“Siyaseti, kendimiz için değil, Silivri ve halkın menfaatleri için yapıyoruz”

“Siyaseti, kendimiz için değil, Silivri ve halkın menfaatleri için yapıyoruz”

17.09.2020 09:59:03

Gümüşyaka'nın önemli siyasi aktörlerinden biri olarak AK Parti'de başladığı, geçen dönemin 4 yılını bağımsız olarak sürdürdükten sonra CHP Meclis Üyeliği ile yerel yönetim görevine devam eden Lütfü Vardar ile nabzını yakından tuttuğu bölgenin gündemini konuştuk.

SİYASETİ, KENDİMİZ İÇİN DEĞİL,
SİLİVRİ VE HALKIN MENFAATLERİ İÇİN YAPIYORUZ”
Sevginar SALİ: 2019 seçimlerinden
önce CHP'ye katıldınız ve meclis üyesi
seçildiniz. CHP ile uyum süreciniz
ne durumda?
Lütfü VARDAR: Hayatım boyunca kişisel olarak bireysel diyaloglarımda halkın içerisinde, serbest muhasebeci-mali müşavir olarak esnafın faaliyetleri ile direkt irtibat halinde oldum. Genci-yaşlısı, kadını-erkeği tüm insanlarımız ile ulaşılabilir, uyumlu, anlayışlı, sabırlı ve mütevazı bir kişiliğe sahip olduğum için hem siyasetin tüm aşamalarında, hem de Cumhuriyet Halk Partimiz ile ile uyum sürecimiz gayet iyi geçti.

“HİZMETLER DAHA NİTELİKLİ
OLACAK VE HIZLI ULAŞACAK”
Sevginar SALİ: Son günlerde gündem olan yeni ilçelerin kurulmasının bölgemize
nasıl bir etkisi olacak sizce?
Lütfü VARDAR: Önümüzdeki dönemlerde Gümüşyaka-Çanta-Değirmenköy-Büyükçavuşlu'yu kapsayacak yeni bir ilçe kurulması söz konusu olacaktır.
İstanbul genelinde yeni 5-6 adet ilçe kurulması ile ilgili T.B.M.M.'de bu yönde çalışmalar sürmektedir.
Vatandaşlarımız belediyeden alması gereken hizmetleri daha nitelikli, daha rahat ve hızlı alacak bir altyapı oluşmasını faydalı buluyorum. Silivri Belediyesinin üzerindeki yükün hafifleyeceğini ve orantılı bir şekilde dağıtılmasının sağlanacağını düşünüyorum.
Şu anda alanımız çok geniş ve üstelik dağınık olduğu için Silivri Belediyesi her tarafa yetişemiyor, iyi ve hızlı hizmet götüremiyor. Ayrı ilçe merkezleri ile ilçe belediyesi faaliyetlerinin hızlı ve etkin bir şekilde uygulanabilecek, beklenen kaliteye ve niteliğe kavuşacaktır.

“VATANDAŞLARIMIZIN SORUNLARINI SAMİMİ BİR GAYRET İLE BELİRLEYİP ÇÖZMEK ASIL HEDEFİMİZ”
Silivri'mizin yarınlarında ben değil biz diyebilen, bu görevlere talip olacak tüm arkadaşlarımız ile birlikte ekip anlayışı ve disiplini içerisinde toplumun tüm kesimleri ile sürekli diyalog halinde olan, Silivri merkezinden tüm mahallelerine aynı özeni, hassasiyeti ve eşitliği gösteren bir çizgide vatandaşlarımızı huzurlu ve mutlu etmek, onların sorunlarını samimi bir gayret ile belirleyip çözmek asıl hedefimiz olacaktır.

“GÜZEL YARINLARA DAİR UMUDUMUZ, HAYALİMİZ VE KARARLILIĞIMIZ DAİM OLACAK”
Kapımızın, gönlümüzün tamamen açık olduğu daha güzel yarınlara dair umudumuz, hayalimiz ve kararlılığımız daim olacaktır.
“İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM CHP OLARAK BELEDİYEYİ TEKRAR GERİ ALACAĞIZ”
Sevginar SALİ: Genel akım nereden seçilirse seçilsin iktidar partisine geçmektir. Siz iktidar partisinden istifa edip muhalefet partisine geçtiniz…
Lütfü VARDAR: Evet, maalesef öyle oldu. İktidar partisinde, o dönem görev yapan bazı arkadaşlar beni kendilerine rakip gördükleri için üzerimize oynadılar. Biz de ‘Alın sizin olsun' dedik. Geçen dönem dört yıl bir bağımsızlık sürecimiz oldu, bağımsız meclis üyesi olarak Silivri Belediye Meclisinde seçim sürecimizi tamamladık.
Son süreçte de geçmiş dönem Belediye Başkanımız Özcan Işıklar, Cumhuriyet Halk Partisi'ne davet etti. Beraber çalışmak istedi. Millet İttifakı adına seçimlere girdik. Az bir farkla seçimleri kaybettik. Kısmet, hayırlısı böyleymiş. İnşallah önümüzdeki dönem CHP olarak belediyeyi tekrar geri alacağız.

