Engin Akın

Açıkla Tff İstanbul

Hiç takip edeniniz var mı bilmem ama bizim buralarda Sırma 13 ligi evlere şenlik gidiyor. Her takım kendi adına elindeki cevherleri işlemeye çalışıyor olsa da zaman zaman haksızlıkların yapıldığını da görmemezlikten gelemiyor insan.
Sırma 13 Ligi… Bu ligin açılımı ise 13 yaş kategorisinde ve altında olan minik yüreklerin futbolcu olabilme adına önlerinin açılması ya da vakit geçirme çabalarıdır. Bu çaba uzman eğitimciler tarafından yapıldığı zaman çocukların gelecekleri için mükemmel bir altyapı olmaktadır. Benim derdim ise bu lige ismini veren firmanın ne ölçüde, ne şartlarda bu lige sponsor oldu? Bu konu asla kamuoyu ile paylaşılmadı. Birde üstüne üstlük lige katılan her takımın dağıtılan bu son derece kötü formaları giyme zorunluluğu ise asıl düşündürücü olanıdır.
Neden zorlanır ki kulüpler formalar konusunda. Şimdi neden bahsediyor demeyin bilindiği üzere İstanbul 13 Ligi’ne Sırma sponsor oldu. İyi güzel hoş, peki bu sponsorluğun kapsamı içinde de tüm kulüplerimize formaları dağıtıldı. Ayrıca da yine tüm kulüplerimize de bu dağıtılan formaların müsabakalarda giyme zorunluluğu da getirildi. Bizzat TFF İstanbul İl Temsilciliğinin resmi internet sitesinden de üstüne basa basa emri vaki bir şekilde formaların giyilme zorunluluğu dile getirildi. Hatta bununla da kalmadı her takımın formalarla birlikte müsabaka öncesi fotoğrafları bile istendi. Düşünsenize ya… Bu durum benim çok garibime gitti. Ya sizin!!!
Bu fotoğraflar hatıra olsun diye istenmedi sanırım. Hatıra olacaksa eğer Sırma’nın yetkilileri ile birlikte İSTFİT’nde bu fotoğraf karesinde olmasını isterdik.
Şimdi sormak lazım birer takım forma ile tüm İstanbul’un U 13 yaş kategorisinin isim hakkını almak bu kadar ucuz mu? Peki, bu formaları dağıtanlar formaların kalitesinden haberdarlar mı? Ya da kulüpleri arayıp da ne tür forma istedikleri konusunda talepleri alındı mı? TFF İl Başkanlığı almış sazı eline kendi çalıyor tüm İstanbul kulüplerine de zorla dinletiyor.
Tüm kulüplerde sanki birer anayasa maddesi gibi bu formaları giyiyor, giymek zorunda kalıyor. Korkuyorlar. Korkutulmuşlar. Dik duranlar ise A takım kategorisinde ayakları kaydırılıp canı yakılıyor. Bu canı yananlar hala liglerde mücadelelerini veriyor adam gibi. Kaypaklar ise dalkavukluklarına devam ediyor. Camia çok büyük ama hemen hemen herkes birbirini çok iyi tanıyor. Kimin ne olduğu çok belli.
Ben Silivri bölgesindeyim. Burada dağıtılan formaların şortlarının içleri yok. Bunu bilen var mı? Gerçi havalar sıcak alt taraf havadan olsun serin serin ohhhhh… Birde bunların giyilmesi zorunluluk olmuşsa. Emir büyük yerden uyulacak… Emir demiri keser de bu emre uymak caiz mi bunun yasal yolları araştırılmalı aslında. Şahsi fikrimce böyle bir yasal zorunluluk yok. Uyan uyar uymayan uymaz. Zaten dağıtılan formalarda birbirinin kopyası gibi mübarek. Bir bakıyorsun sahaya oyuncular çıkıyor her iki takımın formaları da birbirinin tıpkısı durum böyle olunca da sorun çıkıyor tabii ki…
Koskoca Sırma firması koskocaman İstanbul Ligi’ne sponsor oluyor. Bunun karşılığı ise İstanbul ismine yakışır şekilde olması gerekli değil de nedir sizce??? Kim yaptırdıysa bu kadar berbat yaptırabilirdi formaları. İstanbul’a saygınız yoksa bari geleceğimiz olan gençlerimize saygımız olsun. Acaba bu formaları yaptıranlar evlerindeki kendi çocuklarına bunları giydirirler miydi?
Bugün bir takım forma yaptırmak isteseniz hani içinizden gelip de ilçemin, mahallemin, köyümün takımına forma yaptırayım deseniz takımının en babası, en markalısı 650 TL’dir. Bu fiyat A takım düzeyinde ayrıca fiyata kaleci eldiveni kazağı ve altlığı da dahil. Yine fiyatı 13 ve altı yaş ortalaması için ayarlarsak eğer fiyat neredeyse yarısına düşüyor. İstanbul’a sponsor olmak bu kadar ucuz olmamalı…
Bilgi edinme hakkımı kullanmak istiyorum. İstanbul amatör futbolunun nabzını en iyi şekilde tutan Amatör Futbol sitesinde ismi saklı bir yazarın yazdıkları ve akabinde de sordukları vardı. Hala şahsın sorduklarına cevap alınmadığını öğrendim. Şaşırmadım aslında. Bu zamana kadar kendilerine sorulan hiçbir soruya açıklık getirmeyen TFF İstanbul İl Başkanlığı yine sümen altı etmiştir konuyu diye düşündüm. Şimdi o malum yazıda ne diyordu malum şahıs; “Sırma ile yapılan sponsorluk anlaşmasının detaylarını bilmek isterim. Sırma İstanbul’a sponsor olabilmek için ne kadar para verdi? Sırma’yla sponsorluk anlaşmasının ayrıntılarını merak ediyorum. TFF İstanbul’a ücret ödediler mi? Ödedilerse sadece isim hakkı için mi? Forma reklamları için de para verildi mi? Şundan soruyorum. Mesela X kulüp kendi reklam anlaşmasını yapmıştır, o şirketin reklamını taşımak istemektedir ama TFF “Sırma logosu taşıyacaksın” diyor. O zaman kulüp çıkıp sorar “E benim kârım ne bu işten? Niye bedavadan Sırma’nın reklamını yapayım?” Yukarıda yazdığım gibi zaten kendi formasını giyen zaten giyiyor ancak Sırma formasında diretilmesi konumuz. Bir de bu formalar hangi firmaya yaptırıldı merak ediyorum. Tamam, parasını Sırma verdi ancak Sırma Firması gidip kendi başına bir yerde mi yaptırdı yoksa yönlendirildi mi? Sırma firmasına acaba söz mü verildi “Biz herkese bu formayı giydirir, reklamınızı tüm sahalarda yaparız” diye. TFF sizi seviyoruz, tek insanla uğraşmanın zor olduğu şu güzel memlekette yüzlerce kulüple uğraşıyorsunuz, işinizi fena da yapmıyorsunuz hani ama bu forma diretmesi gerçekten çok ilginç. Bilmem anlatabildim mi? Yoksa zaten milletin parası yok, çoğu eli mecbur o formaları giyecek. Hatta Wenice örneğinde olduğu gibi o formaları seneye U14'te falan da kullanacaklar” demişti o malum yazar. Sitede o malum yazar ismini gizleyerek bu soruları sordu ya siz iplemediniz, şimdi ben soruyorum sizlere Sırma liginin anlaşması ne şartlarda yapıldı beyler, bizlere ya da temsil ettiğiniz kulüplere açıklama yapacak mısınız?

YORUM YAP