Hüseyin Kuru

İnşaat sektöründe yeni bir dönem başladı...

Geçen hafta Emlak Konut GYO, Konutder ve GYODER tarafından başlatılan ve toplam da 30 proje ve 15 bin bağımsız bölümün satışını içeren ve 1 Şubat 2017 tarihinden itibaren geçerli yeni bir kampanya başlatıldı.
Buna göre güncel konut finansmanı kredi oranlarından daha düşük oranlarda ve 240 aya kadar vadeli bu kampanya ile Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen bir uygulamayla ev sahibi olmak isteyen kesimlere yönelik ciddi bir heyecan yarattıldı.

***
Emlak Konut GYO bünyesindeki bulunan toplam 30 proje ve 15 bin bağımsız bölümü içeren bu kampanyada, aylık 0,75 ile 0,85 faiz oranlarıyla 240 aya kadar taksit imkanı ile ev sahibi olmak mümkün.
Buna göre şu anda geçerli olan konut finansman faizleri 120 ay vade de aylık %0,90 mertebelerinde seyrederken bu oran 120 vade de aylık %0,75'lere çekildi.
Uzmanların yaptığı hesaplamalar göre 10 yıl kredi kullanan müşteri ile 20 yıl kredi kullanan müşteri arasındaki farkın aylık sadece 200 TL olduğu ancak kullanıcıların 10 yıl daha fazla kredi kullanmak zorunda kalarak daha fazla faiz yükü altında kalacaklarını belirtiliyor.
Kısacası, vade sayısı artıp faiz düşünce katılımın artacağını ve bunun konut fiyatını artıran bir etki doğuracağını da uzmanlar ifade ediyor.
Öte yandan, kampanyanın konut sektörünü hareketlendireceğini söyleyen uzmanlar, normal koşullarda bankaların 100.000 TL krediye, 240 ay vade için aylık %1,10 faizle 1.250 TL aylık ödeme imkanı sunduğunu, kampanya ile ise 240 ay vade de %0,75 faizle 900 TL dolayında aylık ödeme avantajı sağlandığını kaydediyor.
240 ay vade ile konut kampanyasının özellikle metrekare birim fiyatı 2.500-3.500 TL bandında olan konutlar için uygun olduğunu söylüyor.

***
Buna göre kampanyaya dahil edilen anlaşmalı şirketlerin satışlarını hızlandırmak, finansal döngülerini iyileştirme, piyasaları rahatlama adına bir çalışma içine girildi.. kanaatim o dur ki bu kampanya başarılı olur ve inşaat sektörüne de emsal teşkil eder.
Yani 20 yıl vadeli konut kredileri sadece Emlak Konut portföyünde ki şirketler için geçerli de diğer şirketlerin bu jargondan neden istifade edemiyor, işte bu durum hem kamuoyunda hem de sektörde sorgulanacaktır.
İş sadece inşaat sektörü ile bitmiyor ki, bu işten etkilenecek sektör sayısı neredeyse 280 sektör içinde geçerlidir.
Tabiatıyla inşaat sektörü başta olmak üzere tüm STK larda bu konu da merkezi hükümete şimdiden baskılara başladı bile.
Tabi burada sorgulanması gereken çok konu da var; sadece satış ve kredilendirme değil tabi ki!

***
Merkezi hükümet 4 yeni düzenlemeye gitti buna göre:
1- KDV indirimi: kdv oranları konusunda inşaat sektöründe yapılacak satışları ilgilendiren yeni bir düzenlemeye gidildi.
Buna göre vergisel satış oranlarında –yerel bazda arsa belediye rayiç değeri üzerinden 1.000 TL/m2 ye kadar olan konutlarda KDV oranı %1 olarak açıklandı.. arsa maliyetleri 1.000 TL/m2 ile 2.000-TL/m2 arasında olan konutlarda ise KDV oranı %8 olarak-yeniden düzenlendi.
1 Ocak 2017'den itibaren yapı ruhsatını alan konutlarda KDV, rayiç değeri bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 1.. 2 bin liraya kadar olan arsalar için yüzde 8.. 2 bin lira ve üzeri için yüzde 18 oldu.
Bu oranlar eski uygulamada 500 liraya kadar olan arsalarda yüzde 1, bin liraya kadar olan arsalarda yüzde 8 ve bin lira üzerinde yüzde 18 KDV olarak uygulanıyordu.
Böylece özellikle yüzde 8 KDV'ye dahil olan arsaların kapsamı genişletilmiş oldu. Bu da, tüketicinin satın alacağı ev bedeline direkt olarak yansıyan KDV bedelinin yüzde 10 daha ucuz olacağı anlamına geliyor.
Bu fiyat aralığındaki arsalar ise özellikle orta gelirli için üretilen konutlar için tercih ediliyor.
Sektör temsilcileri, KDV indiriminin yeni konut üretimini de tetikleyeceğini dile getirdi.

***
2- Damga vergisi: bakanlar Kurulu kararıyla kat karşılığı sözleşmeler ve satış sözleşmelerinde damga vergisi sıfırlandı.
Bu vergi, düzenlemeden önce binde 9.48 olarak uygulanıyordu.
Damga vergisi indirimi de direkt olarak tüketiciye yansıyacak.

***
3- KDV iadesi: İnşaat sektöründe indirimli orana tabi işlemlerde normalde nakit iadeleri bir sonraki yıl yapılırken, konut teslimi yapan firmalar Ocak 2017 itibarıyla artık KDV nakit iadelerini ertesi yıl beklemeden aylık olarak alabilecekler.

***
4- İndirim süresi uzadı: Yeni düzenlemelerle inşaat sektöründe başlayan canlılık güçlenecek. Daha önce başlatılan ve mart ayında sona erecek, 150 metrekareden büyük konutların KDV'sini yüzde 18'den 8'e indiren düzenleme de eylül ayına kadar uzatıldı.

***
İnşaat sektörü yeni bir döneme giriyor. Son bir yıldır dövizde yaşanan artışların maliyetlere yansımaması ve yapılan yeni düzenlemelerle konut fiyatlarının güncel durumu dikkate alındığında yatırım veya yaşam amaçlı gayrimenkul almanızı tavsiye ediyorum.
İyi haftalar..

YORUM YAP