“YENİ YERİN SEMT POLİKLİNİĞİ OLARAK HİZMET
VERMESİNİ DİLİYORUZ”
Sevginar SALİ: Gümüşyaka'nın gündeminde neler var peki?
Lütfü VARDAR: Eski Aile Hekimliği binamız yıkıldı, yerine Silivri Belediyesi tarafından, bağışçıların katkıları ile yenisi yapıldı. On yıl önce çıkan kanuna göre Aile Hekimlikleri özelleşti. Aile Hekimleri, kendi istedikleri yerde görevlerini icra ediyorlar. Bölgemize hizmet veren bir merkezde iki Aile Hekimimiz var şu anda. Çok kaliteli bir yer. Gümüşyaka'daki Aile Hekimliği, iddia ediyorum ilçe genelinde, standartları en yüksek ve donanımlı hizmet veren birimlerden biridir. Silivri merkezde başka benzeri yoktur. Yeni yapılan yerin Silivri Devlet Hastanesi'nin semt polikliniği olarak açılmasını ve bölgedeki vatandaşlarımıza bu şekilde hizmete değerlendirilmesini öneriyoruz. Dahiliye, çocuk doktoru, psikiyatr olabilir. 112 Acil'i de oraya çekebiliriz. Acil gelen hastalarımız oradan direkt sevk edilebilir. Bu şekilde olursa bölgemiz için daha iyi olur. Gümüşyaka'nın yanı sıra Çanta, Büyükçavuşlu ve Değirmenköy'deki vatandaşlarımız da buradan faydalanabilir. Bölgeye gelen yazlıkçılar ikametgahlarından dolayı, Aile Hekimliklerinden faydalanamıyor mağdur oluyorlar. Bu durum Silivri Devlet Hastanesi'nde gereksiz bir yoğunluk yaratmaktadır. Bize vatandaşlardan gelen talepler bu şekildedir. Semt polikliniği olarak hizmet vermeye başlarsa daha yararlı olacağı kanatindeyim.

“SÖYLENDİĞİ KADAR BORÇLU BİR YÖNETİM DEVREDİLMEDİ”
Sevginar SALİ: Yeni belediye yönetiminin 1.5 yıllık süreçteki çalışmalarını nasıl
buluyorsunuz?
Lütfü VARDAR: Başkan Volkan Yılmaz, tasarruf tedbirli bir yönetim anlayışıyla gidiyor bu onun kendi tercihidir ama Silivri'de dediği kadarıyla yüksek bir borç durumu yok. Belediyeyi devraldıklarında 220 Milyon TL'lik bir borç vardı. Bunun karşılığında da yaklaşık 100 Milyon'a yakın alacak… Baktığınız zaman Türkiye'de bütün belediyeler borçlu. Borçlanmadan hizmet zaten yapamazsınız. Bugün baktığınız zaman borcumuz var ama Silivri merkezindeki dört tarihi salonlarımızın olduğu beş dönüme yakın bir yer istimlak edildi. Burası neredeyse Silivri Belediyesinin borcunun bedeli değerindedir. Selimpaşa meydanında istimlaklarımız var. Köylere varıncaya kadar bütün meydanlar yapıldı. Bu kadar hizmet karşılığında bu kadar borcun olması normal. Borcu istimlak edilen yerler neredeyse karşılıyor. Hamoğlu'ndan alınan yerlerimiz var. Onların değerlerini de koyduğumuzda borcumuz gözükmüyor.

“YEREL YÖNETİMİN HİZMET VE ACİL YATIRIMLARDAN KISMASI DOĞRU DEĞİL”
Sevginar SALİ:
Belediyenin
şu andaki ekonomik politikasını doğru buluyor
musunuz?
Lütfü VARDAR: Şu anda ülkemizde zaten bir ekonomik sıkıntı var. Önceki döneme baktığınız zaman inşaat ruhsatlarında yıl içinde 200 tane alınıyorsa belki şu anda 50 tane alınmıştır. Bu da ekonomik durumumuzdan kaynaklı. Oradan belediyenin gelirlerinde bir azalma söz konusu. Tasarruf tedbirleri zorunlu görünüyor ama bir yerel yönetimin hizmet ve acil yatırımlardan kısması doğru değil; bu kıstasa dikkat edilmeli.

