Barlas: Silivri’ye ciddi yatırımlar yaptık

Barlas: Silivri’ye ciddi yatırımlar yaptık

25.08.2021 13:06:21

AK Parti ve iktidarındaki İBB döneminde Silivri'nin siyaseten cezalandırılması bir yana ciddi yatırımlara kavuştuğunu ifade eden genel iktidarın ilçemizdeki en etkin isimlerinden biri olan Sami Barlas, “Kazandırdığımız hizmetlerden faydalanıldığını görmek her şeye bedel” derken rakamlarla ilçe siyasetimizdeki pek çok kalıplaşan kanıyı sarsacak değerlendirmelerde bulundu.

 

SİLİVRİ'NİN yakın geçmişinde AK Parti içerisinde ve ilçemize kazandırılan, özellikle de kırsal bölgelerde yapılan yatırımların pek çoğunda imzası bulunan AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi, aynı zamanda İBB Tarım Komisyon Başkanı Sami Barlas, ilk röportajını Hürhaber'e verdi.
Silivri'nin geçmiş dönemi, bugün ve geleceğine dair ışık tutacak Sami Barlas değerlendirmelerini keyifle okumanız dileğiyle…

Sevginar SALİ: Geçen dönem İlçe Yönetim Kurulu Üyesi olarak İBB'nin ilçe yatırımlarını takip ediyordunuz, bu dönem de İBB Meclis Üyesi olmanız asabiyle yatırımlara vakıfsınız...
Sami BARLAS: Bilgim dahilinde ve CHP'li arkadaşlara da söylüyoruz işte şu olursa faydalı olur, Silivri'ye yardımcı olmak adına telkinde de bulunuyoruz. CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız sağ olsun kırmadı, sağlık ocağına geçişte ışıkları yaptırdı. Bölgenin eksiklerini kendilerine ve Volkan beye de iletiyoruz.

“SİLİVRİ'NİN BÜTÇESİYLE YAPILAMAYACAK YATIRIMLAR YAPILDI”
Sevginar SALİ: Geçen dönem şöyle bir algı vardı; “İBB Silivri'ye yeterince hizmet yapmıyor, siyasi nedenle cezalandırıyor…”
Sami BARLAS: Kesinlikle doğru değil. Samimi olmak gerekirse sadece Silivri'nin 18 köyüne gelmesine vesile olduğumuz yatırımların tamamı 500 Milyon TL civarında. Gerçekten de çok yüksek rakamlarla yatırımlar yapıldı. Alt yapı, yağmur suyu kanalları, arıtma v.s. Tretuvarı, alt yapısı, doğalgazı olmayan köyler var Türkiye'de.

Sevginar SALİ: Siyasi olarak Silivri'ye kesinlikle bir cezanın uygulanmadığını söyleyebiliyor musunuz?
Sami BARLAS: Öyle bir şey yok, şu an yapılanın kat kat fazlası yapıldı. O zaman Silivri'nin bütçesi 200-250 Milyon TL civarındayken sadece 18 tane köye 500 Milyon TL yatırım yapıldı. Silivri'nin bütçesiyle yapılamayacak yatırımlar gerçekleştirildi. Alt yapının yüzde 90'ını bitmişti, geri kalan yüzde 10. İkide bir bunu dile getiriyorlar, buna da üzülüyorum. Kim yapıyorsa Allah razı olsun. Yeter ki Silivri'ye bir şeyler gelsin.

“SİLİVRİ'YE ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPTIK”
Sevginar SALİ: Yatırımlar talepler sonucunda mı geldi? Takip olmasaydı olabilir miydi?
Sami BARLAS: Yok alamazdık. Köy ve mahallelere gittiğimizde vatandaş bize ihtiyaçlarını iletiyordu. Muhtarlar ve Mahalle Başkanlarıyla konuşuyorduk. Bazı yerlerde on talebin on'unu yaptık, bazı yerlerde daha azını. Vatandaşın çok büyük etkisi oldu. Hiç unutmuyorum Çayırdere'de bir programa gittik. Çayırdere-Sayalar arası 1.5 km'lik bir asfalt yolları vardı. Uzun zamandan beri kalmış. Yapmamızı istediler. Yapıldı. Bekirli'ye gittik, o zamanki muhtar şimdiki Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer'di. “Kurfallı-Bekirli arası yapılırsa kurban keseceğim.” dedi. O da inanmıyordu ama yapıldı. Silivri'ye çok ciddi yatırımlar yaptık.

