkemizin finansal kaynaklar çok sağlam. Finans yapısı güçlü ve düşük bütçe açığımız var. Bulgaristan'ın kurumlar vergisi %10'a düşürüldü. AB'de bu oran tek Bulgaristan'da var. En düşük işçilik maliyeti AB ülkeleri arasında Bulgaristan'da söz konusu; maaşlar 200-400 Euro arasında. Elektrik, su ve gaz giderleri çok uygun” tarzında veriler aktardı.

SARTEN'İ ÖRNEK GÖSTERDİ
Son yıllarda gelişim gösteren sektörler hususuna da değinen Angelov, “Dünyada lavanta üretiminde Bulgaristan ilk yerde. Ayçiçek üretiminde dünyada üçüncü. Büyük otomotiv markaları Bulgaristan'da üretime geçti. İş yapma konusunda uygunluk derecisinde dünyada 38. devlet teşviklerimiz de var” derken, Sarten Ambalaj ve Zeki Sarıbekir'e teşekkür ve tebrik etti. Bulgaristan'da iş yapan Türk firmaları adına en güzel örnek olarak gösterdi.
Tatil imkanlarında yazın Karadeniz, kışın kayak turizmi, yılın her döneminde kaplıcaların yanı sıra fizik tedavi imkanlarından söz eden Başkonsolos, Bulgaristan'ın sahip olduğu kültürel mirasın da görülmeye değer olduğunu vurguladı.

KOÇ, İSTİHBARATINÖNEMİNİ ANLATTI
Yaman Koç, toplantıda Dış Ticarette İstihbarat Kanalları konusunda bir sunum yaptı. Pazarların daralması, rekabetin küresel düzeye çıkması nedeniyle yerel kalarak sürdürülebilirliğin mümkün olmadığını belirten Koç, kârların düştüğünü, finansal gücün artık stratejik üstünlük yaratmadığını aktardı. Strateji, istihbarat, planlama ve özel kuvvetler ile hassas hedefler tespitinin gerekliliğine işaret etti ve “İnsan savaşta nelerle karşılaşıyorsa savaş için onları öğrenmelidir. Her şey çok basittir, fakat en basit şey zordur” dedi.


YENİ ÜYELER
Silivri SİAD'ın 2016 yılı ilk yeni üyeleri de toplantıda sertifikalarını aldı. Ailenin yeni mensupları şunlar: Tayfun Sığırtmaç/Rösler Kromas Makine San. ve Tic. Ltd. Şti, Burak Önder/Lüks Plastik İnş. San. Tic. Ltd. Şti, Seyhan Baysallı/Eren İletişim Gıda Tur. İth. İhr. Ltd. Şti, Uğur Onuklu/Uğur Kuyumculuk San. Tic. Ltd. Şti, Cenk Kocatüfek/İstanbul Gümüş Rafinerisi AŞ, Melih Altınay/Altınay İnş. Taah. Akaryakıt Gıda Tur. Oto. Eml. San. Ltd. Şti, Uğurcan Balı/Unomak Makine San Ve Tic. Ltd. Şti, Tahir Şahin/Formül Plastik ve Metal Sanayi A.Ş, Adil Salman/AS Beton Ve Beton Elm. Tic. Ve San. Ltd. Şti, Kenan Altun/Karizma Beşler Et Gıda San. Ve Tic. AŞ, Ersin Tari/Gold Kimya Ürün. Üret. Pazr. AŞ, M. Nezir Çiçek/Saadet Gıda Pazr. San. ve Tic. AŞ, Rıza Oturak/Servis Turizm İnş. Nak. ve Org. San. Tic. Ltd. Şti, Ömer Çokyaşar/Özyaşar Tel ve Galvanizleme San. AŞ. Sevginar UYGUN

YORUM YAP