Sevginar Sali

Silivri Festivali


Bugün Silivri Belediyesi’nin hafta sonu gerçekleştirdiği 49. Geleneksel Silivri Yoğurt Festivali Kültür Sanat Etkinliklerini yazmak gerekir. Gerekir gerekmesine de ben bu etkinliğin hiçbir aşamasına katılmadım. Önceki dönem de hiçbir festivali takip etmedim. Ama şundan eminim ki böyle bir organizasyona kalkışan insanların emeği saygıyı hak ediyor.
Kişisel olarak “Ne gerek var” diye düşünsem de katılan binlerce insanı görünce bu etkinlikleri bekleyen insanlar olduğu gerçeğini göz ardı edemem. Ben huzur ve sükûnet ararken, başkaları da bu tarz etkinliklere katılma özlemi içerisinde demek ki.
Dışarıdan görebildiğim kadar üç aşağı beş yukarı AKP’nin yaptığı tarzda bir etniklik gerçekleştirildi. Bunun için AKP’nin de bunu kalkıp eleştirme hatasına düşmeyeceğine inanmak istiyorum. Kendi döneminde yaptıkları, yapmaya çalıştıkları, sarf ettikleri emeğe rağmen karşılığında sırf siyasi nedenlerle eleştirilmeleri ne kadar sevimsizse, bugün de aynı etkide olacaktır.
Etkinliğin akçeli konularına gelince. Hep karışıktı, yine benzer bir durum yaşanmasına şaşırmayacağım. Gezip, tozup, eğlenip, alışveriş yaptıktan sonra ödemeler ile ilgili bir ailede anne ve babamın birbirini suçlaması gibi bir durum yaşanırsa kimse için alışılmamış bir şey olmaz.
Binlerce insanın akın ettiği etkinlik düzenleyenler için de katılımcılar için de tatmin edici geçmiş olmalı. Katılmadığım halde bana da bir rahatsızlık vermedi, aksine eğlenen insanlar adına mutlu oldum. Eleştirenlerin ipe sapa gelmeyen gerekçeleri sinir bozucu.
Şu meşhur davetiye meselesine gelsem mi, gelmesem mi… Koca etkinliği bir kenara bırakıp, davetiyeyi eleştirmek çok zorlama bir durum olacak ama dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmeden geçemeyeceğim. Atmaya kıyamadığımız için mi, gerçekten çok iyi düşünüldüğünden mi son derece değişik şekillerde festival davetiyesini kullanıyoruz. Teşekkürler.
Silivri’nin, esnafının, sakinin yüzünü güldüren nice güzel etkinliklere.

Festival etkinliği üzerine yazarken, Ömer S. Çetin’den söz etmemek mümkün mü?
Başkan Işıklar, alınganlık gösterebilir ama, itiraf etmeliyim Çetin, sahnede bir başka duruyor. Bu alanda yanında sahne alan sanatçılar bile sönük kaldı. Işıklar da tüm şıklığına rağmen, yorgunluğunu kamufle edemedi, Çetin’in kendisinden rol çalmasından kurtulamadı.
İyi şeylere susup, olumsuzluklar konusunda Çetin’e yüklenmek adetten olmuşken bu geleneği bozmak istiyorum bugün. Kültür Sanat etkinliği düzenlemek de bu adamın işi. “Yağlı Güreşleri düzenle” deseniz yine böyle olmazdı. İmkansızlıklar ile boğuşurken, kültür sanat çalışması yapmak da en zoru olmalı.
Silivri’nin ses sanatçılarına yoğunlaşan ilgisini kültür ile sanatın her dalına yaymak konusunda önemli adımlar atılıyor. Sosyal aktivitelere ilgi de çabaların adres bulduğu konusunda umut verici…

Silivri Belediyesi, muhalefet gerçeğini kabullendiğini hissettiriyor ciddi ciddi bu aralar.
Başkan Işıklar’ın, Uğur Mumcu Meydanı’ndaki esnaflarla yaptığı bilgilendirme toplantısında AKP’li meclis üyeleri de vardı. Davet edildikleri yerlere katılma gayretlerini her zaman belirtiyorlar. Davet almamaları ile ilgili sorunun, çözüldüğünü görmek hoş. Festival arifesinde gelen konuklara verilen akşam yemeğine de katılan AKP’li meclis üyelerini festival etkinliklerinde göremeyince AKP İlçe Başkanı Metin Karakaş’a, ‘Katılmama kararı mı aldınız’ diye sordum.
Karakaş, böyle bir kararlarının bulunmadığını, bireysel olarak isteyenlerin katıldığını, “AKP İlçe Başkanı olmasam, Kaymakamımızın da iştirak ettiği etkinliğe mutlaka katılırdım” dedi. Festival gibi ortamların provokasyon veya istenmeyen durumlara açık olduğunu, her hangi bir karmaşıklığın yaşanmaması için iştirak etmediğini belirtti. Ve dedi ki, “CHP’nin milletvekili, il yetkilileri gelir kendilerini gösterme ortamı oluşur. Yalnız bırakmak lazım.”
Karakaş’ınki siyasi incelik.
Festival resimlerini incelerken, açılan stantlar arasında AKP’ninkini de gördüm. Dağıtılan balonların, festival alanında çocukların elinde olması AKP’lileri mutlu etmiş.
CHP Milletvekillerini bırakın, İl Başkanını bile göremedik festivalde. CHP İlçe Başkanı Selami Değirmenci de sadece ilk gece katıldı her halde… CHP’nin üst düzey temsilcileri tarafından hiç şımartılamadı Silivri, ne iktidar şansları sunarsa sunsun.
AKP döneminde her hafta bir bakan Silivri’deydi, neredeyse dönüp yüzüne bakmaz hale gelecek kadar benimsediğimiz ziyaretçileri uzun bir süre özlemek var falımızda.

Ne kadar nazik bir çiçek şu hoşgörü. En ufak bir rüzgarda yapraklarını döküyor, sonra koşullar müsaade edince yine nazik, kırılgan, hassas bir çiçek açıyor. 

YORUM YAP