“SİLİVRİ ŞANSLI AMA YATIRIMLARI GETİRMEK İÇİN KOŞTURMAK GEREK”
Sevginar SALİ: Silivri yatırımlar açısından şanslı bir ilçe mi?
Sami BARLAS: Şanslı ama hakikaten yatırımı getirmek için Volkan beyin dediği gibi arkasından koşturmak gerekiyor. Biz hep ikili diyaloglarımız sayesinde getirdik. İstanbul'daki bürokratlarla diyaloglarımız iyiydi.

“YATIRIMLAR KONUSUNDA LÜTFEN KİMSE SİYASET YAPMASIN”
Sevginar SALİ: Yani yatırım ve hizmetler konusunda siyaset kadar bürokratlarla birebir ilişkiler, takip konusu da
çok önemli.
Sami BARLAS: Öyle, çok çok önemli. Yatırımlar konusunda lütfen kimse siyaset yapmasın. Fazlası yapıldı. Bugün daha fazlasını yapsınlar biz memnun oluruz.

“İSTANBUL'U MALİ AÇIDAN 27 YIL GERİYE GÖTÜRDÜLER”
Sevginar SALİ: Ekrem İmamoğlu'nun iki yıllık hizmet sürecini takip ettiğinizde nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sami BARLAS: İstanbul'u mali açıdan 27 yıl geriye götürdüler. Belirlenen yasal bir kıstas var bütçenin 1.5 katı borç alabilirsin diye, onu aştılar. 8 Milyon TL üzerine çıkıldı. Şu anda İBB'nin borç alma hakkı kalmadı. Yıllık bilançolarını açıkladıklarında kentsel dönüşüm konusunda yatırımlarını düşürdüler, çoğu yerlere yatırımları küçülttüler sadece sosyal medya bütçeleri artırdılar. Vatandaşa oynuyorlar, hizmet konusunda o bütçeyi gördükten sonra bir şey yapmayacakları ortaya çıktı. Doğru dürüst bir şey yaptıkları yok. Eleştirmek için bunları söylemiyorum, tablo bunu gösteriyor.

“ARAMIZDA UÇURUM VAR”
‘Silivri'ye şöyle yaptık böyle yaptık' diyorlar ya çok da yapılan bir şey yok. Geçmiş dönem bizim yaptıklarımızla kıyasladığımda aramızda uçurum var.

“KIYASLAYIN!”
28.5 Milyar TL bütçesi olan bir Büyükşehir Belediyesinin tarım desteği 7 Milyon TL, 250 Milyon bütçesi olan Silivri Belediyesinin tarım desteği de 7 Milyon TL. Artık kim daha çok hizmet etmiş, kim daha çok tarımı ön plana çıkarmış, siz kıyaslayın. Zaten Tarım Bakanlığının da çok ciddi destekleri var.

“İSTANBUL'DA TARIM DESTEĞİNİ EN FAZLA ALAN İLÇE SİLİVRİ”
Sevginar SALİ: Siz aynı zamanda İBB Tarım Komisyonu Başkanısınız.
Salgınla ve küresel şartlarla birlikte tarım çok ön plana çıktı. Bir taraftan “Hükümet tarımı desteklemiyor. Tarım ve hayvancılık bundan dolayı bitiyor” deniyor. AK Parti'nin tarım politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sami BARLAS: 2001 Yılında devlet 5 tane örnek destek veriliyordu Türkiye genelinde, şu anda 22 veriliyor. Yağlı Tohumlar'ın Başkanı Turgay Sakarya'yı ziyarete gittiğimizde oturup hesap yaptık. Ayçiçek tarlasına yağ, mazot; toplamda 160 TL dönüm başı destek veriliyormuş. İstanbul genelinde bir yılda çiftçiye sunulan destek 71.8 Milyon TL. Bu İstanbul için büyük bir rakam. En büyük pay alan ilçelerden biri de Silivri.

