Ferhan Tezcan

Bir İtalyan Markası: Fariolı

1989 yılıydı. İtalya'da üzüm bağları ile tanınan Toscana bölgesine bağlı Floransa kentinde bir çocuk doğmuştu.

Babası sıkı bir Forentına taraftarıydı. Çocuk beş yaşına geldiğinde ‘Papa' olmayı kafasına koymuştu.

Çocuğun adı Francesco Farıolı idi.

Farıolı'nın ‘Papa' olma ve Vatikan'a gitme hayali bir süre sonra yerini ‘Uzay Mühendisliğine' bırakacaktı.

Farıolı bir süre sonra bu kez futbola merak sardı. İtalya Serıe A takımı Atalanta'nın alt yapı ekibi Margıne Coperta'ya girdi. Sene 2009 olmuştu. İtalya'nın önemli futbol hocalarından Galardı onun faal futbol hayatından çıkıp, teknik direktör olmasını istiyordu.

Farıolı burada iki yıl kalıp Fortıs Juventus'e geçti. 3 yıl burada kalıp ‘C' ligi takımı Lucchese'nin yolun Roberto de Zerbi yakından tuttu. Bir yılını burada geçirdi.

Farıolı'nın hedefinde ''Guardıola, Emery, De Boer '' gibi hocalar vardı. Onların metotlarını benimsiyor ve ‘defanstan pasla çıkış ve toplu hücum varyasyonları' geliştirmeye çalışıyordu.

Hatta ona isim bile takmışlardı.

İtalya'nın ‘Nagelsmann'ı'. Farıolı 2015 yılında ciddi bir karar verip Katar'a gitti. Burada bulunan ‘Aspire Academıe'de kurslara katıldı. Bu arada Katarlılar kendisindeki bu cevheri görüp ona Katar U16 takımını teslim etmişlerdi bile. 2017 yılında yeniden İtalya'ya döndü.

Onu İtalya'da takip eden Roberto de Zerbi Benevento'nun başına geçmişti. Farıolı'yı kaleci antrenörü olarak çağırdı. Çok iyi futbol oynattıkları Benevento o sene küme düştü. Ancak küme düşen takımın hocaları topluca yine bir Serie A takımı olan Sassuolo'ya geçtiler.

Kaleci antrenörlüğü konusunda artık uzmanlaşan Farıolı, Sassuolo'da kaleci Consıglı'yı yılın en ''pasör'' kalecisi seçtirdi.

TÜRKİYE KAPISI AÇILIYOR

Çağdaş Atan Alanya'nın başına geçmişti. Farıolı'nın bir şekilde buraya geldi. Ancak kaleci antrenörü değil artık teknik direktör yardımcısıydı. İkili birlikte çok başarılı oldular. Ancak geçen Mart ayı sonunda Farıolı ilginç bir biçimde Karagümrük kulübünün başına geçti.

2021-22 sezonunda emin adımlarla ligde yürüyorlar. Karagümrük kalecisi Viviano Farıolı'den beş yaş büyük. Takımda Farıolı'den büyük altı oyuncu daha var. Bertolacci, Borını, Biglia (Arjantın ) ve Vıvıano  Farıolı'nin güvendiği oyunculardı.

Karagümrük hücumda çoğalan ve gole dönük (başta Pesiç ) olmak üzere yetenekli oyuncuları 31 yaşındaki genç hocaları ile ligde zirveden kopmamaya çalışıyorlar.

Farıolı'nın de hedefi önümüzdeki dönemlerde ortalardaki bir İtalyan Serıe A takımına gidip gelişimini sürdürmek.

Daha önce Prandelli gibi, Mancını gibi hocalara kapı açmadık mı? Şimdi ‘Çizme'den gelen Farıolı gibi Motella gibi hocalar Türk futboluna destek olup güç vermiyor mu? Bekleyip göreceğiz

DOĞRU DÜŞÜNME SANATI

Biliyoruz ki, insan düşünen bir varlıktır. Bu da diline yansır. Büyük Alman filozofu Emanuel Kant yaşadığı yıllarda mantığın Aristotales ile sonuçlanmış ve en yetkin biçimini almış olduğunu söylüyordu.

Kant 1700'lerin ortalarında doğmuş ve 1800'lerin başında ölmüştü. Ancak dünya felsefe tarihine inanılmaz eserler bırakmıştı. Mantık konusu Kant'tan sonra pek büyük gelişmeler olsa da, mantığın kurallarını derinlemesine saptayan Arıstotales olmuştur.

Mantık çok önemlidir ve önemli ihtiyaçlara yanıt verir

Tanrı hiçbirimizi ''mantıksız'' bırakmasın.

 

YORUM YAP