Sevginar Sali

Yaşam mücadelesi

Hayat mücadelesinin tanımı değişti resmen; Covid 19 ile tanışmamız sonrası. Ölüm ile hiçbir karşılaşmadan sonra bir insanın aynı kalmadığı sözünü duymuşsunuzdur mutlaka. Kitlesel salgın sonrasında ne insanlar ne de toplum şartlarımız aynı kalabildi tabi.
Salgın tedbirlerinin gerektirdiği soyutlanma ve kapanma çemberini yırtmak için sabırsızlanırken biz, virüs de farklı kanallardan resmen bir ahtapot gibi hayatı hapsetmek için direniyor halen.
En baştan söylendiği gibi “biri bitecek, başkaları daha tehlikeleri gelecek”, “bununla yaşamayı öğreneceğiz”ler bir bir gerçek olurken, biz bildiklerimizi ne kadar uygulayabildik peki!?
Mutasyonlar geldi, salgın bitti bitiyor derken daha büyük dalgalar ile üzerimize üzerimize gelirken kaçıp saklanmaktan başka tek çare aşı! Ama o da gerekli miktarda yok! 4 ayda aşılanması gerekenlerin %10”u aşılandığına göre matematiği güçlü olanlar devamını hesap etsin artık.
Aşı uzun vadeli bir çözüm, ensemizdeki tehlike ile başa çıkmak için bireysel çözümlere odaklanalım o vakit. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın her zamandan zor olduğu dönemde dengede kalmak, sağlıklı beslenmek ve yaşamanın yolunu bulmalıyız.
Endişe ve panik çare değil hatta karşılaştığımız tehlikeyi çoğaltan etkide.
Değiştiremeyeceğimiz şeylere kızmak, korkmak veya onlardan kaçmaya çalışmak yerine yüzleşmek en iyisi.
Karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutu azalmadı belki de arttı bile ama en azından durumumuzun farkındayız, tehdidi tanıyoruz.
Riskli gruplarda aşılamaların gerçekleştirilmiş olması endişemizi azaltıyor…
Bu kadar sözü virüs tehlikesi ile bir süre daha yaşamak zorunda olduğumuza dikkatinizi çekmek için sarf ettim.
Ne yapmamız gerektiğini üç aşağı beş yukarı da hepimiz bildiğimize göre biraz daha sabır…
Ve de çevrimizdeki insan ve olaylara anlayış ile hoşgörüyü de ihmal etmeyin. Gözden kaçırdıklarımız vardır mutlaka üç düşünüp bir yapın, söyleyin.
Tüm bu fırtınalar ile zelzeleler geçtikten sonra hayata kaldığımız yerden devam edemeyeceğiz ama daha güçlü ve tecrübeli olacağımız kesin.
Kendiniz ve hayatı her şeye rağmen sevmenin bir yolunu bulun! Çünkü bu tüm zorluklardan çıkış istikametinizi belirleyecektir.

YORUM YAP