“Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğar”

“Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğar”

10.02.2020 10:18:34

“Sizi siz yapan ve başarılı olmanızı sağlayan şeyler sadece yetenekleriniz ya da iyi olduğunuz konular değildir” diyen Karasu Oto Yağ Servisi'nin patronu Aysun Karasu Akçay, zayıf noktalarımız, hatta acılarımızdan güçlü taraflarınız nasıl doğup geliştiğine örnek iş yaşamını anlattı.

KAGİD Basın Komisyonu üye ziyaretleri kapsamında Karasu Oto Yağ Servisi'nin zarif patroniçesi Aysun Karasu Akçay'a konuk olduk. Babasının vefatı ile 5 yıl önce bugün 50. yılını kaydeden Karasu Oto Yağ Servisinde işlerin başına geçen Aysun Karasu Akçay, geçirdiği iş deneyimine dair görüşlerini bizimle paylaştı.

“ACININ GÜCÜYLE HİÇ BİLMEDİĞİM BİR İŞE KARARLI BİR ŞEKİLDE BAŞLADIM”
Sevginar SALİ: Kendinizi tanıtarak iş hayatına atılımınızı bize hatırlatabilir misiniz?
Aysun Karasu AKÇAY: 20 yıllık ev hanımı hayatından sonra babamın vefatıyla iş yaşamına atıldım. Onun mirasını devam ettirmek, ismini yaşatmak adına, bilmeden bu işe başladım. Manevi olarak bana çok iyi geldi. Şimdi olsa böyle bir şeye karar verebilir miydim diye düşünüyorum herhalde biraz zorlanırdım.

Sevginar SALİ: İş yaşamı tecrübeniz hiç olmadı mı?
Aysun Karasu AKÇAY: Bir yıl öğretmenlik yaptım, ondan önce İstanbul'da muhasebe bölümünde çalışmıştım. Bu tabi ki çok farklı bir iş. Hiç tereddüt etmeden, hiç bir şey düşünmeden ‘ben bu işi devam ettireceğim' dedim. Acının gücüyle kararlı bir şekilde başladım. Mayıs ayında 5 yıl dolacak. Bana çok iyi geldi. Belki babamın kaybından duyduğum acıyı başka türlü atlamazdım. Onun manevi gücü bana destek oldu. İstemek de önemliydi. İstekle birlikte başarı da geliyor. Çok şükür bir şey halel getirmeden devam ettiriyorum. Başarılı olduğumu da düşünüyorum.

“MÜŞTERİLER ZAMANLA BİZE ALIŞTI”
Sevginar SALİ: Zaman içinde tepkiler nasıl değişti?
Aysun Karasu AKÇAY: İlk başta tepkiler farklıydı. Müşteriler gelince şaşırıyorlardı. Artık alıştılar. Gelen beni soruyor. Sohbet ediyoruz. İnsanlarla diyaloğumuz iyi. Güleryüz, ilgi, alaka bizim işimizde çok önemli.

Sevginar SALİ: Aile desteği oldu sanıyorum?
Aysun Karasu AKÇAY: Tabi tabi aile desteği önemliydi. Kardeşimle konuştuk. Kendisini karşı tarafta. İki tarafı da yürütemeyeceğini söyledi. Onun işi de ağır, tek başına çalışıyor. İki kardeşiz, başka kimse yok. Nasıl oldu, hiç öyle bir düşüncem de yoktu aslında ama direk ‘ben gelirim, babamın ismi devam etsin' dedim. Kardeşim, ‘nasıl olur, sana başka bir iş açalım' falan dedi. Başka bir iş düşüncem olmadı. Eşim çok destek oldu. Babam da yapabileceğime inanıyordu, çevresindekilere bunu hep dile getirmiş. Bende o potansiyeli görüyordu demek. Eşimin desteği olmasa belki ben de çekimser kalırdım.