“TARIM DA HAYVANCILIK DA İDDİA EDİLENİN AKSİNE BİTMİYOR, ARTIŞTA”
Tarım alanları bitti diyorlar. Bitmemiş. 721 bin dönüm ekilen yer şu an 741 bin dönüme çıkmış. Hayvancılıkta yüzde 90 artış var. Süt üretimi artmış. Tarım ve hayvancılık nasıl bitmiş, ben bunu anlamakta zorlanıyorum. Bu konularda bilen de bilmeyen de konuşuyor. Mesela İstanbul'da küçük baş hayvan sayısı 2016 yılında 111 bin 319 iken bugün 366 bin 026 olmuş. Büyükbaş hayvan sayısı da aynı şekilde artmış. İstanbul genelinde ciddi artışlar var. Silivri bölgesinde belli miktarda azalma olduğunu gözlemliyoruz ama bu İstanbul geneline yansımıyor.

“SİLİVRİ'YE DAHA FAZLA TARIM ARAZİSİ KAZANDIRILACAK”
Sevginar SALİ: Silivri'de azalmanın sebepleri ne?
Sami BARLAS: Genç neslin çiftçiliğe fazla yönelmemesinden kaynaklı. Gençler fabrikalarda çalışmaya, şehri yerleşmeye odaklı. Sonuçta bence hepsi köylerine geri dönecekler.

“KAÇAK YAPILARIN ELEKTRİK VE SULARI KESİLİYOR”, 6 AY İÇERİSİNDE BELEDİYENİN YIKMADIKLARINI BAKANLIK YIKACAK”
Silivri'de daha fazla tarım arazileri kazandırılacak. Kaçak yapılar yıkılıp tarım arazileri 6 ay içerisinde eski haline getirilecek. Getirilmezse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyesi yıkamazsa, kendi yıkacak. Şu anda kaçak yapıların elektrik ve suları kesiliyor.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ YAPMASI GEREKENİ YAPIYOR, İBB GİBİ İNSANLARIN GURURUYLA OYNAMIYOR”
Sevginar SALİ: Silivri Belediyesi olarak tarım ve hayvancılığa verilen mevcut desteğin dışında ne yapılabilir?
Sami BARLAS: Silivri Belediyesi şu anda kendi bütçesiyle yapması gerekeni bence yapıyor. Üretim artırılıp, vatandaşa verilen destekler daha da çoğaltılabilir. En azından İBB gibi insanların gururuyla oynamıyoruz.

“HALKIMIZIN CİDDİ TEVECÜHÜ VARDI, PARTİMİZİN KARARI UYGULANDI”
Sevginar SALİ: Biraz geçmişin sayfalarını karıştıralım mı? 2019 Yerel seçimlerinde AK Parti'nin adayı olduğu söylenen 3 isim vardı. Sizin adınız çok ön plandaydı. 2019 yılında AK Parti'nin adayı siz mi olacaktınız Cumhur İttifakı kapsamında Silivri MHP'ye bırakılmasaydı?
Sami BARLAS: O konuyla alakalı bazı arkadaşlarımız açıklama yaptı, ben kimseyi rencide etmek istemedim. Bu konuyu fazla da irdelemek istemiyorum. Halkımızın o dönem ve konumdaki teveccühüne teşekkür ediyor, partimizin almış olduğu kararın hayırlı olmasını diliyorum.

