SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Evlilikte yalan söyleme

Evlilikte yalan söyleme, evliliğin sarsılmasına hatta bitmesine sebep olan en büyük sorunlardan biridir. Yalan söylemek eşlerin birbirlerine karşı duydukları güveni ortadan kaldırır. Güven duygusu, eşine güvenmek evlilikte son derece önemlidir. Güven bir kere sarsıldığında eşler arası sorunlarında çıkması kaçınılmazdır.
Günlük hayatta insanlar bazen ufak yalanlar söyleyebilir. Bu durum zararsız gibi görünse de ikili ilişlerin hele de evliliklerin zarar görmesine yol açar. Çünkü her kişi aynı evi paylaştığı, aynı yatağı paylaştığı kişinin dürüst olmasını bekler. Dürüstlük bazen ne kadar acı olsa da en iyi yoldur. Bu sebeple eşlerin birbirlerine yalan söylemek yerine dürüst olması daha doğrudur.
EŞLER BİRBİRİNE NEDEN YALAN SÖYLER?
Evlilikte yalan söyleme, pek çok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Bunlardan bir tanesi eşlerden birini ya da ikisinin de çocukluktan beri gelen bir yalan alışkanlığı olmasıdır. Yalanın sıklıkla söylendiği ve bir kurtuluş yolu olarak görülen bir evde büyüyen bir çocuk yalan söylemenin yanlış olmadığını ve gayet normal bir şey olduğunu zanneder. Böylece hayatın her alanında yalan söylemeye devam eder. Bu durum elbette ki evliliğe de yansır. Anne ve babasının sürekli yalan söylediğini gören çocuk, büyüdüğünde de anne-babası gibi olacak ve eşine yalan söyleyecektir.
Evlilikte yalan söyleme, bazen de evlilik içinde kazanılan bir alışkanlık olur. Eşlerin sürekli olarak birbirlerini neredeydin, ne yaptın şeklinde sorguya çekmesi çoğunlukla diğer eşin yalana başvurmasına yol açar. Eşinin sorularından bir kavga çıkmadan kurtulmak isteyen kişi, eşine yalan söyler. Eğer yalan söylediği anlaşılırsa, bu durum bir kısır döngüye dönüşür. Yalan söyleyen eş diğer tarafın güvenini kırar ve diğer taraf eşinin ne yaptığını daha da sorgulamaya başlar. Bu da yalan söyleyen eşin daha da yalan söylemesine sebep olur.
Evlilikte eşlerin yalan söylemesinin nedenlerinden biri de aldatmadır. Eşini aldatan kişilerin en büyük koruması yalandır. Yalan söyleyerek ihanet ettiğini gizlemek ister. Hem aldatmak hem de yalan söylemek oldukça yanlış ve ilişkilerin bitmesine sebep olacak davranışlardır. Bu sebeple çiftlerin birbirlerine güven duygularını kaybetmemeleri için yapılmaması gerekir.
Evlilikte yalan söylemesinin sebeplerinden biri de eşlerden birinde patolojik yalancılık sorunu olmasıdır. Patolojik yalancı bireyler, ortada saklayacakları bir şey yokken ve yalan söylemek bir fayda sağlamıyorken bile yalan söylerler.
EVLİLİKTE SÖYLENEN YALANLARIN AÇTIĞI SORUNLAR NASIL DÜZELİR?
Evlilikte yalan söyleme, birçok soruna sebep olur. Bu sorunların çözülebilmesi için eşlerin oturup açık ve net bir şekilde konuşması, sorunlarını tartışması gerekir. Evlilikte söylenen yalanlar çiftinin birbirine olan güveninin kaybolmasına sebep olduysa ve aralarındaki sorunlar giderek büyüyorsa bir çift terapisine başvurulması ilişkinin geleceği için faydalı olacaktır.

 

YORUM YAP