“HAYALLERİNİZİN VE AMAÇLARINIZIN HEP PEŞİNDEN GİDİN”
Sevginar SALİ: Hiç bilmeden büyük bir acı ile geçtiğiniz bir işin 5 yıldır başındasınız ve 50 yıllık köklü bir firmada hizmet ağını geliştirerek yola devam ediyorsunuz… Bu deneyim size ne düşündürüyor?
Aysun Karasu AKÇAY: ‘Tolstoy'un Bisikleti' kavramını bilir misiniz? Yapmak isteyip de geç kaldığımızı düşündüğümüz bir iş için bu örnek verilir. Tolstoy bisiklet sürmeyi çocukluğundan biraz daha geç bir dönemde öğrendi; 20, 30 hatta 50 yaşlarından bile geç bir dönemde 67 yaşında… O'na bir bisiklet hediye edildi ve o gün bisiklet sürmeyi öğrenek hayatının son günlerine kadar da devam etti. İşte Tolstoy'un hiçbir şey için geç değildir diyerek ilk pedalı atması bugün hala kullanılan ‘Tolstoy'un bisikleti' kavramını yarattı. Yaşınızın, yaşadığınız yerin ya da engellerin hiçbir önemi yok bence hayallerinizin ve amaçlarınızın hep peşinden gidin. Bazılarına tek başınıza ulaşamazsınız. O zaman takımınıza güvenin, işinizi tutkuyla yapın. Keşfetmeyi asla bırakmayın. Rakiplerinizden de yeni şeyler öğrenin. Ne olursa olsun olumsuzluklardan bile ders çıkartın.

“HİÇBİR ŞEYİ RİSKE ATMAMAK ASLINDA HER ŞEYİ RİSKE ATMAKTIR”
Hatalar en önemli korkularımız olur genelde ama bence her girişimci için en değerli sermaye hatalardır. Hatta etrafınızda başaracağınıza inanmayanlar olsa bile siz kendinize olan inancınızı bir saniye bile kaybetmeyin. Başarmanızı sağlayacak en büyük güç içinizdeki kendinize inanma gücüdür. ‘Yapabilirim' diyorsanız başarı sizden çok da uzakta değildir. Hiçbir şeyi riske atmamak aslında her şeyi riske atmaktır. Sahip olmak istediğimiz hayat için cesaret edip bazı şeyleri riske atmadıkça güvenilir ama bir o kadar da renksiz bir hayat sürmeye devam ederiz. Biraz riskleri alıp her şeyi değiştirmek için mücadele etmezsek sabah yataktan zorlukla kalkıp, istemeyerek gideceğimiz bir işimiz ve keşkelerle dolu bir hayatınız olur.

“ZAYIF NOKTALARINIZDAN GÜÇLÜ TARAFLARINIZ DOĞAR”
Sizi siz yapan ve başarılı olmanızı sağlayan şeyler sadece yetenekleriniz ya da iyi olduğunuz konular değildir. Zayıf noktalarınıza başarısızlıklarınıza ve hatalarına değer verin. Onların üstüne gidin ve onları iyi analiz edin. Bu zayıf özellikleriniz sizi bambaşka girişim fikirlerinin ve yepyeni başlangıçların anahtarını verebilir. Zayıf noktalarınızdan güçlü taraflarınız doğar.

“İŞLETMEMİZ BU YIL 50. YILINI DOLDURDU”
Sevginar SALİ: Karasu Oto Yağ Servisi'nin dününden söz ederek bugünlere gelelim mi?
Aysun Karasu AKÇAY: İşletmemizin bu yıl 50. yılı. Silivri'ye ilk babam böyle bir servis açmış. Daha öncesinde yokmuş. 50 senedir tek başına çalıştı. Bir de hırdavat üzerine bir işletme açtı. İkisini birlikte devam ettirdi. Hani aracınızı ilk aldığınızda güvenle kullanıyorsunuz ya işte o anki güven hissinin yıllar boyu aynı kalmasının sırrı araç bakımlarınızı güvendiğiniz servislerde yatırmanızdan kaynaklanıyor; bizim hedefimiz tam da bu noktaya odaklı.

