SOSYOLOG - Aleyna Çalış

Agorafobi nedir?

 Agorafobi, insanların hissetmelerine neden olabilecek yerlerden ve durumlardan kaçınmasına neden olan bir tür endişe bozukluğudur.

Agorafobili insanlar kendilerini stresli bir durumda bulduklarında, genellikle hızlı kalp atışı ve bulantı gibi panik atak belirtileri gösterirler. Ayrıca, bu belirtileri, kaygı yaşadıkları ortama girmeden öncede yaşayabilirler. Bazı durumlarda, durum o kadar şiddetli olabilir ki, bankaya veya markete gitmek gibi günlük aktiviteler yapmaktan kaçınabilirler ve günün çoğunda evlerinin içinde kalırlar. Agorafobili insanlar genellikle korkularının mantıksız olduğunu fark eder, ancak bu konuda hiçbir şey yapamazlar. Bu, kişisel ilişkilerini ve işteki veya okuldaki performanslarını etkileyebilir.

AGORAFOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

   Agorafobili insanlar uzun süre evlerinden ayrılmaktan, sosyal durumda yalnız kalmaktan, halka açık bir yerde kontrolü kaybetmekten, araba veya asansör gibi kaçmanın zor olacağı yerlerde olmaktan kaygı duyabilirler.
   Agorafobi genellikle panik ataklarla ortaya çıkar. Panik ataklar, bazen anksiyete bozuklukları olan kişilerde ortaya çıkan bir dizi semptomdur. Panik ataklar, aşağıdakiler gibi çok çeşitli ciddi fiziksel semptomları içerebilir:
-Göğüs Ağrısı

-Hızlı Kalp atışı

-Nefes Darlığı, nefes alamıyormuş gibi hissetme

-Baş Dönmesi

-Titreme

-Terlemek

-Sıcak Basmaları

-Titreme

-Mide Bulantısı

-İshal

-Uyuşma

-Karıncalanma Hissi

   Agorafobili insanlar, stresli veya rahatsız edici bir duruma girdiklerinde panik atak yaşayabilirler, bu da rahatsız edici bir durumda olma korkularını daha da artırabilir.
Agorafobinin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, agorafobi olma riskinizi arttırdığı bilinen birkaç faktör vardır:
-Depresyon bunlardan ilki, depresyon dönemlerinde agorafobinin geliştiği sık sık görülmüştür.

-Klostrofobi ve sosyal fobi gibi diğer fobiler neden olabilir.

-Genel anksiyete bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluk gibi başka bir tür anksiyete bozukluğu

-Fiziksel veya cinsel istismar öyküsü

-Madde bağımlılığı sorunu

-Ailenin agorafobi öyküsü

Agorafobi kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Genellikle genç yetişkinlikte başlar, 20 yıl ortalama başlangıç yaşıdır. Bununla birlikte, durumun belirtileri her yaşta ortaya çıkabilir.

YORUM YAP