Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Kavaklı’da kutlandı

Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Kavaklı’da kutlandı

23.03.2018 09:55:50

21 Mart Türk Dünyası ve Türk Toplulukları Haftası Kutlama Programı, Kavaklı İlk ve Ortaokulu öğrencileri tarafından sunuldu.

21 Mart Türk Dünyası ve Türk Toplulukları Haftası Kutlama Programı, dün Kavaklı İlk ve Ortaokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Programı CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Mutlu Bozoğlu, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdal Aslan, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Elif Yılmazer ve Kadın Kolları üyeleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler izledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının manevi huzurunda Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Açılış konuşması Okul Müdürü Alpay Yavuz tarafından yapıldı.

YAVUZ: MEHMETÇİK'LERİMİZE KAVAKLI'DAN SELAM OLSUN
Yavuz, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası Kutlama Programına hoş geldiniz. Sizleri okulumuzda görev yapan 37 öğretmen arkadaşımız, 7 personelimiz, 530 öğrencimiz ve her zaman yanımızda olarak desteklerini esirgemeyen velilerimiz adına, yani Kavaklı ailesi adına sevgiyle selamlıyorum. Böylesine anlamlı bir haftanın kutlama programının sorumluluğunu da okulumuza veren başta İlçe Milli Eğitim Müdürümüz olmak üzere, şube müdürlerimize şükranlarımı arz ediyorum. İstiklalini her şeyin üstünde tutan, güçlü ve cesur olan Türk insanı, Orta Asya'dan çıktıktan sonra dünyanın çeşitli bölgelerine göç ederek sömürgeci olmayan, gittikleri yerlere barış ve huzur getiren devletler kurmuştur. Türkler, çeşitli coğrafyalarda ve birden fazla devlet kuran tek millettir. Gününüzde dünya üzerinde yarım milyar civarında Türk nüfusu, bağımsız ve Özerk Cumhuriyetler kurarak veya başka cumhuriyetlerin çatısı altında topluluklar halinde yaşamaktadır. Yarım milyar nüfus büyük bir güçtür ve birlik olmak zorundadır. Tarih boyunca olduğu gibi bugün de bu gücü çekemeyen devletlerin saldırıları devam etmektedir. Yine geçmişte Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi bugün de milletimiz kenetlenerek Afrin'de bu saldırılara savunma hakkını kullanmaktadır. Afrin'deki kahraman Mehmekçik'lerimize Kavaklı'dan selam olsun. Allah yardımcıları olsun.

“BAHAR BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN”
Bugün 21 Mart. 21 Mart tarihi Türk dünyası için baharın gelişini simgelemektedir. Türk tarihinde yüzyıllardır, Yeni gün, Yeni kün, Çağan, Nevruz gibi isimlerle ve değişik geleneklerle baharın gelişi kutlanmaktadır. Baharın gelişini insanlara mutluluk huzur getirdiğine inanmakla birlikte, insanlar arasında birlik beraberliği simgeleyen yumurta tokuşturma gibi gelenekler günümüzde dahi yaşatılmaktadır. 21 Mart tarihi, 90'lı yılların başında bağımsızlıklarını ve özerkliklerini ilan eden Türk Cumhuriyetlerinde “Bahar Bayramı” ve “Ergenekon'dan Çıkış Bayramı” olarak resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 21 Mart tarihini içine alan hafta, Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası olarak kutlanmaktadır. Bahar Bayramımız kutlu olsun.
Ve en son olarak… bu okulda eğitim lideri olarak görev yaptığım 13 yıl boyunca “haydi” diyerek çağırdığımızda, sorgusuz sualsiz koşarak bizlere destek veren, okulumuzun ilçemizde adından söz ettiren bir okul haline gelmesinde büyük rolü bulunan ve bu etkinliğimizde de yanımızda olan kıymetli velilerime huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

