Duygu Yalçın

Kasko nedir?

Kasko sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlamaktır. Sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması vb. durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılır. Amacı sigorta ettirene ait motorlu aracın uğrayacağı zararları tazmin etmektir. Geçen hafta trafik sigortasının ne olduğunu hangi durumlarda neleri kapsadığını görmüştük. Trafik sigortası her araç sahibinin yaptırmakla yükümlü olduğunu ve isteye bağlı olmadığını anlamıştık.
Peki kasko zorunlu mu yoksa isteğe mi bağlı derseniz? Kasko trafik sigortası gibi zorunlu kılınmamış isteğe bağlı bir ürün paketidir. Kasko zorunlu kılınmadığı için bizler trafik sigortamızı kestirirken acaba kaskoda yaptırsam mı deyip ikilem içerisinde kalıyoruz. Trafikte günden güne araç sayıları artıyor ve bununla beraber kaza oranlarında da günden güne artış gösteriyor. Trafiğe çıktığınızda kazaya karışmanız durumunda sürücü olarak siz kusurlu olsanız dahi, kasko kendi aracınızdaki zararı karşılar. Karşı tarafa verdiğimiz hasar da trafik sigortasından karşılanır. Kazaya karıştığınız da eğer kusurluysanız trafik sigortanız devreye girer ve belli limitler dahilinde (39.000tl) karşı tarafa ödeme yapar. Trafik sigortasının ödeme yaptığı halde teminat limitlerini aşan durumunda ise kaskonuz mevcutsa devreye girip ödemenizi gerçekleştirir eğer kaskonuz yoksa diğer kalan limiti cebinizden ödemek zorunda kalırsınız. Kaskonun asıl amacı ise sigortalının kendi aracına yönelik olan hasarı karşılamaktır. Kasko sadece trafik kazalarında size destek olmakla kalmaz aracınızı doğal afetler, yanma, çalınma, hırsızlık, pert olma, terör ve hatta trafiğinizin tüm limitlerinizi kullandığınız durumlarda ihtiyari mali mesuliyet teminatı ile size büyük bir destek olmaktadır.
Yani; trafik sigortası karşı tarafı ve üçüncü kişileri korurken, kasko sigortası aracınızı ve bütçenizi güvence altına alır. Kaza ve hasar durumlarında kasko sayesinde büyük maliyetlere katlanmak zorunda kalmazsınız.
KASKO NEDEN GEREKLİ?
Kasko sigortası aracın yanması, çalınması ya da kaza sonucu oluşabilecek herhangi bir durumda sizi güvence altına alır. Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili fark da işte burada başlıyor. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, sizin aracınızın hasarını ödemez. Aracınıza park halindeyken bile biri gelip çarpıp kaçsa ya da aracınıza zarar verse kasko bunu karşılar. İlla ki trafikte olmanız da gerekmez. Deprem, sel felaketi, fırtına gibi doğal afetlerden kaynaklanan hasarlarınız da kaskonuz kapsamında karşılanır. Yine terör olaylarından kaynaklanabilecek durumlara karşı da ek teminatla güvence sağlayabilirsiniz. Aracınızın teknik arızadan dolayı bozulması ve yolda kalması halinde çekici ve kurtarıcı hizmetleri de size ücretsiz olarak kaskonuz tarafından sunulur. Kasko konusunda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kaskonuzu yaptırırken size sağladığı limitlere dikkat etmeniz. Çekici hizmeti olarak size 100-200 TL sağlayan kasko sizin için uygun olmaz. Olası bir kaza halinde meydana gelen yaralamalarda hem sizi hem de sizinle beraber aracınızda yolculuk eden diğer yolcuların hastane masraflarını karşılar. Anlaşmalı olan özel hastanelerde hem ayakta hem de yatarak tedavi sürecine dahil ne gerekirse kaskonuz karşılar. Ayrıca olası bir kaza halinde kaskonuzdan yararlanabilmeniz için alkol kullanmamış olmanız şarttır. Eğer alkollü araç kullanıp da kazaya karışırsanız kaskonuz hiç bir masrafınızı karşılamaz.
KASKO ÇEŞİTLERİ NELER?
2013 yılında yürürlüğe giren kasko yasası ile kasko sigortası 4 çeşide ayrıldı. Kasko çeşitleri, farklı teminatlar içerir. Bu nedenle poliçe teminatlarını inceleyerek size en uygun araç kasko ürününü seçebilirsiniz.
• DAR KASKO • KASKO • GENİŞLETİLMİŞ KASKO • TAM KASKO
DAR KASKO : Kasko çeşitlerine göre bütçeye daha uygundur ve ana teminatların bir kısmını içerir belli teminatları içine alır.
KASKO: Ana teminatların tamamını kapsar.
GENİŞLETİLMİŞ KASKO: Ana teminatların hepsini içine alır ve biraz daha fazla ödeyerek ek teminatları poliçenize ekletebilirsiniz. En çok tercih edilen kasko türlerinden biridir.
TAM KASKO :Ana teminatların hepsinin yer aldığı ve ek teminatların hepsi ekletilerek kapsamı genişletilebilen kasko çeşididir. En yüksek prim tutarlı üründür. Kasko çeşitlerimizden bahsederken ana teminatlar ile ek teminatları vurguladık. Peki kaskolardaki ana teminatlar ile ek teminatlar nelerdir?
Kasko Ana Teminatları:
• Çarpma: Aracınız seyir halindeyken ya da park halinde başka bir araç tarafından hasar alırsa kaskonuz bu hasarı karşılar.