“VERDİĞİMİZ HİZMETLERİ GELİŞTİRDİK, İŞ ALANLARIMIZI GENİŞLETTİK”
Sevginar SALİ: Ne tür hizmetler sunuyorsunuz?
Aysun Karasu AKÇAY: Her gün nasıl yenileniyorsa biz de firma olarak gün be gün yenileniyoruz. Firmamız 1970 yılından bu yana peryodik bakım olarak hizmet vermekteydi. Bu yıl genel ağır bakım hizmeti açılımı yaptık. Trigel (zamanlama kayışları) zincir (zamanlama zincirleri) manuel araç debriyaj seti değişimleri otomatik şanzıman bakım ve onarımı, genel cheup fren balataları onarım ve bakım hizmeti veriyoruz. Arıza tesit cihatlarımız ile genel arazı tespit ve elektronik ünite onarımları yapmaktayız.
Yağ değişimi, tüm araç gruplarının periyodik bakımlarını yapıyoruz. Bizde sanayi yağları çok fazla. Bütün fabrikaların kullandıkları hidrolik yağlar, sanayi yağları, tekstil makinelerinin yağları bizde mevcut. Trakya'da çeşit anlamında tek firma diyebilirim. Biz de onu devam ettirmeye çalışıyoruz. Çeşitliliği hiç bozmadık. Antifriz, filtre çeşitleri (5 bin) satıyoruz. Bütün markalarla çalışıyorum; Castrol, Shell, Petrol Ofisi, Total v.s. Hem takip, hem maddi açıdan da biraz zor. Bir de depo stoklu çalışıyoruz. Köklü bir işletme olduğu için müşteriler de öyle alışmış. ‘Ne ararsanız Karasu'da bulursunuz' deniyor. Hırdavat da aynı şekilde. Filtre çeşitlerimiz de öyle. Özel filtreler de yaptırıyoruz. Çalıştığımız firmalar var.
Yıllarca sadece servis ve periyodik bakımdı şimdi mekanik işine başladık. Triger, buji, şanzıman değişimi gibi ağır bakıma da giriyoruz. İşleri büyütüyoruz. Yeni bir şeyler de yapmak istiyorum. Başladığımdan beri iş yerine çok şey kattık. Servis programı aldık. Bütün müşterilerimizi özel servisler gibi kaydediyoruz. Araç grupların kayıtları yapılıyor. Altı ayda bir hatırlatma mesajı gönderiyoruz. Kilometreyi, bazım zamanını hatırlatıyoruz.
Dönem itibariyle kış bakımlarında antifriz uygulamaları, kalorifer sistemindeki tıkanıklıkları giderme, aracın kalorifer ısıtmasını yönelik termostat devir daim kontrolleri ve onarımlarını itinayla gerçekleştirdiğimizi söylemek isterim…

“GELEN TALEPLER ÜZERİNE HİZMET ALANIMIZI GENİŞLETTİK”
Sevginar SALİ: Mekanik işine girme sebebiniz ne oldu?
Aysun Karasu AKÇAY: Bu daha çok müşterilerimizden gelen talep üzerine gelişti. Müşterilerimiz araçlarıyla buraya geldiklerinde bütün bakımlarının yapılmasını istiyorlar. O yüzden biz de mekanik ustamızla bu işe de başladık.
Tüm sürücülere bunu söylemek istiyorum; araçlarınızın periyodik bakımlarını lütfen önemseyin çünkü ona canınızı emanet ediyorsunuz.

