Ferhan Tezcan

MHK'da neler oluyor? (2)

Geçtiğimiz hafta Merkez Hakem Kurulu kadrosu ilan edildiği zaman kurulun kadrosundan çok aldığı bir karar garibimize gitmişti.

Süper Ligin gözde hakemlerinden Bülent Yıldırım ile Süper ligin özellikle geçen sezonun son altı ayında faal olan Serkan Çınar'ın ani bir kararla hakemlikten atılmaları gündeme oturmuştu. Futbol Federasyonu ile Merkez Hakem kurulunu daha ''nefes almadan'' bu karara iten neydi? Fenerbahçe başkanı Ali Koç kongrede ''kokuşmuşluk'' derken neyi kastetmişti. Bu sorular kafamda gidip gelirken aklıma Süper Ligin eski hakemlerinden ve genç hakemlerin gelişmesinde önemli rol oynayan Argun Darıcı geldi.

Darıcı'ya buluşabilirmiyiz dediğimde ''hemen'' yanıtı aldım. Bakırköy'e gittim. Hocam gurme üstadı, ben de fena sayılmam. Beni Bakırköy'ün ''parlayan yıldızı'' Abdülkadir'e götürdü. Abdülkadir'de ne Abdülkadir. Bizim Beyoğlu'ndaki ''Hacı Abdullah'ın modeli. Ben St.Georg 'a (Avusturya Lisesi) giderken babam Koç Holding'deydi. Okul ile babam yakındı. Yaşım 12. Babam ile beraber ''Hacı Abulllah'a giderdik. O keyfi o zamandan almaya başlamıştım. Sonra bir gurme gibi İstanbul'da çalıştım. Çok güzel yemek yedik. Masada bir kuş sütü eksikti.

Sonra dershanesinin yolunu tuttuk. Dershane geleneksel ve herkesin müdavimi olduğu kıymetli bir yer . Hocam matematik hocası. Yani kafası iyi çalışan matematikçilerden. Kahvemiz gelmişti ki, ben dayanamayıp soruları sormaya başladım.

-Hocam MHK hiçbir açıklama yapmadan neden Türkiye'nin en gözde hakemlerinden Bülent Yıldırım ile eski kurulun şans verdiği Serkan Çınar'ı kapının önüne koydu.

Darıcı- Bülent Yıldırım özellikle son yıllarda birçok kader maçı yönetmiş bir hakemdir. Serkan Çınar'da son altı ayda Sabri Çelik kurulu ile şans bulmuştu. Atılmalarına gelince; Bariz bir neden yok. Süper Ligin son maçına kadar geldiklerine göre gerçekten bariz bir neden yok. Sezon sonuna doğru Çaykur Rizespor -Galatasaray maçında Serkan Çınar orta hakem, Bülent Yıldırım "VAR'' hakemiydi. Uzun uzatma dakikalarından sonra Galatasaray maçı aldı. Maç hakemin kronometresine göre oynandığına göre orada da bir sorun yoktu. Gelelim tartışılan penaltı kararına. TV görüntülerine göre ''yüzde elli" verilebilir'' bir penaltı olduğu konusunda da bir şüphe yoktu. Ama bütün bunlara rağmen kadro dışı bırakıldılar. Burdan anlaşılan o ki, Futbol Federasyonu da, Merkez Hakem Kurulu da peşin hükümle masaya oturmuşlardır. Sayın Ali Koç'un ''Kokuşmuşluk'' sözleri sadece bu iki hakemle mi ilgilidir? Yoksa Beşiktaş başkanı Fikret Orman'ın dediği gibi ''Bülent Yıldırım Galatasaray -Beşiktaş maçındaki yönetiminden dolayı” mı klasman düşürülmüştür.

FAVORI: ZORBAY KÜÇÜK
PLASE: TUGAY KAAN NUMANOĞLU
Argun Darıcı konuştukça açılıyor, ben de soru sormak için çaba harcıyordum. İlk sorumun yanıtı bende birçok konuyu şekillendirmişti. Hemen ikinci soruyu sordum

-Bu sezon hakemler arasında kim öne çıkar?
Darıcı- MHK bu yıl cesaretle görev verebilirse hakemler arasında birçok isim öne çıkar. Ama gençlerin yıldızı Adana bölgesinden gelen Zorbay Küçük olur. Zorbay'ı Tugay Kaan Numanoğulları, Bülent Birincioğlu ve Emre Malok takip eder. Aslında çok iyi genç hakemler var. Bu 43 üst düzey hakemini zorlayacak alt klasmandan da hakemler Süper lige gelecektir.

HAKEMLER KENDİLERİNİ BİTİRİYOR
-Türkiye'de daha fazla hakem yetişmez mi?
Darıcı- Merkez Hakem Komitesi sezon başı maçlarda ses çıkmasın diye eski hakemlere görev veriyor. Doğal olarak bazı sıkıntılar oluyor. Sesler fazla yükselmesin diye eski hakemleri vermeye devam ediyorlar. Sesler azaldıkça bu kez genç hakemler görev almaya başlıyor. Ancak bu genç hakemler yönettikleri maçlarda “ağabeylerini'' örnek almaya başlayınca gerçek hakemliklerini kaybediyorlar. Takımların bir kısmı memnun. Seyirci memnun. MHK'de az ses duyunca memnun oluyor. Ama hakemlik geri gidiyor. Anlatabildim mi acaba?

HAKEMLİKLERİ DÜŞÜK KİMLER
-Eski hakemler bu sezon ne yaparlar?
Darıcı- Hakemlik kabiliyet işidir. Hakemlerin içinde Cüneyt Çakır bir efsane. Fırat Aydınus her zaman güvenilir ve maçlardan alnının akıyla çıkmıştır. Suat Arslanboğa yıldızı parlayan bir hakemdir. Hüseyin Göçek ve Mete Kalkavan çok iyi eğitimli, insanlıkları mükemmel, fakat hakemlik kabiliyet derecesi düşük çocuklar. Arda Kardeşler yine gözde hakem olarak kalacaktır. Halil Umut Meler inişli çıkışlı hakemliğine devam edecektir. Eski bir atletizm hakemi olan Alper Ulusoy biraz futbol öğrense iyi olacaktır. Halis Özkahya bu kurulların kurtarıcı hakemidir. Ali Şansalan yine şans almayı sürdürecektir.
Özgür Yankaya ve Volkan Bayarslan hakemligin sonuna doğru geldiler. Daha fazla ilerlemeleri zor. Ümit Öztürk UEFA'dan görev aldı. Ama ligde maç yönetmez. Onu bitirirler. Yaşar Kemal Uğurlu ve Mustafa Öğretmenoğlu hem maçları hem de kendilerini idare edeceklerdir.

MERKEZ HAKEM KOMİTESİNDE SÜRPRİZ LİDER
-Argun hocam Merkez Hakem Komitesi'nde hakemlikten gelme kimse başkan olamaz mı?
Darıcı- Merkez Hakem Komitesi'nin içinde şu anda süper ligde etkisiz biri var. Ahmet Şahin. Şahin çok çalışkan ve bir yerlere yakın bir isim. Bu isme dikkat etmek lazım. Genç ve başarılı bu isim geldiği yoldan Merkez Hakem Kurulu başkanlığına kadar gidecektir. Bakalım ve görelim. Unutmayın ki, bu kurulun İstanbul'dan ''bir bileni var ''

(Devam edecektir)

YORUM YAP