Ferhan Tezcan

Hoşgeldin Ali Koç

1948 yılıydı. Babam Sultanahmet'deki  Yüksek Ticaret Üniversitesini  bitirmiş ve Koç grubuna  girmişti. O zamanlar atılım için yerinde duramayan bir Vehbi Koç ve etrafındaki değerli azınlıklar vardı. Babam  onlardan küçüktü.  Sonra  1953 yılında Arçelik'i iki yıl sonrada Beko'yu kurmuşlardı .

Babam bir ara İstinye'de bulunan kibrit fabrıkasının toparlanması için oranın başına  gönderilmişti.

1967 yılında ben St. Georg (Avusturya  Lısesine) girdiğim zaman Beyoğlu'nda bulunan Beko  mağazasında yanına giderdim. Ya da babam okula birini gönderir beni aldırırdı .

Mustafa Koç benden beş yaş küçüktü, O da Avusturya Lisesini kazanmış ve okula gelmişti. Ama   ortaokuldan sonra İsviçre'ye gitti. Sıra arkadaşım iş adamı 'Cem Boyner'de fark dersleri vererek Avusturya Lisesinden Robert Koleji'n yolunu tutmuştu .

En küçük Ali Koç ise Anadoluhisari'nda büyümüştü. Kalecilik bile yapmıştı. Babası Rahmi Koç  çocuklarını  Fenerbahçe'li yapan kişinin evin vefakar garsonu olduğunu söyler. Oysa Ali Koç'u sıkı  Fenerbahçe'li yapan kişi yılların şirket şöförü rahmetli  ''Kırkyalan'' Orhan'dı.

Orhan abi Ali'yi her okul çıkışı alır eve götürürdü. Bir süre sonra kendisi iyi bir Beşiktaş'lı olmasına   rağmen arabanın yolu Dereağzı tesislerine çevrilmişti. Artık okul çıkışı Ali ve Orhan abi doğru  Kalamış'da soluğu alıyorlardı.

Rahmetli Mustafa Koç'da  sağlam bir Fenerbahçe'liydi. Ama Ali kadar değildi. Küçüklüğünden beri  Alı'nin tek derdi kulübe  başkan olmaktı. Ancak  rahmetli Vehbi Koç aileye bunu yasaklamıştı . Fakat  kulüplere yardım edilebilir ve destek olunabilirdi. Nitekim 1970'li yıllarda mali yönden çöküş  içine   giren Beşiktaş'a Rahmi Koç çok yardım etmişti. Ancak  Vehbi  Bey vefat edince Ali Koç kimseyi  dinlemedi  ve Fenerbahçe  yönetimine girdi. Ardından da başkan oldu .

Çok yıpratıcı bir üç yıl geçti. Ali para veriyor, atılım yapıyor ancak bir türlü istediği şampiyonluk  gelmiyordu. Bir kere yönetimi iş dünyası için çok kuvvetli ancak futbol dünyası için çok  zayıftı. İçinde  Burham Karaçam gibi, Erol Bilecik gibi 'duayenler' vardı. Ama futbolla ilgileri yoktu.

Ali Koç şimdi yeni bir yönetim kuruyor. İçinde Hamdi  Akın'da var.  Çok akıllı bir transfer. Futboldan  anlıyor. Uyumlu ve kibar. Medya ile arası iyi.Bir de Ruşen Çetin. O da 1907 Derneği'nin kurucusu. Galatasaray'a sürekli  hakaret eden Metin Sipahioğlu kalıyor. Yani Ali Koç gerideki üç yılı silip işe   yeniden başlıyor. Biz de ona bu yeni başlangıç için ''Hoşgeldin'' diyoruz.

 

GALATASARAY'DA  BÜYÜK KAVGA

Geçtiğimiz günlerde İnan Kıraç'ın önerisiyle Ünal Aysal kısa bir süreliğine Türkiye'ye geldi  'Les Ottomans' otelinde bir toplantı düzenledi. Toplantıya Burak Elmas , Eşref Hamamcıoğlu , İbrahim  Özdemir, Işın Çelebi katıldı. Metin Öztürk affını istedi. Konu Mustafa Cengiz'di.

Toplantıya katılanlar bir daha Cengiz tarzı bir yönetim istemedıklerini ve başkandan kurtulmanın Galatasaray'a  ''ferahlık'' getireceği konusunda  anlaştılar. Ancak anlaşamadıları konularda sesler  yükselince Burak Elmas bazı adayları birleştirme konusuna da karşı çıkıp toplantıyı terk etti.

Toplantı çok uzun sürmedi ve bitti. Ancak İnan Kıraç'ın Galatasaray'ın başkanlığı konusunda henüz  bir   karara varmadığı kesin. Hala Kıraç'ın izinden gidilir mi? Onu  bilemiyoruz.

Gelelim Galatasaray futbol takımının durumuna. 12  futbolcunun sözleşmeleri sona  erdi. İçin de   Emre Akbaba ve Donk gibi futbolcular var. Villareal'in Avrupa Ligini kazanmasıyla kupa Galatasaray'ın  başına düştü. Sezonu 12 Haziran'da açmaları gerekecek. O yüzden  sözleşmesi tek süren Amerika'lı  hoca çağrıldı. 31 Mayıs'dan sonra takımın hocasıda  yok. Eski başkan Hasan Şaş'ı çağırmış. Ne karşılık  aldığını bilmiyoruz.

Ancak bildiğimiz bir şey var ki o da başkan Mustafa Cengiz 'in Galatasaray'ın başında kalma ısrarı hırs insanlar  için iyi bir şeydir. Herkes daha doğrusu hırsı ile bir yerlere  gelebilir. Ancak  konu 'ihtiras' a dönerse  o insanın  hem kendine hem de başkasına zarar verebilir. O yüzden başkan bu hırs ve  ihtıras   çengelinden biran önce  kurtulmalı. Biz de kendisine acil şifalar diliyoruz.

YORUM YAP