Ferhan Tezcan

BİR HAZİN HIKAYE

İnsanı insan yapan emektir. Emek, azmin, inancın, aklın, çalışmanın ve hedefin bir sonucudur. Yüzyıllar boyu insanoğlu emek sarf ederek bir yerlere varmıştır. Emek ve azim yan yana koşarak giderler. Felsefede emeğin yeri büyüktür. Nietzsche, Kant, Hegel, Descartes, Leıbnitz emek için birçok ifadeler kullanmışlardır. Müthiş bir emek göstererek zirveye çıkan insanların sayısı az değildir.

Bizimde anlatacağımız kişi bir azmin ve emeğin ortaya çıkardığı futbol yıldızıdır.
Adı Franck Ribery bu futbol starının.
Yolu Türkiye'den geçen bir futbol ustasının hayatla olan macerası çok kötü başlar. Fransa'nın kuzey kıyılarında yer alan Boulounge Sur-Mer (deniz kıyısı) doğan Franck Rıbery 2 yaşında iken ciddi bir trafik kazası geçirir.
Adeta ölümden dönmüştür. Yüzüne tam 100 dikiş atılır. Onlarca gün hastaneden çıkamaz.
Büyüdükçe yüzü pek düzelmez. Hatta ona takma ad koyarlar.
''Scarface - Yaralı yüz''
Ribery o günleri şöyle ifade ediyor; ''Ya kötü bir insan olacaktım. Ya da iyi. Ben iyi çocuk oldum. Hiçbir zaman köşeye çekilip ağlamadım''
Ribery Boulounge kentinde futbola başlar. Yaralı yüzüyle barışık olması onu futbola yöneltmiştir. Çabukluğu ve tekniği ile bir anda gözde olur.
Sonra Lılle alt yapısına girer. Oradan Ales derken sonunda Metz ile profesyonel sözleşme imzalar. Artık para kazanmaya başlamıştır. Bu Metz kulvarı bir gün onu Türkiye ile tanıştırır.
Galatasaray. O zamanın önemli yöneticilerinden Bülent Tulun Fransa'nın Metz takımında oynayan bu futbol yıldızını Sarı-kırmızılı kulübe getirir. Ribery genç bir futbolcudur. Forma her maçta giymez. Ama bir maç var ki işte o maçla herkesin gönlünde taht kurar.
Fenerbahçe ile oynanan kupa finalinde bir gol atar. Bir de asisti vardır. Rıbery manşetlere çıkar. I Ocak 2005'de geldiği Türkiye'den bir anda menajeri aracılığı ile Fransa'ya götürülür. Galatasaray kulübü ile menajeri birbirine girer. Yönetici Bülent Tulun zaten boksördür. Menajeri feci şekilde döver. Ancak olay kapatılır.
Ribery'ye Marsilya teklif yapar. İki yıllık Marsilya macerasından sonra Ribery Bayern Münih'e transfer olur.
Tam 12 yıl Bayern forması giyer. Bu arada 80 kez de Fransa formasıyla top koşturur. Avrupa'da yılın futbolcusu unvanları, en başarılı futbolcu ödüller ile geçen bir ömür. Dizinde sakatlıklar başlar. Önce İtalyan Fıorentina'ya oradan da Salernitana'ya gider.
Salernitana'yı küme düşmeden kurtarır. Sonrada geçtiğimiz yılın sonlarında futbolu bıraktığını açıklar.
2006 yılında adını değiştirerek Bilal Muhammed olur. Karısı Belhami Cezayirlidir. Çocukları olur.
Eski Franck yeni Bilal Muhammed Rıbery şimdi Fransa'da yaşıyor. İslamiyet'in kurallarına göre bir yaşam biçimi içinde o sakin hayatını sürdürüyor. Ve şöyle diyor.
''İslamiyet ile kendimi buldum. Kendimi çok güçlü hissediyorum. Yaşam benim için artık çok farklı''
Hoşça kalın…

YORUM YAP