Ferhan Tezcan

Rıza kime “çalım” attı?

1990'lı yılların başıydı. Mustafa Denizli Milli Takımın teknik direktörüydü. Türkiye İstanbul'da Doğu Almanya ile özel maç yapacaktı. O zaman Mustafa Denizli ile sağlam bir dostluğum vardı. Ali Sami Yen'deki maç öncesi Denizli ile konuştum. Rakip milli takıma ait tek bilgimiz yoktu.
Doğu Almanya ise Türkiye'ye bir gazeteci ile gelmişti. Onu da dünya kupalarından tanıyordum. Yaşı biraz büyük olan Magdeburg'lu Herr Schneıder'i aldığım gibi Kumkapı'ya götürdüm. Yedik içtik. O sırada elimde kâğıt kalem kim ne oynar, hangisi daha teknik, kim nereden gelir hepsini not ettim.
Onu oteline bıraktıktan sonra doğru milli takım kampına gittim. Mustafa Denizli hocaya bilgilerin hepsini verdim. Sonra da ertesi gün maça erken geldim. Milliyet'te çalışıyordum. Gazetem o zamanlar Türkiye'nin ikinci büyük yayın organıydı. Özel televizyonlar yeni başlıyordu. Star TV yeni kuruluyordu.
Soyunma odasına doğru giderken biri koşarak geldi ve Mustafa Denizli'nin beni çağırdığını söyledi. Odaya girdim ve hoca bana ''Adamına sorsana solaçık kim oynayacak?'' dedi. Herr Schneıder'den ''Vogel" yanıtı alınca hemen bizim milli takım odasına yöneldim.
Hoca ''Vogel'i” duyunca şöyle devam etti.
''En iyi adamları Vogel. O zaman Rıza'yı sağbek yerine koyayım. Bu oyuncuyu ancak Rıza durdurur'' dedi.
Rıza o gün ''muhteşem'' maçlarından birini daha oynadı ve milli takım maçı 3-1 kazandı.
Evet, o Beşiktaşlı Rıza 53 kez giydiği Milli formanın her zaman hakkını verdi. 1980 yılında genç takımdan (ki hocası Serpil Hamdi Tüzün'dür) A takımına yükseldiğinde tam 1996 yılına kadar Beşiktaş forması giyerek tam bir ''istikrar'' sembolü oldu.

SİVASSPOR İLE ZİRVEDE
Toplam aktif futbol hayatında 6 Türkiye ligi, 4 Türkiye süper ligi, 3 Türkiye kupası şampiyonluğu elde eden Rıza Beşiktaş'ta Daum ile başlattığı yardımcı hocalık serüveninden sonra Göztepe, Denizli, üç kez Rizespor, Ankaragücü, Beşiktaş, Ankaraspor, Eskişehirspor, Mersin, Konyaspor, Trabzonspor hocalıkları yapacak ''engin'' bir deneyim kazandı.
İkinci kez görev aldığı Sivasspor'dan şimdi inanılmaz başarıları kucaklıyor. Rıza efendiliği ve mütevazi duruşu ve kulüp başkanı Mecnun Odyakmaz ile inanılmaz bir uyum sağlıyor.
Denizlispor ve Eskişehirspor dönemindeki Avrupa kupalarına ulaşma hedefini Sivasspor'da da tekrarlayan Rıza Çalımbay doludizgin gidiyor. 2018'de sözleşme yaptığı Sivasspor ile sözleşmesi 2022-30 Haziran'da sona erecek.
Rıza'nın peşinde birçok kulüp var. Bunlardan biri de ''ilk göz ağrısı'' Beşiktaş. Daha Mayıs ayına beklerse o da özlediği Siyah-Beyazlı kulübe kavuşabilir. Rıza hemen hemen herkese ''çalım'' atarak Süper ligde daha öncede görev yaptığı yerlere koşuyor.

GALATASARAY'IN ÇÖPE ATTIKLARINA BAKIN
Galatasaray sezon başı gençleşme kararı ile elindeki oyuncuları Süper lige kiralık göndermişti. Kimler yoktu ki, Kaleci Okan Koçuk ''Ben oynamak istiyorum. Muslera'yı bekleyemem'' deyip ligin yeni takımı Giresunspor'un yolunu tutmuştu.
Emre Akbaba son yılların en büyük yıldızlarından biriydi. Ancak iki ağır sakatlık onu durdurmuştu. Şimdi kiralandığı Alanyaspor'da.
Yunus müthiş bir yetenek diye ortaya çıkmıştı. Galatasaray'da hep yedek kaldı. Doksan dakika forma yüzü görmedi.
Fatih Terim ne zaman sıkışsa Donk'u her yere koyardı. O da yeni sezonda Kasımpaşa'ya geri gönderildi.
Şimdi gelelim performanslarına;
Okan Trabzonspor maçında Bakesetas gibi bir ustanın üst üste attığı iki penaltıyı da kurtararak Türkiye'de gündem oldu. Galatasaray bu arada kalesini toparlayabilmek için harıl harıl kaleci arıyor.
Emre Akbaba gittiği Alanyaspor'da ''efsane'' haline geliyor. Hatayspor'a geçen hafta attığı üç golde de zeka, dinamizm ve çabukluk vardı. Galatasaray orta sahaya onun gibi birini bulamadı.
Galatasaray'ın Adana Demirspor'a yenildiği maçta iki golü de Yunus attı. Yunus şu anda takımın en iyisi. Başkan Murat Sancak onu bırakmak istemediği söylüyor ve Galatasaray ''heveslenmesin'' diyor.
Ya Donk. Geçen sezonun Galatasaray'ın bütün kahrını çeken oyuncusu bu sezon Kasımpaşa forması giyiyor. Eski takımına ''nefis' gol atan Donk'u Galatasaray hala arıyor.
Sizce bu kulüp ''çarşafı ' ne zaman toplayacak acaba?

YORUM YAP