Engin Akın

Ama bizim menajer orada yoktu!

Hemen herkesin dilindedir takım menajerleri.
Peki, bu menajerler ne iş yapar?
Araştırıp okuma yapmayanlar için hatırlatma niteliğindedir bu yazım.

Menajerlik...
Takım kadromuzdaki teknik kadronun ve oyuncuların sahaya sorunsuz ve sıkıntısız bir şekilde çıkması için gerekli organizasyonu ve şartları oluşturan ekip lideridir.

Günümüzde idari kadrosu güçlü olan takımların geldikleri noktayı hep birlikte görebiliyoruz. Diğer iş dallarında olduğu gibi bu işte de en önemli detay beraber çalıştığın, iş birliği yaptığın teknik kadronun işine karışmama ve durulması gereken yeri bilmektir.

İdareci olarak takımlara yerleşmiş ve ilerleyen zamanlarda menajer olarak adlandırılan bu görev, Türk ve Avrupa futbolunun geldiği noktalarda profesyonellik adı altında kendi içerisinde asistan menajerlik, takım menajerliği, idari ve genel menajerlik olarak birden fazla ayrı görevler halini almıştır.

Menajerlikteki en önemli konulardan bir tanesi Yönetim ile Teknik kadro ve oyuncular arasında köprü vazifesini görmektir.

Başarılı bir menajerin görevleri arasında yapılması ve detaylandırılması gereken o kadar fazla konu vardır ki bunların hepsi kendi başına aslında başarıya giden en önemli detaylardır.

Bizlerin işi; oyuncuyu¸ teknik ve idari kadroyu kulüp şartlarında başarıya taşımak¸ Türk futbolunun doğruları gereği hareket edilmesini sağlamak ve bu ortamı oluşturmaktır.

Gerektiğinde kulüp yönetimine gerektiğinde ise teknik kadroya doğru bilgiler aktarıp sağlıklı çalışma ortamını oluşturmak, idarecinin ve menajerin görevlerindendir.

Menajerler ne olursa olsun bütün bu belirttiğimiz konuları tek başına yapmak ve planlamak gibi lükslere sahip değildir.

Pazarlama, takım seyahatleri, teknik ve oyuncu transferleri, yönetmelikler, sağlık ekibinin düzenli kurulması, maçlara seyircilerin gelişi, basın ile iletişim, marka değerinin arttırılması gibi gerek kadroların oluşmasında gerekse kadrolar oluştuktan sonra herkesin uyumlu bir şekilde çalışıp belirlenen hedefe sağlıklı bir şekilde gidilmesi için ekip liderliliği görevini üstlenmesi gerekmektedir.

Menajer, gerektiğinde çalıştığı kurumun menfaatini gerektiğinde ise oyuncu ve antrenörlerin menfaatini korumak için iki tarafla da karşı karşıya kalan kişidir. Görevini iyi yapan bir menajerin olması, gerek teknik kadro gerekse oyuncuların sağlıklı bir ortamda çalışmalarına ciddi anlamda katkı sağlar.

Menajerler, transfer dönemlerinde çalıştığı kulüplerin maddi imkanlarını kollayıp transferleri yaparken takım içerisindeki dengeleri de maddi anlamda bozmamaya özen göstermelidir.

Bence menajerlikteki en önemli konulardan bir tanesi, takım içerisinde tasarruf yapılacak olan kalemleri dikkatli belirlemektir. Aynı zamanda insan ilişkilerinin kuvvetli olması da menajerlikte en büyük avantajlardan bir tanesidir.

Menajerler takımın başarısı ya da başarısızlığında pay sahibidirler.
Takımlarında sponsorlarla ilgili olarak gerekli anlaşma yapılması aşamasında ve yapıldıktan sonra sonuna kadar sponsor haklarını korumak ve yazılı ve görsel medyada gerekli yer almalarını sağlamak takımlarının maddi ve manevi anlamda daha kuvvetli olmasını sağlayacaktır. Yani menajerlik zor zanaattır, dikkat edilmesi gereklidir.

YORUM YAP