“İNSANLARA ÖRNEK OLMAM HOŞUMA GİDİYOR”
Sevginar SALİ: Kadınların her alanda olabileceğine dair çok güzel bir örneksiniz bununla düşüncelerinizi merak ediyorum?
Aysun Karasu AKÇAY: Kadın her alanda olmalı. Bu işe başladıktan sonra ‘Bu işi yapar mı, yapmaz mı, bırakır gider mi? Fazla dayanamaz kapatır gider' gibi bir izlenim oldu. İnsanlar inanamadılar. Daha sonra baktılar ki güzel gidiyor, her şey yolunda, örneğin toptancılar beni kız çocuklarına örnek göstermeye başladı. İnsanlarla örnek olmam hoşuma gidiyor. Kadınların olduğu yere huzur, düzen ve güzellik geliyor.
Dükkânın içinde de epey değişiklikler yaptık. Raf sistemi değişti. Öncesinde de çok düzenliydi ama bu daha bir farklı oldu. Gelip görenler ‘bayan eli değmiş belli' diyorlar. İnsanlar da kadınların her alanda olmalarını istiyor. Sanayi çok farklı bir ortam, bizleri görünce insanlar kendilerine çeki düzen veriyor.

Sevginar SALİ: Kadın Girişimciler Derneği'ne üye olmakla ilgili düşünceleriniz neler?
Aysun Karasu AKÇAY: KAGİD'e 2015 yılında girdim. Kadın kadına dayanışmanın olduğu bu oluşumun içinde olmak beni çok mutlu ediyor. Çok güzel dostluklarımız ve arkadaşlıklarımız oldu. Derneğin farklı insanlara dokunuşları var. El uzatmak ve destek olmak çok güzel. Ben çok mutluyum. Bir acıyla başladığım iş hayatı serüveninde karşıma çok güzel insanlar çıktı.
Sevginar SALİ: Sanayide çalışan kadın sayısı arttı?
Aysun Karasu AKÇAY: Evet, sayımız arttı ama iş dışında ekstra bir paslaşmak veya bir araya gelelim diye bir şeyimiz yok.

“İŞLETMEMİZE AKÜ KATACAĞIZ”
Sevginar SALİ: Yeni dönem hedefleriniz neler?
Aysun Karasu AKÇAY: Yeni ve farklı bir şeyler düşünüyoruz, onun da çalışmalarına başladım. İşletmemize akü satış hizmeti katacağız. Onun da bayiliğini almayı düşünüyoruz. Birkaç yerden teklif aldık. İlerleyen zamanlarda onu da başlatacağız.

Sevginar SALİ: Arkadaşlarınıza zaman ayıramadığınızdan dolayı sitemlerini paylaştınız. Çalışan kadın zamanını nasıl programlamalı?
Aysun Karasu AKÇAY: Kadın ‘zaman ayıracağım' diyorsa, her şeye ayırabiliyor. Bazıları için iş daha bir öncelikte geliyor. Sabah saat 08.00'de gelip iş yerimi açıyorum, akşam bazen saat 20.00'yi buluyor. Tabi 12 saat uzun bir süreç, sanayi ortamı da, yaptığımız iş de bir kadın için daha bir yorucu. Ama ben bu yorgunluk ve yoğunlukta bile mutluyum…

Sevginar SALİ: İş hayatına atılmanız gerekse, farklı hangi mesleği tercih ederdiniz?
Aysun Karasu AKÇAY: Hayalimde daha çok bir kafe, gıda sektörü ve kendi yapacağım bir şeyler vardı… Mutfak konusunda çok başarılıyımdır. Gerçi artık unuttum ama… Hayalimde bunlar vardı ama çok farklı bir alana geçtim. Şartlar onu gerektirdi. Bazen düşündüğünüzden çok farklı şeyler olabiliyor.

Sevginar SALİ: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Aysun Karasu AKÇAY: Hayatımın geri kalanını beni güldüren, özel hissettiren ve ne olursa olsun beni desteklemekten vazgeçmeyen insanlarla geçirmek istiyorum. Ve ben de öyle biri olmayı hedefliyorum…
Bir elinde ayna bir elinde cımbız dünyanın umurunda olduğu kadınlar yok mu? Var… Dorothy Levitt onlardan biri… Otomobillerdeki dikiz aynasının mucidi kendisi…

YORUM YAP