• Çarpışma: Kaza esnasında çarpışma sonucu hasar alan aracınızın masrafları kasko sigortası tarafından teminat altına alınır.
• Çalınma: Aracınızın çalınması sonucu oluşan maddi kayıplarınızı karşılar.
• Yanma: Aracınızın yanarak hasar alması durumunda hasarınız kaskonuz tarafından ödenir.
Kasko Ek Teminatları:
• Deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler teminatı
• Grev, halk hareketleri, terör teminatı
• Kemirgen hayvanların verdiği zararlar teminatı
• Ferdi Kaza Teminatı: Çarpma ya da çarpışma gibi durumlarda araç içerisinde bulunan herkesi güvenceye alan teminattır. Ölüm durumunda araç sahibi ya da yolcuların yakınlarına, sakatlık durumunda ise kendilerine tazminat ödenir.
• İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı: Yaşanan hasarın trafik sigortası limitlerini aşması halinde kasko poliçeniz ihtiyari mali sorumluluk teminatı ile genişletildiyse devreye girer ve ödeme yapar. İhtiyari Mali Mesuliyet teminatıyla teminat altına alınan, 3. şahısların özellikle maddi, bedensel ve manevi zararlarıdır. Örneğin trafik sigortası teminat limitinin 390.000 TL olduğu bir taşıt türüyle kaza yapan bir sürücü, tespit ve yasal süreç sonucunda 450.000 TL tazminatla yükümlü tutulduğunda, trafik sigortası teminat limitini aşan 60.000 TL'lik ödeme kaskoyu poliçesini yazan sigorta şirketi tarafından ödenir. Poliçeniz bu teminatı içermiyor ise geri kalan zararın karşılanması cebinizden olacaktır.
• Hukuksal Koruma Teminatı: Kasko sahibinin karşılaşacağı yargı süreçlerinin gerek sulh yoluyla çözümünde gerekse mahkeme ve avukatlık gibi diğer masraflarında sorumlu olduğu için poliçesinde belli limitler dahilinde belirtilmiş şekilde sigorta şirketi tarafından karşılanır.
• İkame Araç Teminatı: Aracınızın kaza veya arıza sonucu serviste kalacağı sürede kasko poliçesinde belirtilmiş olan onarım süresini aşılması halinde, geçici süre ile sigorta şirketi tarafından sigortalıya temin edilen araçtır. İkame aracın belli limit dahili sigortalı tarafından tercihe bağlı şekilde belirlenebilir.
• Kilit Sistemi Teminatı: Araç çalınmaya teşebbüs edilmesi durumunda kilit sisteminde oluşabilecek hasarları güvence altına alır. Bu teminata ek olarak “anahtar kaybı teminatı” da çalınma dışında bir sebeple anahtarın kaybolması durumunda yenisiyle değiştirilmesi hizmeti sunar.
• Yanlış Akaryakıt Teminatı: Benzinli araca yanlışlıkla dizel doldurulması ya da dizel bir araca benzin yakıt doldurulması anlamına geliyor. Euro dizel yakıt doldurulması gereken bir araca dizel yakıt doldurulması da yanlış akaryakıt kapsamına giriyor. Bu tip durumlar yaşandığında kasko poliçeniz belli limitler dahilinde aracınızın hasar durumunu karşılar.
• Mini Onarım Teminatı: Poliçe dönemi içerisinde belirli bazı hasarların ücretsiz olarak giderilmesini baz alan bir teminattır.
Kasko poliçemizdeki ana ve ek teminatlara değindikten sonra kaskonuzun fiyatlarının nasıl belirlendiğine bir bakalım.
KASKO SİGORTASI FİYATLARI NASIL BELİRLENİR?
Teminatlar: Yukarda belirttiğimiz gibi ana teminatlar ile ek teminatlar poliçenize eklenmesi veya eksiltilmesi, azaltılması durumunda kasko fiyat oranlarında ciddi değişim yapacaktır.
Araç Yaşı Marka ve Modeli: Araç yaşı, markası ve modeli de fiyat belirlenmesinde etkendir. Aracın eski ya da yeni olması, markası, modeli, kullanım amacı, aksesuarları (klima, navigasyon vb) ve bunların kapsam dahilinde olup olmaması belirleyicidir.
Hasarsızlık İndirimi: Sigorta dönemi içinde hasar tazminatı almayan sigortalıya, her yıl için değişen oranlarda hasarsızlık indirimi uygulanır.
Ruhsat Sahibi Bilgileri: Ruhsat sahibinin yaşı, mesleği, araç kullanım amacı, yaşadığı şehir de risk faktörlerini etkilediğinden fiyat belirlemesinde önemli rol oynamaktadır.
Bu hafta kasko ile ilgili belli başlı konulara değinmeye çalıştım. Şu bilinmelidir ki trafik sigortası ülkemizce vatandaşlarımıza nasıl zorunlu kılınıyorsa kaskoda çok daha fazla öneme sahip olup trafik sigortası gibi zorunlu kılınmalıdır. Bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmayın zorunlu trafik sigortanız karşı tarafa verdiğiniz hasarı karşılarken kaskonuz kendi aracınızın hasarlarını ve pert durumdaki hallerini ve yukarıda belirtiğim diğer zararları karşılamaktadır. Siz siz olun kasko poliçenizi kestirirken mutlaka teminat limitleri hakkına bilgi alın ve kaskomu bu sene ucuza çıkardım deyip boş kasko ile karşı karşıya kalmayın.
Poliçeleriniz hakkında detaylı bilgi almak için veya 22 şirketimizden uygun teklifler almak için sizleri ÖzserNEO Sigorta Silivri Çarşı Şubemize bekleriz. İletişim: 05060557013

YORUM YAP