TERLİKÇİ: HOŞGÖRÜYÜ VE
İNSAN SEVGİSİNİ BARINDIRAN KUTLU BİR TÜRK BAYRAMIDIR
Silivri Belediyesi Kültür Merkezi Müdürü Meral Türkmen Terlikçi, Belediye Başkanı Özcan Işıklar adına saygı ve sevgilerini ileterek başladığı konuşmasında Nevruz Bayramının anlamına şu sözlerle değindi: “Nevruz Bayramı dünya coğrafyasında bir çok farklı kültürdeki topluluklar tarafından kutlanan, ancak biz Türklerin ilk anayurdu olan Orta Asya'dan doğarak, Balkanlara, Mezopotamya'ya, Arap Yarımadasına dek uzanan ve baharın tazeliğini, toprağın bereketini ve yenilenen umutları simgeleyen, özünde barışı, kardeşliği, hoşgörüyü ve insan sevgisini barındıran kutlu bir Türk Bayramıdır. Tabiat ile iç içe, kucak kucağa yaşayan, toprağı “ana” olarak vasıflandıran Türk'ün düşünce sisteminde ise “baharın gelişi” önemli bir yere sahiptir. Nevruz, yani “Yeni Gün” adını taşıyan bahar bayramı ile doğada yaşanan hareketlilik, ortaya çıkan renk şöleni, bir bütünü oluşturan farklılıkların gözler önüne serdiği manzara, insan ruhunun tabiattaki uyanışıyla birlikte, çeşitliliklerin toplumsal hayata kattığı zenginliği de temsil etmektedir. Bu kültürel mirasa doğru anlamıyla sahip çıkmak Doğa ananın bereketini ve zenginliğini koruyarak gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir. Başkanım ve beraberindeki heyetin de bu güzel programda bulunmayışı aslında tam olarak bu kültürel mirasa sahip çıkma çabasına hizmet eden bir ziyaret programından kaynaklıdır. Bölgemizin tarımsal zenginliklerinin korunarak bilimin ışığında, çağdaş muasır devletlere ulaşmak konusunda bir aracı olarak Trakya'da kurulacak gıda, tarım ve hayvancılığı geliştirme merkezi ile tarım ve gıda teknolojileri fakültesinin kurulmasına yönelik Başkent Üniversitesi kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi ile görüşmeye gitmiş olduğunu, özürlerinin kabulüyle ifade etmek isterim.
Nevruzun içerdiği güçlü anlamlarla sevgiye, dostluğa ve berekete vesile olması dileklerimle bahar bayramınızı kutluyorum.”

AY: BİRLİK OLMANIN RUHUNU GENÇ NESİLLERE AKTARIYORUZ
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, konuşmasında şu sözlere yer verdi. “Kültürümüz bizim düşünüş ve yaşayış biçimimizdir, maddi ve manevi özelliklerimizin ve hassasiyetlerimizin bütünüdür. Türk Dünyası ve Topluluklarının kültürü dediğimiz şey bizim kimliğimizdir. Bizi başka toplumlardan ayıran ve geleceğimizin inşasında da temel taş olan değerlerimizdir. Gelenekler, görenekler, inanışlar, töreler, bayramlar gibi milletleri meydana getiren bu temel değerler, milli kültürü oluşturmada önemli bir yere sahiptir. Türk insanını birbirine kenetleyen, bağlayan, ortak geçmişini ve kültürünü yaşatan bu değerli günlerimizde birlik olmanın ruhunu genç nesillere aktarma fırsatı buluyoruz.
Büyük kültür mirasımızın yaşatılması yüksek medeniyet hedefimizin vazgeçilmezidir. İnsanın geçmişini öğrenmesinde, gününü yaşamasında, geleceğine yön vermesinde, kişiliğini kazanmasında bu miras temel oluşturur. Milli ve manevi değerlerinden aldığı güçle ortak kültürüne sahip çıkan milletler bu temelin üzerine medeniyetlerini yükseltirler. Aksi halde kültüründen uzaklaşan, milli, manevi ruhu yaşatamayan milletlerde düşünce, bilim ve sanat alanlarında çöküntü başlar. Türk Dünyası ve Topluluklarının kültür birliğini yaşatmak hepimizin sorumluluğudur. “Birlik ve beraberlikte kuvvet, ayrılıkta, sıkıntı ve felaket vardır.” (II. Abdülhamid) İnsanlar birbirine yardımdan el çektikleri gün insanlık yok olur. Karşılıklı dayanışma olmazsa toplumlar olmaz. (Walter SCOTT ) Bu duygu ve düşüncelerle çocuklarımızın birlik ve barış içinde atalarının mirasına sahip çıkarak geleceğe emin adımlarla yürümelerini diliyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve velilerimize çok teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından Anasınıfı öğrencileri “Sen Türk Çocuğusun” isimli gösterilerini sundu. Şiirler eşliğinde Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinin, Özerk Türk Cumhuriyetlerinin ve Türk Topluluklarının tanıtımı yapıldı. Kavaklı İlk ve Ortaokulu Korosu sahne aldı. Mangala Turnuvası'nda dereceye giren öğrenciler ödüllerini İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay'ın elinden aldı. Ege Yöresi Halk Oyunları gösterisi yapıldı. Veliler tarafından hazırlanan sergi gezildi, yumurta tokuşturma ve demir dövmenin ardından “Ekmeğini israf Etme” sergisi gezildi. Yöresel lezzetlerin ikramıyla program son buldu.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP