“Her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum”

“Her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum”

13.05.2020 10:14:20

SİAD & Küpe FM işbirliği ile gerçekleşen İş Dünyası programının konuğu olan Greenmer Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Tuğla, sektördeki yolculuğunu paylaştı, durum değerlendirmesinde bulundu ve pozitif bakış açısıyla “Her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum” mesajını verdi.

SİAD & Küpe FM işbirliği ile gerçekleşen İş Dünyası programının 12 Mayıs 2020 tarihli konuğu Greenmer Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Tuğla oldu.
Koronavirüs Salgını sebebiyle telefon bağlantısıyla gerçekleştirilen yayında Turhan Alyakut'un sorularını yanıtlayan Tuğla, firmasını ve üretim alanını tanıttı, Ar-Ge'nin önemine değindi, pandeminin etkilerini değerlendirdi ve sektörüne ilişkin umudunu paylaştı.

Turhan ALYAKUT: İş alanını konuşacağız ama kişisel olarak nasıl etkilendiğiniz, nasıl zaman geçirdiğinizi, neler yaptığınızı sormak istiyorum.
Seçkin TUĞLA: Pandemi, dünyayı ve bizi etkiledi. Çok olumsuz yönleri var ama biz daha güzel şeylere odaklanarak, ailemize daha fazla vakit ayırarak, mutfakta daha fazla zaman geçirerek bu süreci geçirmeye çalışıyoruz. Biraz daha pozitif taraftan bakmaya çalışıyorum.

Turhan ALYAKUT: Bildiğim kadarıyla siz SİAD'ın en genç üyesisiniz.

Seçkin TUĞLA: En genci olduğumu düşünüyorum. 35 Yaşındayım.

GREENMER PLASTİK
SERÜVENİ NASIL BAŞLADI?
Turhan ALYAKUT: Genç yaşta
iş dünyasına atıldınız. Greenmer Plastik firmasını kurdunuz. Markanın doğuş serüvenini, bu fikrin ortaya nasıl çıktığını
öğrenebilir miyiz?
Seçkin TUĞLA: Uzun yıllardır Silivri'deyim. Kablo Tek firmasında 10 yıl çalıştım. 15 Yıla yakın da plastik sektöründeki tecrübeden sonra Türkiye'de çok fazla bulunmayan ürünleri nasıl üretebilirim düşüncesi ve sanayici bir aileden gelmenin verdiği artıyla bu işi düşündüm. Lisans yaparken Pazarlama Dersinde hocalarla sohbet ederken, ‘Aslında bu iş olur, marka çok önemli' derken “Greenmer Plastik” adı orada geldi. Türkiye'de üretimi olmayan, özellikle kablo sektörü için ürünleri üretmek için 2015 yılında kurduğum bir şirket. Greenmer Plastik serüveni böyle başladı. Çok şükür o günlerden bu günlere hızlı bir şekilde devam ediyoruz.

“TÜRKİYE'DE TEK FİRMAYIZ”
Turhan ALYAKUT: Siz neler üretiyor ve nerelere satış yapıyorsunuz?
Seçkin TUĞLA: Kablo üreticilerine nitelikli plastik üretiyoruz. Değerli gaz içermeyen, aleve dayanıklı, duman yoğunluğu olmayan ürünlerin üretimini yapan pozisyondayız. Nitelikli olarak bunu yapan Türkiye'de tek firmayız. Aynı zamanda dünyada 3-4 tane üreticisi olan bir iş. Nitelikli yüksek teknoloji plastikleri üreten Türkiye'deki tek firmayız. Bu da hem işimizi sevdiğimiz, hem de Ar-Ge'ye önem verdiğimizden oldu diyebilirim.

“AR-GE ÇOK KIYMETLİ”
Turhan ALYAKUT: Daha önce başka bir firmada uzun yıllar Ar-Ge bölümünün başında çalıştınız. Dolayısıyla kendi şirketinizde de Ar-Ge'ye önem veriyorsunuz.
Bu konuyla ilgili çalışma ve yatırımlarınız neler?
Seçkin TUĞLA: Ar-Ge'ye çok önem veriyoruz. Hem Ar-Ge'ci kültürden geliyorum. Ar-Ge şirketimiz, toplumumuz ve ülkemiz için çok önemli. Zaten Greenmer'i hem KOSGEB'den, hem TÜBİTAK'tan teşvik alarak kurduk. Ar-Ge projelendirmeyle birlikte hem bu ürünleri üretme kapasitesi elde ettik, hem makine yatırımları yapabildik, nitelikli mühendisler de bünyemize katarak daha da Ar-Ge geliştirme imkânı bulduk. Bunun sayesinde dünyada nitelikli sayılabilecek plastikleri Türkiye'de yerli imkânlarla Silivri'mizde üretimini yapar duruma geldik. Yine Ar-Ge, TÜBİTAK ve KOSGEB ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını sağlayacak şekilde laboratuvar yatırımlarımızı yapmış bulunuyoruz. O yüzden Ar-Ge çok kıymetli.

“RAKİPLERİMİZE GÖRE DAHA
İYİ OLACAĞIMIZA İNANIYORUM”
Turhan ALYAKUT: Markanızın yurt içi ve yurt dışındaki durumu nedir?
Bu sektörde hizmet veren rakiplerinizle ilgili durum nedir?
Seçkin TUĞLA: Marka gücü gerçekten çok önemli, o yüzden ben de şirketimi kurarken öncelikle marka ismini tescil ettirmiştim. İsminin yabancı seçilmesi, markalaşarak bu gücün Türkiye'de ve dünyada kullanılabilir olması stratejisiyle marka ismini seçmiştik. Şu an markamıza güven duyulan, Türkiye'de bu üretilebiliyor diyen çok sayıda büyük müşterimiz mevcut. Türkiye'de çok rakibimiz olduğunu düşünmüyor ve görmüyorum. Avrupa'da rakiplerimiz var. En büyük rakiplerimiz İtalya, Almanya, İspanya'ydı. Pandemiyle birlikte firmamıza güven daha çok arttı. Neyse ki ülkemiz bu süreci daha iyi yönetti. Pandemiden sonra rakiplerimize göre daha da iyi olacağımıza inanıyorum.

“HER ŞEYİN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Turhan ALYAKUT: Kur hareketleri, ÖTV, dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeler, bölgemiz ve ülkemizdeki gelişmeler derken dünya pandemiyle baş başa kaldı. Sektörünüz bu durumdan nasıl etkilendi? Bu süreci atlatmak için bir stratejiniz var mı?
Seçkin TUĞLA: Kablo ve plastikle çalışan sektörler, neyse ki daha az etkilendi. Hem kablo üreticilerimiz, hem biz durmadan üretime devam ediyoruz. Maalesef müşterilerimizin birçoğu Avrupa'da olduğu için, üretimler orada %50'ye varan şekilde azaldı. Bizim için bir avantaj söz konusuydu. Mart ayında yüzde 50 bizde de düşüş yaşansa da, Mayıs ayıyla birlikte siparişlerle birlikte üretimimiz yukarıya doğru gitmeye başladı. Müşterilerimizi tekrar gözden geçiriyoruz. Müşteri çeşitlenmesi yapıyoruz. Her şeyin daha iyi olacağını düşünüyorum.

“AYNI SEVİYEDE DEVAM EDEN BİR DÖVİZ KURU GÖRMEYİ ARZU EDİYORUZ”
Turhan ALYAKUT: Avro ve dolar paritesindeki gelişmeler sizin ihracatınızı nasıl etkiliyor?
Seçkin TUĞLA: Yüksek dövizden kaynaklı işletme maliyetlerindeki artış belli sıkıntılar yaratabilir. Biz yüksek teknoloji ve az enerjiyle üretim yaptığımız için daha az etkileniyoruz. Çok şükür döviz borcumuz yok. O yüzden yüksek kur göreceli olarak avantaj olmasıyla birlikte, bizim vatandaşımız için ve tüm sektörler için dalgalanma her zaman bir risk oluşturuyor. O yüzden aynı seviyeden devam eden bir döviz kuru görmeyi arzu ediyoruz.

“YÜKSEK TEKNOLOJİ VE NİTELİKLİ ÜRÜNLER ÜRETEREK YÜKSEK KÂRLILIKLA BÜYÜMEK STRATEJİMİZ OLMUŞTU”
Turhan ALYAKUT: Pazarlama ve satış stratejik planlarınızı oluştururken odağınızdaki öncelik nedir, kâr, cirosal büyüme mi pazar payı mı?
Seçkin TUĞLA: Pandemiden sonra yüksek pazar payları, yüksek cirolarla büyümenin çok eski ve klasik bir strateji olduğunu düşünüyorum. Rekabetin bu kadar yoğun olduğu gününüzde ve dünyada yüksek teknoloji ve nitelikli ürünler üreterek yüksek kârlılıkla büyümek stratejimiz olmuştu. Pandemiyle birlikte bunun daha doğru bir strateji olduğunu hem görüyor hem düşünüyorum.

“SIFIRA YAKIN BİR ATIKLA ÜRETİM YAPIYORUZ”
Turhan ALYAKUT: Dönüştürülebilir ve doğayı koruyucu önlem ve yöntemleriniz neler?
Seçkin TUĞLA: Doğayı seviyor ve önemsiyoruz. Greenmer ismini oluştururken zaten doğa dostu olsun diye seçtiğimiz markamız bunları barındırıyor. Aynı zamanda doğa dostu olan, zehirli gaz içermeyen, yangın anında sönen ürünlerin üretimine öncelik veriyoruz. Üretimimizde doğaya hiçbir şekilde zarar vermiyor ve atık bırakmıyoruz. Çok fazla su kaynağı tüketmiyoruz. Firelerimizi doğaya çöpe atmaktansa daha az nitelikli sektörlere vererek veya satarak neredeyse sıfıra yakın bir atıkla birlikte üretim yapıyoruz.

Turhan ALYAKUT: Son sözlerinizi alalım…
Seçkin TUĞLA: Bu keyifli sohbet için öncelikle size çok teşekkür ediyorum. Bu buluşmaya vesile olan Dilek Sırdaş hanımefendiye, Silivri SİAD Başkanımız Hakan Kocabaş ve tüm SİAD ailesine teşekkür ediyorum.
Pandemiden etkilenenlere geçmiş olsun diliyor, inşallah tüm dünyada güzel ve güneşli günlere ulaşacağımızı umuyorum.

Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP