Uğur Bakıcı

11.11-Bekarlar Günü

Bugün günlerden 11.11 Bekarlar Günü. Yani benim günüm. Bizim günümüz. Öncelikle benim gibi bekar olan tüm okuyucularımızın bu özel gününü kutlarım.

Bu kapitalist düzende gün geçmesin ki insanlık günlere anlam yüklemesin. Hemen hemen her güne bir anlam yüklenir ve kutlaması yapılır oldu. Düşünün Dünya Havuç Günümüz bile var. Yazılarımı takip eden okuyucularımız hatırlayacaktır; Dünya Havuç Gününe özel eğlenceli bir yazı kaleme almıştım. Sıradaki yazım ise '11.11 Bekarlar Günü' yani bugüne özel.

Bundan yıllar önce Çin ana kıtasında eğitim hayatıma devam ettiğim dönemde Avrupa merkezli online bir gazete platformunda Çin Temsilciliği yapıyordum. O dönem Batı'daki okuyucularımızla Çin kıtasında öne çıkan başlıkları kaleme alarak Avrupalıların Çin'e benim yazılarımla ulaşmasını sağlıyordum. Bu yazılar özelindeyse Çin geleneklerini de kaleme aldığım yazılarımdan daha bir keyif alıyordum. Yazıların bir tanesinde de kendi ülkemi de harmanladığım; Çin ve Türkiye'deki bekar arkadaşlara özel yazdığım her iki ülkede nasıl bekar kalınmayacağına dair bir yazıydı. Aslında yazmış olduğum bu yazıyı burada sizlerle buluşturmayı planlıyordum fakat onun yerine işin farklı bir boyutunu ele alma kararı aldım.

11.11'İN DOĞUŞU

11.11 yani 11 Kasım Bekarlar Günü,14 Şubat Sevgililer Gününe alternatif olarak Çin'de ortaya çıkmış bir gün. 4 bekar Çinli gencin 1993 yılında yurt odasında “Sevgililerin günü var, biz bekarların günü neden yok, hadi bizde kendimize gün ilan edelim ve üniversitede bunu kutlayalım” diyerek yola çıktığı; önce yakınlardaki üniversitelere sonrasında da Çin kıtasındaki üniversitelere yayılan bir güne dönüşmüş. Espriyle çıkılan bu yol öyle bir hal almış ki Çin halkı arasında da bu durum benimsenmiş. Zaman içinde de diğer ülkelere yayılmaya başlamış.

Peki neden ‘1'? diye soracak olursanız eğer; tarihte 1 sayısı her zaman yalnızlığı temsil ettiğinden yola çıkarak, 4 bekar arkadaşın bir araya gelmesiyle 4 tane 1'in yan yana gelmesinin hikayesidir aslında. Öğrenci arkadaşlar bu tarihi bilerek seçmiş. Kendi özelindeyse belli bir kutlama ritüeli olmamakla birlikte zamanla kapitalist sistemin kontrolü ve etkisine girmiş bir gün olma özelliği taşıyor. Dünya'da kutlanan hiçbir özel günü es geçmeyen ve radarına alan kapitalist sistem bu özel günü de es geçmemiş. “Peki Bekarlar Gününde neler yapılıyor?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hemen anlatayım.

Çin başta olmak üzere dünya genelinde alışveriş siteleri ve online olmayan klasik mağazalar 11 Kasım'da bekarlara çok özel indirimler yapıyorlar ve böylece insanoğluna çılgınca tüketim yaptırmış oluyorlar. Bu sayede de ceplerini normal zamandan olduğundan daha fazla doldurmuş oluyorlar. Örneğin Çin'deki online alışverişlerin %84'ünün yapıldığı Alibaba firması 2021 yılındaki bekarlar gününde 24 saat içinde 84.5 Milyar dolarlık satış yaparak diğer özel günlere kıyasla kasasına daha çok para kazandırdı. Bu rakam 2020 yılındaysa 78 Milyar dolardı.

Her yıl bu kadar artmasının nedenlerine bakacak olursak eğer; Çin'in geçirdiği toplumsal sürecin en önemli nedenler arasında ön sırayı yer almakta olduğunu belirtebilirim. Bu doğrultuda Çin'in tüketim çılgınlığıysa işin diğer boyutu. Bu kapsamda da Bekarlar Günü alışveriş festivaline dönüşmüş durumda. İş öyle bir boyuta ulaştı ki Bekarlar Gününe girilen dakikalarda konserler dahi düzenleniyor. Örneğin Çin'in e ticaret sitesi olan jd.com ana kampanya gününe girmek için geri sayım yapmaları için geçmiş yıllarda Taylor Swift, Katty Perry gibi ünlü sanatçılara online konser verdirdi. Amerikan filmleri bile Çin'de vizyona girmek için 11.11 tarihini tercih etmeye başladı.

Kapitalist sistemin getirdiği alışveriş festivali çılgınlığı dışındaysa güne özel Çin'de farklı etkinlikler de yapılmaktadır. Fakat bunlar genelde bireysel veya arkadaş grupları arasında olan kutlama etkinlikleri ötesine geçemiyor. Dikkatimi çeken farklı gelenekler de söz konusu. Örneğin bugün eğer Çin'deyseniz ve bir yerden bir yere seyahat etmek isterseniz 11, 1, 111, 1111 gibi otobüslerde daha çok kişinin yolculuk yaptığını göreceksiniz. Çünkü bugün bu sayılardaki otobüslerle yapılan yolculuğun kendilerine uğurlu geleceğine inanıyorlar. Bu numaralarla yolculuk yapmak isteyen ama yoğunluktan binemeyen, gideceği yere ulaşmakta zorlanan kişilerse başka otobüslere binmektense yürümeyi tercih ediyorlar.

Hediyeleşme kültürüyse diğer özel günlerde olduğu gibi bugün de devam ediyor. Diğer özel günlerden tek farkıysa alınıp verilen hediyelerin ‘1' ile bağlantılı olması. Hediyeleşme dışındaysa 11 Kasım'da bekarlığına veda etmek isteyenler evlilik parklarına koşuyor. Bazı çiftlerse nikah günü olarak özellikle bu tarihi seçiyorlar. Dünya geneline baktığımızdaysa Güneydoğu Asya ülkelerinde ağırlıklı olarak kutlanmaya başlanan Bekarlar Günü ülkemizdeyse ‘EFSANE 11 /EFSANE CUMA' adıyla kutlanmakta. Birçok marka hem internet satışlarında hem de mağazalardaki satışlarında büyük indirimler ve kampanyalar düzenlemektedir. Bana ise tam da bu noktada yazıma son verirken siz değerli okuyucularımıza keyifli alışverişler dilemek düşüyor.

YORUM YAP