“AK PARTİ SİLİVRİ'DE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”
Sevginar SALİ: AK Parti'nin Silivri'de bugünkü konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sami BARLAS: İlçe olarak elden gelen yapılıyor. Salgın şartları teşkilat çalışmalarını etkiliyor. Tüm siyasi partiler de bundan etkilendi. Şu anda biz teşkilat olarak ciddi manada sahadayız. Her hafta sonu bir mahallede, 10-15 grup oluşturup en az 10 ev ziyareti yapıyoruz. İnsanlarla diyalog içine giriyoruz. Çok memnun oluyorlar. Hatırlanmak, sohbet etmek, insanların dertlerini dinlemek güzel oluyor. İlçe teşkilatı olarak bu bir şeyler yapılıyor ama vatandaşın beklentisi çok yüksek olduğu için bizim de eksik kaldığımız yerler olabiliyor.

“KAZANDIRDIĞIMIZ HİZMETLERDEN FAYDALANILDIĞINI GÖRMEK HER ŞEYE BEDEL”
Sevginar SALİ: Mahalle ziyaretlerinizin amacı ne?
Sami BARLAS: En azından insanları unutmadığımızı, dertleriyle dertlendiğimizi göstermiş oluyoruz. Mesela gidiyorsunuz ailenin engelli çocuğu var. Bez ihtiyacı oluyor. Belediyeyi veya devlet kurumlarını arıyoruz. İnsanlar ihtiyaçları giderilince mutlu oluyorlar.
Siyasette en çok zevk aldığım şey kazandırdığımız hizmetleri insanların kullandığına şahitlik etmek, iletilen bir sorunu çözüme kavuşturmak. İşte bunlar her şeye bedel oluyor.

“AK PARTİ'NİN SİLİVRİ'DE YÜZDE 38,5-40 BANDINDA BİR OYU VAR”
Sevginar SALİ: AK Parti'nin bundan sonra Silivri'de iktidar olmakla ilgili düşüncesi nedir? Bu nasıl mümkün olabilir?
Sami BARLAS: Silivri, Sol kökenli, Sol'un çok ciddi oy aldığı bir yer. Silivri'de oy potansiyelimizi koruyoruz. Artırmak için de elimizden geleni yapıyoruz. Silivri'de 38.5-40 bandında AK Parti oyu var. Kimse yadırgayamaz. Yüzde 20'lerle başlanmış çalışmalardan sonra buraya gelindi.

“YILMAZ'IN SİYASİ BAŞKAN YARDIMCISI TERCİHİNİ OLAĞAN KARŞILIYORUM”
Sevginar SALİ: Volkan Yılmaz'ın siyasi başkan yardımcısı tercihi bulunmamasını nasıl yorumluyorsunuz?
Sami BARLAS: Gayet normal, olağan karşılıyorum çünkü İstanbul genelinde 24 tane İttifak Belediyesinde MHP bizden nasıl Belediye Başkan Yardımcısı talebinde bulunmadıysa bizim de bulunmamamız gayet normal.

“SİYASİ BAŞKAN YARDIMCISININ ESASINDA BAŞKANA ÇOK FAYDASI VAR”
Sevginar SALİ: Bu güne kadar Silivri Belediyesinde hep siyasi bir başkan yardımcısı oldu. Bu dönem olmamasının eksisi mi, artısı mı var?
Sami BARLAS: Bence eksisi var. Belediye Başkanını biliyorsunuz, yoğunluğundan dolayı herkese birebir diyaloga yetişme şansı yok. Seçmen gittiğinde en azından tanıdık biriyle oturup derdini anlatmak ister. Siyasi Belediye Başkan Yardımcısının esasında Belediye Başkanına çok faydası var.
Bizden olması çok önemli değil ama en azından MHP'den olsaydı faydası olurdu.

“VOLKAN BEYİN TAKİPLERİYLE SİLİVRİ'DE GÜZEL ŞEYLER OLDU”
Sevginar SALİ: Belediye yönetmek zor bir iş mi?
Sami BARLAS: Yok çok zor değil zaten herkes neyin nasıl yapıldığını görüyor ve biliyor. Hem devlet tarafından hem büyükşehir belediyesinden Volkan beyin takipleriyle Silivri'de güzel şeyler oldu. Kimse bunları inkar edemez.