“SÜRECİ TAKİP ETMEK GEREK”
Sevginar SALİ: Çöp işini belediyenin kendi bünyesine alınması karar ile süreci nasıl değerlendiriyorsunuz peki?
Lütfü VARDAR: Son hesaplara bakmak lazım. Takip edeceğiz. Elemanların maaş, sigorta, tazminat gibi giderleri var. Bunları yıl bazına maliyetlere koyacağız. Araçların tamir, bakım ve yakıt giderlerini üst üste koyduğunuz zaman çok bir farkın olacağına inanmıyorum. Belki ihale edilen o maliyeti de geçecek.

“GÜMÜŞYAKA'YA SAĞLIK OCAĞI HARİÇ HİÇ BİR HİZMET YAPILMADI”
Sevginar SALİ: Gümüşyaka'da ne
değişti yeni dönemde?
Lütfü VARDAR: Silivri Belediyesi yönetiminin 15 ay hizmet süresinin geçmesine rağmen Gümüşyaka'da bağışlarla yapılan bir Sağlık Ocağı ve rutin hizmetler çöp toplama ve temizlik işlerinden başka bir şey göremedik. Yol veya farklı projelerde bir çalışma yok. Yollar çok ciddi sorun. Eski dönemden kalan TÜRAM, Tarım Lisesi devam ediyor.

“TÜRAM'DAKİ TOPRAĞIN HAFIZASINI KORUMALIYDIK”
TÜRAM'de toprak hafızasını koruyacağımız, atalık tohumlarımızı üreteceğimiz yerde Ayçiçek üretimine başlandı. Tabi ki belediyemiz Ayçiçek de ekebilir, çiftçilerimize destek olur bundan biz de memnunuz ama araştırma yapılan bir merkezde Ayçiçek ekilmesi doğru değil. Her yerde belediyelerimize ait tarlalarımız var. Ayçiçeği TÜRAM'ın içine değil diğer tarlalara ekebilir, toprağın hafızasını korumuş olurduk.

“SAHİL DÜZENLEMESİ İSTİYORUZ”
Sevginar SALİ: Gümüşyaka ile ilgili en acil çözüm bekleyen konular neler peki?
Lütfü VARDAR: Kış nüfusumuz 11 bin, yaz nüfusumuz 25 bin'i geçiyor. Bu yıl pandemiden sonra yazlıkçıların çoğu gitmeyecek Gümüşyaka'da kalacaklar gibi duruyor.
Gümüşyaka'nın acilen sahil düzenlemesine ihtiyacı var. Şu anda sahillerimiz rezil vaziyette. Güzel, modern, ışıklandırmasıyla bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bir kilometrelik kordonumuz var ama yol diye bir şey yok. Sahil kesimi en yoğun dönemini yaşıyor. Ve artık yaz kış nüfus farklılığı makası daralıyor. Salgının da etkisinde insanlar İstanbul'a dönmek yerine burada kalmayı tercih ediyor.

BALIKÇI BARINAĞI PROJESİ İÇİN İBB'YE BAŞVURDUK
Gümüşyaka mahallemizdeki balıkçılarımızla görüşüp onların talepleri doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi arkadaşlarım ile bir taslak proje hazırlayıp Yatırımlar Daire Başkanlığına ilettik.

PLAN SIKINTISI
Gümüşyaka Belediyesi döneminden kalma planlarda sıkıntımız var. Bu sorunu takip edip çözüme kavuşturmamız lazım.
Ahmet Oruç Parkı'nın bu yıl ihalesi yapılmadı. Çoğu yer ihaleye çıktı. Burası bu yıl spor kulübünde kaldı. Herhalde önümüzdeki yıl ihalesi olacak. Pandemi sürecinden dolayı bu yıl yapılmadı. Gümüşyaka'nın yazın ve pandemi sürecinde en yoğun merkezlerinden biri oldu.

DÜĞÜN SALONU EKSİKLİĞİ
Gümüşyaka'da Düğün Salonumuz yok buna yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor. Yazın çay bahçelerimiz var ancak kış aylarında kapalı alan sıkıntımız var.

