Anatolia

Hayaller…

Hayal gücü olmasaydı, beynimiz yazıyı bulamaz, tekerliği kullanamaz, milyonlarca insanı ortak bir paydada buluşturamazdı. Düşünün ki taşı yontup vahşi hayvanları avlamakta bir hayalin sonucudur. Hayal etmek bizim en insani özelliğimizdir.
Benim bilinçli hayallerim 27 yaşlarımı geçtikten sonra başlamıştır (ben buna geç aydınlanma çağı diyorum, hiç gelmeyebilirdi de, bir çok insanda olduğu gibi).
İlk "hayallerim var" kelimesini ebeveynlerime kurduğum vakit yıkılmışlar, suratları asılmış, “Şimdi bu nereden çıktı? Sen bunu nerden icat ettin?” gibi bir ifade ile karşılık vermişlerdi. Çünkü onlara öğretilen örf, adetler, gelenek ve görenekler vardı. Belli bir yaş ve belli bir olgunluğa gelmiş insanların kadın erkek hiç fark etmez, yaşadığımız toplumda evlenip çoluk çocuğa karışmamızı, belki de bizlerin sorumluluğunu üzerlerinden atıp, kendi çocuklarımızda kendi sorumluluklarımızı almamızı istemeleri ve bunu da "senin hayalin bu olmalı" diye çocukluktan itibaren zihinlerimize yerleştirmeleridir.
Herkesin seçtiği gibi bir hayatımız olmaz ise, kuraları bize hatırlatmak onların yasal göreviymiş gibi. Nesilden nesle aktarılan bu manevi diyalektikler, belki de onların hayal kurmayı, hayal kurmanın ne demek olduğunu bilmemelerindendir.
Benim bir birey olduğumu, kendi duygu ve düşüncelerimin olacağını, kendi hayatımı kendimin yönlendirmek istediğimi söylediğim vakit bunalıma girmeleri ve her karşılaştıkları ortak tanıdıklarına "onun hayalleri varmış" cümleleri kurmaları olağandı. Onların dünyası o kadardı, yargılayamazdım ama anlaşılmayı beklemek hakkımdı ya da en azından ben bekleyenlerdendim. Eğitim seviyem mi, gözlem yeteneğim mi, yoksa kendime bulduğum rol modellerim mi hayal kurmama sebep olanlardı. (Belki de tek kanallı televizyonlar gibi hep aynı yayın akışta gitmek istememem mi?)
Evet, benim hayallerim var ve bunları gerçekleştirmek için iyi niyetli öğretmenlerim ve yol göstericilerim….
Her gün hayallerime ve bunlara eşlik edecek iyi insanlar göndermesi için yaradana dualarım…
Lütfen siz de benim gibi hayaller kurun, güzel şeylerin çoğalması, bir müzik aleti çalmak, bir spor dalı ile uğraşmak, bir salonda binlerce insana konuşmak, kuzey kutbuna gitmek, takım halinde birincilikler için, sağlıklı, güvenli mutlu çocuklar yetiştirmek onlara mutlu ortamlar oluşturabilmek, hayatları kolaylaştıran yeni icatlar için hayal edin.
Ve hayalleriniz için yola çıkın, yolda yolculuğunuza, yeni hayallerinize eşlik edecek yol arkadaşları almayı da ihmal etmeyin.
Sevgilerimle…

 

YORUM YAP