YENİ DÖNEM YATIRIMLARI
Sevginar SALİ: Önümüzdeki dönemle ilgili hükümet destekli gelecek yatırımlar var mı?
Sami BARLAS: Millet Bahçesi konusunda belli bir yol kat edildi. Karayolları, Volkan Bey de paylaştı zaten, D-100 karayoluna Kınalı'ya kadar asfalt çalışması yapacak. Silivri gişelerinden iki tane geometrik düzenleme proje çalışması çizildi. Devlet imkanıyla gelecek projeleri zaten Volkan Bey ve İlçe Başkanı takip ediyor, biz de elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz.

ÇARŞI TRAFİĞİNİ RAHATLATACAK ÖNERİ
Farklı bir parantez açıp bir önerimi dile getirmek isterim; Ziraat Bankası ile İş Bankası arasındaki yolun araç trafiğine kapatılması ile çarşıda yoğunlaşan trafikte ciddi bir rahatlama sağlayacağımızı düşünüyorum. Yetkililerin bunu değerlendirmesi adına girişimlerimiz olacak.

Sevginar SALİ: Yat limanı projesi ile ilgili bir gelişme var mı?
Sami BARLAS: Zemine kadar her şeyi yapıldı. Yap İşlet Devret modeli olduğu için talep gelmesi gerekiyor.

“SİYASET ZOR DEĞİL”
Sevginar SALİ: Siyasetin en zor tarafı ne?
Sami BARLAS: Valla siyaset esasında çok zor değil. Tek zorluğu ailenize ayıracağınız zamanı siyasete ayırıyorsunuz. Tek ailesel bir sıkıntısı var. Alt yapınızı güzel yaparsanız, takip kolay oluyor. İnsanların büyüttükleri konulara gülüp geçiyorum.

“KİMSE DÖRT DÖRTLÜK OLAMAZ”
Sevginar SALİ: Mutlu Bozoğlu nasıl bir ilçe başkanı?
Sami BARLAS: Elinden geldiği kadar yapmaya çalışıyor, tabi ki eksik kaldığı yerler olabilir. Kimse dört dörtlük olamaz.

“HİÇ BİR KONUDA SIKINTI YAŞAMADIK”
Sevginar SALİ: Belediye çalışmalarında ittifak düzeni nasıl işliyor?
Sami BARLAS: Meclis gündemini önce Belediyede Başkanıyla birlikte ele alıyoruz. Ondan sonra ilçede meclis gündemini inceliyoruz. Bu güne kadar hiçbir konuda sıkıntı yaşadığımız olmadı, fikir ayrılığına hiç düşmedik.

“CHP'Lİ ARKADAŞLARI EKSİK GÖRÜYORUM”
Sevginar SALİ: Bu dönem İBB'de iktidar olan CHP'li Meclis üyelerinin çalışmalarını sizinkilerle kıyasladığınızda nasıl buluyorsunuz?
Sami BARLAS: Kızmasınlar ama yetersiz ve eksik görüyorum. İBB'nin yapısal şeylerinden kaynaklı olarak arkadaşlar zorda kalıyorlar.

“İKİNCİ DÖNEM MECLİS ÜYELİĞİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Sevginar SALİ: Sami Barlas'ın bundan sonraki hayatında hedefi ne?
Sami BARLAS: Çok zor sorular soruyorsunuz. İkinci dönem meclis üyeliğini düşünmüyorum. İnsan bir görevi yaptığı zaman ısrarla ikinci sefer yapmasında bir mantık göremiyorum. Arkadan gelecek olanlar da elini taşın altına koysun. Herhangi bir şans çıkarsa değerlendiririm ama olmazsa da 2024'ten sonra meclis üyesi olmayı düşünmüyorum.

YORUM YAP