Uğur Bakıcı

Kültürlerarası iletişim ve beden dili

Yurtdışına gittiğimiz zaman veya kendi ülkemizde farklı kültürlerden bireylerle bir araya geldiğimizde etkili iletişim kurmak önemlidir. Etkili iletişim ise iletişim esnasında, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı duygu ve düşüncelerle en net haliyle ve mümkün olan en kısa sürede iletmektir. Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasındaysa kelimelerden ziyade beden dili esastır.  Araştırmalara göre karşılıklı iletişim sırasında kullanılan kelimeler %10, ses tonu %30, beden dili ise %60 oranında etkilidir.

Göze hitap eden beden dili ise evrensel olmakla birlikte; karşı kültürün değer yargılarını bilmek ve iletişim sırasında kullandıkları beden dilinin vazgeçilmezi olan el işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmek karşı tarafla sağlıklı iletişim kurmak açısından önemlidir. Yanlış anlaşılmanın da önüne geçer.

OKAY (TAMAM) İŞARETİ:

Amerika, Avustralya, İngiltere ve Kanada'da tatmin, beğeni ve işler yolunda demektir. Kusursuz, mükemmel ve tamam gibi anlamlara gelir. Brezilya'ya gittiğinizde ise aynı hareketi ters çevirip yaparsanız karşı tarafa hakaret etmiş oluyorsunuz. Türkiye için de Brezilyadaki durum geçerli. Japonya seyahat ettiğinizde ise bu kültürdeki anlamı paradır. Fransa'ya yolunuz düştüğünüzdeyse ‘0-Sıfır' anlamına gelir.

BAŞPARMAK YUKARI:

Türkiye ve çoğu Avrupa ülkesinde beğenme anlamına gelen bu işaret bazı Arap ülkelerinde ve Batı Afrika'da ise ‘yürü git' anlamında kullanılıyor. Bu hareket Japonya'da ise erkek arkadaş demektir. İran'a yolunuz düşerse bu işareti sakın kullanmayın çünkü direkt olarak karşınızdakine hakaret etmiş sayılırsınız. Kullanan turist görürseniz de uyarmaktan çekinmeyin.

BOYNUZ PARMAKLARI İŞARETİ:

Ülkemizde rock ve metal dinleyicilerinin kullandığı bu işaret; Hinduizm ve Budizm'de kötülüğü kovmak için kullanılıyor. Akdeniz ülkelerinin çoğundaysa bu işaret boğa boynuzlarına benzetilmesi nedeniyle ‘boynuzlanıyorsun dostum!' demek için kullanılır.  Afrika'ya gittiğinizde birini lanetlemek isterseniz bu işaretle kendisine korku salabilirsiniz. Portekiz, İtalya, Brezilya, İspanya ve Kolombiya'da ise bu işaret ‘eşin seni aldatıyor' anlamına geliyor.

ÇAPRAZ PARMAKLAR:

Çapraz Parmak işaretinin dünya genelinde genel olarak kötülüğe karşı koruma sağladığına ve iyi şeyler için de şans getirdiğine inanılır. Bazen de beyaz yalanlar söylerken parmaklar arkada çaprazlanıp söylenecek olan yalan için evrenden af dilemek için kullanılır. Çünkü yalanla birlikte gelecek olan kötülüğe karşı koruma sağlanacağına da inanılır. Vietnam'da ise dayak yeme sebebi. Bu ülkede sakın kullanmayın!

BARIŞ (V) İŞARETİ:  

İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik devletler tarafından zafer işareti olarak kullanılmaya başlanan bu işaret; savaş sonrasında 1960'lı yıllarda özgürlüğün bireyin kendi içinde olduğunu savunan Hippiler tarafından sahiplenildi. Akabinde ‘Barış' anlamında kullanılmaya başlandı. İngiltere, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise kaba bir hareket olarak algılanıyor ve çoğunlukla da otoriteye başkaldırı için kullanılıyor.

PARMAK ŞIKLATMAK:

Türkler için göbek atmanın ayrılmaz bir parçası olan parmak şıklatmak çoğu batı ülkesinde dikkat çekmek ve karşı tarafa bir emri olduğunu ifade etmek için kullanılıyor.

Yukarıda bazılarına yer verebildiğim el işaretlerine benzer yüzlerce işaret mevcut. Farklı kültürlerden dostlarımızla sohbetimiz sırasında tüm sohbetin akışını değiştirebilecek sözlü iletişimin tamamlayıcısı olan bu el işaretlerin diğer ülkelerde/kültürlerde ne anlama geldiğini bilmek etkili ve sağlıklı iletişim açısından çok önemlidir.  Aksi durumdaysa yanlış anlaşılmaya yol açar.

YORUM YAP