Sevginar Sali

Sıra CHP’ye gelecek!

CHP bu seçimde ne hedeflediği oy oranını yakaladı ne de bir yükseliş kaydetti. Ama bakarsanız en çok sevinenlerden biri onlar. Haklı gurur ve mutluluk HDP’nin hakkı! Herkes saygı duymalı. AK Partililer, aslında bekledikleri ama olmaz diye umdukları bir şok yaşadı. Onlarla birlikte etkilerini ekonomik açıdan tüm Türkiye hissetmeye başladı sanıyorum… Üç dönem sonrası kuralını Tayyip Erdoğan boşuna koymamış. Da kendisi için de uygulasa fena olmazdı. Çünkü uzun süre oturulan iktidar koltuğunun insanları/liderleri zehirleme özelliği var. Önce ruhlarını, bedenlerini sonra da akıllarını ele geçiren bir güç söz konusu.
Neyse mevzuumuz bu değil. AK Parti ve daha çok Tayyip Erdoğan’a bir uyarı yapılması gerektiğine karar veren halk gereğini yaptı. Meydanlarda bağırıp, çağıran, kükreyen lider yerine sempatik tavırlarıyla, hoşgörü söylemleri ile tüm kuşkulu referans ve geçmişine rağmen Selahattin Demiratş’a muazzam bir destek ve fırsat sunuldu. Verenler de AK Partililer… Geçmişte Erdoğan’ın yükselişinde de az katkıları yok… CHP’ye çok az oy veren HDP mührünü bastı.
%25 ve Kemal Kılıçdaroğlu ile yerinde sayma niyetini sürdürme kararlılığı gösteren CHP, AK Parti’nin üzüntüsüne sevinmesin… Çünkü en kısa zamanda gülme komşuna gelir başına tecrübesini yaşayacak gibi görünüyor.
Demirtaş’ı ‘Solun yeni ve yükselen lideri’ olarak parlatmaya devam edecek olan medyamız muhakkak başarıya ulaşacaktır, aldığı karşılık büyümeye devam edecek.
Bu defa olmadı ama bir dahakine HDP’ye kaptırdığı oylara ağlayan CHP olmaması için ciddi bir silkelenme gerekiyor… Türkiye’yi restore etmeye niyet eden Kılıçdaroğlu, CHP’nin restorasyonu önünde büyük bir engel olarak durduğunun farkına varmalı. Olmadı, olmuyor…
Bi Karayalçın ekolü bir de Muharrem İnce’yi yan yana koyun!
Neyin değişmesi gerektiğini daha net anlarsınız… Tabi işinize gelmez o ayrı…
Demokrasi demokrasi gibi de, ekonomiye de dönüp bakmak lazım… Alt tarafı hür irademizi sandığa yansıttık faturası burnumuzdan gelmesin.
***
Yereldeki genel seçim etkilerine bakacak olursak; Cem Güner’e supersilivri’ye konuşup "Bakın şunu çok net gördük ki bir ailenin içinde anne ve baba CHP’ye oy verdi ancak çocukları barajı geçsin diye gidip HDP’ye oy verdi. İnsanlar CHP’de tek başına iktidar olma ihtimalini görmeyince AKP gitsin diye gidip HDP’ye oy verdi. HDP’nin oy oranı bu şekilde yüzde 6’dan yüzde 13’e çıktı. Eğer ki HDP barajı geçemeseydi AKP bu oyla 364 milletvekili alıyordu. Vatandaş bu şekilde AKP’yi kesti” diyen bir Özcan Işıklar var… Konuşmasa daha mı iyi eder diye düşünmüyor değilim. Hazır kendini kurtarmışken, "Bana göre en başarılı kampanyayı CHP yaptı” tarzında her türlü inandırıcılıktan uzak cümleleri niye Silivri kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı hisseder anlamak mümkün değil.
CHP, kendi oylarını HDP’ye feda etmek yerine niye HDP’ye destek verenleri CHP’ye oy vermeye ikna etmeyi tercih etmiyor!?
CHP, Silivri’de kendi oyunu aldı %40… MHP, Işıklar’ı iktidara taşıdığı oylarını geri aldı sadece… Hani şu 2014’te vermeseydiler Tahir Sert’i belediye başkanı yapacak neticeden söz ediyoruz. HDP’ye şirin görünme çabası anlaşılır Işıklar’ın da Silivri’de bu ona çok pahalıya mal olabilir.
Gerçi HDP’deki yükselişe bakılırsa rotaya MHP’den o tarafa şimdiden kırması 2019 planları yapan Işıklar’a hak vermemizi de gerektiriyor… HDP’deki anlayış CHP açısından o kadar belirleyici olursa Işıklar’dan başka alternatifler çıkar meydana, gelir gündeme benden söylemesi…
Sonuçlar incelendiğinde Silivri’de AK Parti’nin HDP’ye kaybettiği oylar nedeniyle CHP en yakın iktidar rakibi ile arasını epey açtı, fark attığı görüntüsü var. Kaybettirmek hırslandır deyip, noktayı koyalım...

YORUM YAP