İbrahim Orçin

Sanat Eğitimi ve Çocuk

Sevgİlİ Hürhaber okurları merhaba. Sanat tarihine şöyle bir baktığımızda, hayatın ta kendisi olduğunu görürüz, sanatın ‘'yaşamak bir sanattır'' diye klişe ama özlü söz olmuş bir cümleyle sadece eğitim alanından ele alarak yazı dizimizi başlatalım…
Gün geçtikçe önemi daha da artan sanat eğitimini ele aldığımızda; birçok anne babanın çocuğunu, bir enstrümana veya bir sahne sanatına yönlendirmesi ya da en az bir spor dalıyla ilgilenmesini sağlamak isteği genel olarak, çocuklarının ilerde kötü alışkanlık edinmemesi veya bilgisayar-oyun başından uzaklaşmasını sağlamak vb. kaygılarından doğmaktadır. Dönem itibariyle ve gün geçtikçe artan olumsuz sosyolojik gelişmeler aileleri kaygılandırmaktadır ve onların bu endişeleri taşıması çok normaldir. Peki böyle bir endişemiz olmasaydı, erken yaşta sanat eğitimi konusuna bakış açımız nasıl olurdu? Bu sorunun cevabını size bırakıyorum.
Ailelerin ‘'Yeter ki uzaklaşsın, aman bulaşmasın'' koruma içgüdüsü ile günümüz metropol şehirlerde yaşayan ve bin bir türlü hali olan bu telaşlı koşuşturmada, dişinden tırnağından artırıp, yorgun argın, tatil matil dinlemeden ücretli-ücretsiz öyle ya da böyle bir şekilde en az bir sanat dalına yazdırması, zorunlu halden kaynaklansa da bilinçlenen toplum olmaya adım attığımız ve sanat alanının ne kadar önem kazanmaya başladığının göstergesidir. Umut vericidir ve çok önemlidir!.
Sosyo-kültürel ve teknolojik anlamda gelişimini üst seviyelere taşımış toplumlarda ailelerin sanata bakış açısı, bir kaygı veya koruma içgüdüsünden ziyade, çocuğunu sanata yönlendirirken, prestijli bir meslek edinmesi veya başarılı bir yetişkin olması, zihinsel gelişimine katkısı, yaratıcı birey olmasının göstereceği olumlu etki ve birçok sebebi göz önünde bulunduruyor olduğu istatistiklerde mevcuttur.
Sanat çok yönlü ele almamız gereken bir konudur ve biz bugünkü yazımızda işin sadece sosyolojik boyutunun bir kısmını ele alabildik.
Bundan sonraki bölümde sanatın en güçlü kolu müzik ve eğitiminin okul öncesi ve sonrası çocukluk dönemlerinde çocuklarımızın geleceği üzerinde psikolojik, sosyolojik, fiziksel etkileri,‘' çocuğumuzun yetenekleri ve beklentilerimiz…,hangi enstrümanı çalması gerektiği ve bunun gibi bir çok merak edilen konu ile yazı dizimizi devam ettireceğiz.
Hoşçakalın.

YORUM YAP