ATIL DURUMDAKİ FUTBOL SAHASI HİZMETE AÇILSIN BEKLENTİSİ
Atıl durumda olan bir tane futbol sahamız var, tapusu Silivri Belediyesine ait. Sporcu başkanımız Volkan Yılmaz'dan yenileme talep ediyoruz. Gümüşyaka-Çanta arasında olan mahallemiz sınırları içerisinde yer alan bir yer.
Daha önce zemini İl Spor Müdürlüğü tarafından yapıldı. Her iki bölge Gümüşyaka/Çanta'ya da hizmet verebilecek konumda. Bundan başka da spor alanımız yok o da atıl durumda.

“GÜMÜŞYAKA'YA BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİ İSTİYORUZ”
Sevginar SALİ: Gümüşyaka'nın üniversite hayali devam ediyor mu?
Lütfü VARDAR: Evet tabi ki. Gümüşyaka olarak da Silivri olarak buraya bir devlet üniversitesinin kazandırılmasını istiyoruz. Silivri'de iki tane özel üniversitemiz var. Biz devlet üniversitesi istiyoruz.
40 bin m2 civarında bir alanımız var planlarda üniversite alanı işlenmiş durumda. Onun yanında daha da yerlerimiz var genişletilebilir.
Cumhur İttifakı Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'ın bu konuyla ilgilenip hükümet kanadından bölgemize bir üniversite kazandırmasını istiyoruz. Bugün olmasa, yarın olmasa en sonunda buraya bir üniversite gelecek. Gümüşyaka halkının en önemli beklentisi bu.

“YENİ KURULACAK İLÇEMİZİN BELEDİYE BAŞKAN ADAY-ADAYIYIM”
Sevginar SALİ: Siyasi
hedefleriniz neler?
Önümüzdeki dönem yeni kurulacak Gümüşyaka İlçesinden Belediye Başkanlığına adayım.
Siyasetin doğal mecrası içerisinde toplumun bana verdiği siyasi görevlerin doğal bir gereği olarak temsil ettiğim Belediye Meclis üyeliğinin tüm uygulamalarında yanlış yapılan bir uygulama var ise bunun yanlış olduğunu belirterek alternatif çözüm önerileri sunmak, tam verimli olmayan uygulamaların iyileştirilmesi yönünde çaba göstermek bizim asli görevimiz oldu.
Asla kendi menfaatlerimizi gözetmeden, Silivri'mizin yarınlarında tarımdan-sanayiye, iş ve istihdam imkanlarından-eğitime, altyapıdan-üst yapıya, spordan-sağlığa, çevre temizliğinden-planlamaya, 7'den-77'ye hayatın tüm evrelerinde insanımızın ihtiyaç duyduğu yeni nesil belediyecilik anlamında dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilmiş tüm yararlı uygulamaların Silivri'mize kazandırılması ve Silivri halkımızın hizmetine sunulması konusunda azim ve kararlılığımız devam edecektir.
Siyasi ve mesleki anlamda oluşan tecrübelerimiz ile kaynakların verimli kullanılması konusunda hassasiyet göstererek Silivri'mizin yarınlarında Silivri sevgisi merkezli, sorunları en kısa ve en etkili yöntemler ile çözen bir anlayış ve gayret içerisinde çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.

“İBB VE MERKEZİ HÜKÜMET KAYNAKLARINI DOĞRU PROJELERLE SİLİVRİ'YE KAZANDIRMA KONUSUNDA KARARLIYIZ”
Sevginar SALİ: Silivri halkına
nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Lütfü VARDAR: Öncelikle Silivri'mize tüm dönemlerde hizmet etmiş İlçe ve belde Belediye Başkanlarımıza, meclis üyelerimize, muhtarlarımıza, sivil toplum kuruluşu yöneticilerimize, derneklerimize, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet veren yöneticilerimize özverili, iyi niyetli ve gayretli çalışmalarından dolayı şahsım adına teşekkür ediyorum.
Aile bütünlüğü merkezli bir anlayış içerisinde toplumun tüm kesimlerinden gelen düşünce ve önerilerin sistemli bir şekilde projelendirildiği, etkin bir şekilde belediye hizmetlerine ve uygulamalarına yansıtıldığı bir yönetim anlayışı içerisinde hem İstanbul Büyükşehir Belediyemizin kaynaklarını, hem de merkezi hükümet kaynaklarını doğru projeler ile Silivri'mize kazandırma konusunda kararlıyız. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da siyasi ve mesleki tecrübelerimize, halkımızın ilgisine ve teveccühüne, toplumun hafızasına ve katılımcı anlayışına güveniyoruz.

YORUM YAP