Şahin Dirik

Büyükçekmece-Gümüşyaka Metrosu

Ulaşım çilesi Silivrililerin oldum olası en büyük sıkıntılarından olagelmiştir. İlçenin il merkezine uzaklığı ve özel aracı olmayanlar için şehir içine ulaşmanın yegâne yolu olan Silivri Birlik otobüslerinin yavaşlığı sebebiyle Silivri de ikamet eden vatandaşların başka il merkezine ulaşımı oldukça uzun ve sıkıcı bir süreç halini almıştır. Hatta bu durumdan hareketle Silivri, İstanbul il sınırları içerisinde yer almasına rağmen Silivrililer arasında “İstanbul'a gitmek” diye bir deyim ortaya çıkmıştır. İstanbul'a işi düşen herkes o günü üfleye püfleye korkuyla bekler hala…

Ulaşım sorunu vatandaşın günlük hayatına hep olumsuz etki etti. Diğer ilçelerde ikamet eden vatandaşlar ulaşım kolaylıkları sebebiyle başka ilçelerde iş arayabiliyorlar ancak Silivrililerin böyle bir şansı hiç olmadı ve maalesef vatandaşlarımız (hemen, hemen asgari ücret veren birbirinden beter fabrikalardan oluşan) ilçedeki kısıtlı iş olanaklarına talim etmek durumunda kaldı. Yine Silivri'de ikamet edip İstanbul'da üniversite kazanan öğrenciler diğer ilçelerde yaşayan akranlarının aksine okullarına evden gidip gelme şansına hiç sahip olamadıkları için yurtlara, öğrenci evlerine yıllarca para bayıldı, bayılmaya da devam ediyorlar.

Yıllarca Silivri Belediyesi'nden de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden de pek çok parti, pek çok siyasetçi, pek çok yerel yönetimci geldi geçti. Çoğunun ağzında hep bir “Silivri'nin ulaşım çilesini çözeceğiz” vaadi gevelendi durdu. Ancak tabi ki bugüne değin yapılan icraatlar sıfır artı sıfır elde var sıfır durumunda.

Şu an bu yazıyı yazarken elimde CHP'nin 2019 yerel seçimlerinde Silivri adayı olan Özcan Işıklar'ın seçim sürecinde dağıtılan proje tanıtım kitapçığı var. Kitapçığı incelediğimde Işıklar'ın vaatlerinden ziyade “Ekrem İmamoğlu'nun Silivri Projeleri” başlığı altında İBB'nin Silivri'ye yapacağı vadeliden projelerin birer, birer sıralanmış olduğu kısım dikkatimi çekiyor.

Ancak aralarında bir proje var ki aralarında en çok parlayanı, en çok dikkat çekeni; Büyükçekmece-Gümüşyaka Metrosu! Proje aynen şu ifadelerle özetlenmiş “Ana gövdesini raylı sistemlerin oluşturduğu, karayolu sistemlerinin yüksek kapasiteli raylı sistem hatlarını beslediği, böylece farklı toplu taşıma koridorlarında talepler ile uyumlu kapasiteler kullanılarak sefer aralıklarının ve duraklarda/istasyonlarda beklemelerin azaltıldığı bir toplu taşıma sistemi oluşturulacak. Duraklarımız: Selimpaşa, Silivri Merkez, Uyumkent, Gümüşyaka.”

Proje ne kadar harika duruyor değil mi? Silivri'nin ulaşım çilesi için tam da aradığımız çözüm! Ancak ne var ki İmamoğlu seçildiği günden beri proje ile ilgili ağzına tek bir cümle dahi almadı. Geçtiğimiz günlerde İBB'nin yürütmekte olduğu entegre ulaşım projelerinin detaylarını paylaştığı “Raylı Sistemlerde Büyük Hamle” toplantısının canlı yayınını bir umutla takip ettim. Evet, toplantıda İstanbul'un çok ihtiyacı olan pek çok raylı sistemli ulaşım projesi tanıtıldı, İmamoğlu görev süresi dolana kadar hayata geçirmeyi hedeflediği tüm raylı sistem projelerinden tek tek bahsetti ama maalesef Silivri'nin S'si dahi ağızlara alınmadı. “Büyükçekmece-Gümüşyaka Metrosu” projesi resmen unutulup gitti. Bu durum beni üzüyor. Silivrililerin yaşam koşullarına doğrudan etki edecek bir projenin peşini bu kadar kolay bırakmamalıyız. Bu işin, halka yapılacak böyle önemli bir hizmetin partisi, siyaseti olmaz, olmamalı! Bu dönem Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ın aynı zamanda İBB Meclisi MHP Gurup Başkan Vekili olması sebebiyle Silivri, İBB'de en çok konuşulan ilçelerden biri olma gibi bir avantaja sahip. Ben isterdim ki Sayın Yılmaz bazı konulardaki gereksiz çıkışları yerine böyle önemli projelerin takipçisi olsun, yapılmalarını sağlasın. Yılmaz Silivri'nin pek çok açıdan dezavantajı bir ilçe olduğunu, bu sebepten ötürü İBB'den hizmet konusunda ilçemize pozitif ayrımcılık beklediğini sıklıkla dile getiriyor. İşte pozitif ayrımcılığa en çok ihtiyacımız olan konulardan biri; ulaşım. Silivri'nin ulaşım çilesi yıllarca hasıraltı edildi, bir takım lobilerin arzularına kurban edildi. Ben bir Silivrili olarak bu metro konusunun İBB meclisinde dile getirildiğini, unutturulmadığını görmeyi çok arzu ederim. Eminim ki bu proje hayata geçse, Silivri halkı emeği geçen herkesin duacısı olacaktır.

YORUM YAP