Hüseyin Kuru

Demokrasi bayramı...

Bu ülke 1960, 1971, 1980, 1997 yıllarında yaşanan ihtilal, darbe ve e-muhtıralardan çok çekti. Bu dönemlerde başta siyasetin dizayn edilmesi olmak üzere bir toplum mühendisliğine soyunuldu veya zannedildi.
Bu dönemlerde ülkenin giden itibarına mı yanarsın, suçsuz yere yok edilen masum canlara mı yanarsın, yoksa giden milyarlarca liralık zararlaramı yanarsın. Millet her defasında sandığa giderek bu zihniyetlere karşı hırsını ve rövanşını sessizce aldı.
Ancak her darbe döneminde 10-20 yıl geriye gittik.
Milleti küçümseyen ve tepeden bakan baskıcı ve jakoben idarelere karşı belki o gün sessiz kalındı ama bugün 15 Temmuz gecesi kimse bu tepkiyi ve iradeyi milletten beklemiyordu!
&&&

Darbeciler tüm darbe dönemlerinde basını tehditle, şantajla ve algı yönetimi ile idare ettiler milletin üstüne ciddi bir irade koydular.
İnsanları siyasetten soğuttular, yasaklarla ülke yönettiler. Darbecilerin toplum üzerine saldıkları korku yıllarca devam etti. Hatta “Bin yıl sürecek” dendi tabi ülke bu arada resmen ve alenen soyuldu, soğana çevrildi.
Bu darbeler, ihtilal, post modern veya e-bildiri adı ne halt olursa olsun, hiçbir zaman milletimizin hayrına ve selametine olmadı.
Hangi kisve altında olursa olsun yapılanlar tam bir madrabazlıktı. Darbelerin siyaset ayağında siyasi partiler, algı yönetimi ile basın, mali olarak sivil işadamları, hukuk ayağında yüksek yargı vb. gibi destekleri her zaman olmuştur.
İşte birkaç gün önce yaşananları bu arbede de gördük.
Bu sefer böyle olmadı bu kahraman millet kabuğunu kırdı, tankın üstüne çıktı. ‘Çılgın Türkler' serisini yazdıracak bir destan yazıldı. Türk Milleti ve meşru seçilmiş temsilcileri cuntacılara büyük bir şamar vurdu.
15 Temmuz demokrasimiz için bir bayram olmalı... 161 şehit verildi, 1440 yaralımız var, sokaklarda, tankların üstünde, meydanlarda, hava limanlarında her yer de millet vardı. Seçimle gelen hükümetin arkasında durdu ve büyük bir badire atlatıldı.

&&&

1980 darbesi olduğunda 16 yaşında lise öğrencisiydim. Sağ ve Sol düşüncede olan kendi yaşıtım olan arkadaşlarım gözaltına alındı. Büyük eziyet edildi ve travmalar yaşandı.
O yıllarda siyasi partiler ve gazeteler kapatıldı millet Sağ Sol fark etmeden bu darbecilerin demir yumruğu altında ezildi, işkence gördü ve sayı dolsun diye simitçi bile asıldı.
Hiç olmayacak sebeplerle pisi pisine bir çok insan katledildi ve öldürüldü.

&&&

Demokrasiye inanan, özgürlüklerin toplumsal refahı artıracağına ve milletin hayrına olacağına inanan insanlar olarak yetiştirildik çok şükür. Hak, hukuk ve adalet kavramları altında yaşama bakış açımızı da geliştirdik. Her zaman milletin önüne konulan sandıktan çıkan sonuca, milletin sağ duyusuna iman ettik.
Bu milletin çoğunluğu gibi düşündük. Hangi kisve altında olursa olsun darbelere ve ihtilallere her zaman ve her dönem de karşı çıktık.
Devletin laik olacağına ve sistemine inandık. Kişileri başörtülü veya mini etekli diye yargılamadık. İnançlara, din ve vicdan özgürlüğünü savunduk ve saygılı olduk.

&&&

Cumartesi gecesi Boğaziçi Köprüsünde bir vahşetin yaşandığını yanımızda çalışan Musa kardeşimiz anlattı;psikolojisi çökmüştü.
“Cuma gecesi Boğaziçi Köprüsünde amcaoğluyla beraber biz de vardık. Orada tam bir vahşet yaşattı darbeciler. Halkın üzerine acımasızca kurşun yağdırdılar. Sabaha kadar cesetleri ve yaralıları taşıdık. Belki de çoğu şehit oldu. Arabada yanımda oturan amca “Oğlum Muhammed öldürüldü. 14 yaşında bir kız çocuğu ellerini kaldırıp beklediği bir sırada o da yanımda öldürüldü. Bu acımasız hainlerin ve alçakların bu millete karşı olan kinini ve garazını gördük. Kalbinde iman olan, Allah korkusu olan bu vahşeti ve hainliği bu milleti yapmazdı'' diyordu.”

&&&

Milletinin üzerine acımasızca kurşun yağdıran, bomba atan bu güruh eğer muvaffak olsaydı halimizi düşünemiyorum.
Rabbim, bu darbeci hainlerin ve alçakların şerrinden vatanımızı ve milleti korudu. Büyük geçmiş olsun.
Allah CC, Kur'an-ı Kerim'de Maide süresi 54. Ayett'e, biz Türkler için ‘Allah onları sever, onlar da Allah'ı sever' diyor.
O gece bu milletin ne kadar sağduyulu, asil, vakur ve demokrasi inanan bir toplum olduğunu, meşru ve seçilmiş olan temsilcilerinin yanında yer aldığını gördük.
Umarım ve dilerim bir daha böyle bir felaketi Rabbim bizlere göstermez.
Her zaman esenlikte kalın...

YORUM YAP