Çetin Ateş

FACEBOOK, ÇALIŞANI İŞİNDEN EDER Mİ?

Günümüzde sosyal medyanın her alanda yaygın kullanılması, mesai saatleri içerisinde çalışanların bir yandan çalışma ekranı bir yandan da sosyal medya ekranını aynı anda açık tutması kullanması beraberinde iş davalarına konu olması sonucunu doğurdu.
Sosyal medyanın kullanılması, İş davalarında son karar mercii olan Yargıtayın Literatüründe de yer almaya başladı.
Gelişen teknolojiyle beraber işlerin daha hızlı yürüdüğü ortamda çalışanların mesai saatleri içerisinde akıllı telefonların sürekli internette iletişim halinde olması işçi lehine eğilimi olan Yargıtay kararlarını da, işveren lehine kararlar vermeye meyilli hale getirdi.
Mesai saatleri içerisinde internette oyun oynamak ve çeşitli sitelerde gezinmek ‘'işçinin güveni kötüye kullanma'' başlığı altında değerlendirileme noktasına getirdi.
Çalışanların kendine sınır koyamaması, sürekli internette gezinmesi, paylaşımlarda bulunması ve bunun işverence tespiti işçiyi tazminatsız işten çıkarabilme hakkını doğurur ve Yargıtay kararları da bu konuda işvereni koruyucu nitelikte kararlar verebilmektedir.
Nitekim Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/410 sayılı kararında işiyle ilgisi olmadığı halde işyerinde sürekli internet kullanan Güvenlik Görevlisinin işten çıkarılması hususunda işvereni haklı bulmuş ve yerel mahkemenin verdiği işe iade davasını bozarak bu konuda tavrını ortaya koymuştur. Bu ve buna benzer Yargıtay kararlarından anlaşılacağı üzere, çalışanın; sürekli internette gezinmesi, internet üzerinden oyunlar oynaması, kumar oynaması, çalıştığı işyerini, iş arkadaşlarını, işverenini küçük düşürücü e postalar atması, etiketlemeler yapması, paylaşımlar yapması ‘' işverenin iyi niyetini kötüye kullanmak'' başlığı altında değerlendirilmekte işverene haklı nedenle fesih yolunu açabilmektedir.
ÇALIŞAN DAHA
DİKKATLİ OLMALI
Ayrıca gelişen teknolojinin nimetlerinden yararlanırken bir taraftan da kullanım amacı ve süresi dikkate alınmalı, özellikle şirket e-posta adresinden attığı maillere dikkat etmelidir. Gelişen teknolojiyle yeni yol ve yöntem geliştiren şirketlerin insan kaynaklarının yeni iş başvurularında, işe başvuran kişileri analiz ederken neler paylaştığına dahi dikkat ederek kişilik analizi yaptıkları da unutulmamalıdır.
SORU/CEVAP:
Çetin Bey, 2012 yılında emekli oldum, o tarihten beri, bir nakliye firmasında çalışmaktayım, beni işten çıkaracaklarını söylediler tazminat ve izin paralarımı alma hakkım var mı?
Dündar Y.
Dündar Bey, İş kanunu kapsamında çalışanlarla emekliler arasında bir fark yoktur, Dolayısıyla işvereniniz sizi işten çıkarırsa tazminatınızı ve kullanmadığınız izin süreleriniz varsa da o izin sürelerinizin parasını da vermek zorundadır.

Eşimden dolayı dul aylığı alıyorum, eşim SSK emeklisi iken ölmüştü, Babam ssk emeklisi iken öldü babamdan da aylık alabilir miyim?
Naciye Y.
Naciye Hanım, her iki aylığı alamazsınız, ya eşinizden, ya da babanızdan alabileceğiniz aylıklardan bir tanesini tercih edebilirsiniz, doğal olarak yüksek olanı tercih edebilirsiniz.

Ölen eşimden dolayı dul aylığı alıyorum, eskiden çalışmalarım olduğu için eksik kalan günlerimi isteğe bağlı olarak yatırsam dul aylığım kesilir mi?
Meltem Z.
Meltem Hanım, isterseniz isteğe bağlı ödeyin isterseniz bir işe girip sigortalı olarak çalışın dul maaşınız kesilmez, sadece evlenmeniz halinde dul aylığınız kesilecektir.

Bir işyerinde çalışmaktayım şu anda 4. Yılımı doldurmak üzereyim ancak ilk 7 ay sigortasız çalıştırmışlar yani sigortamı yapmamışlar, işten çıkaracaklar bütün tazminatımı alabilir miyim?
Yavuz Y.
Yavuz Bey, sigorta başlangıç tarihiniz ile işten çıkış tarihiniz arasındaki süreyi alabilirsiniz. Ancak 7 aylık sigortasız süreniz için iş mahkemesinde hizmet tespit davası açarsanız ve kazanırsanız, 7 ay da dahil olmak üzere bütün çalıştığınız süre ile ilgili tazminatlarınızı alabilirsiniz.

YORUM YAP